Ο Γούντι Άλεν τον Σεπτέμβριο στο Ηρώδειο

Ο Γούντι Άλεν με τη New Orleans Jazz Band στην Ισπανία, Δεκέμβριος 2008. 

FELIX AUSIN ORDONEZ VIA REUTERS

 

Για μία συναυλία με τη τζαζ μπάντα του στο πλαίσιο της τελευταίας περιοδείας του ως μουσικός.

Ο Γούντι Άλεν, στο πλαίσιο της τελευταίας περιοδείας του στην Ευρώπη -που περιλαμβάνει εμφανίσεις σε Ιταλία, Γαλλία, Πορτογαλία και Ισπανία- έρχεται στο Ηρώδειο, με την έτερη ιδιότητα του, του μουσικού, για μια μοναδική συναυλία στις 9 Σεπτεμβρίου.

Ο μεγάλος σκηνοθέτης, ηθοποιός και συγγραφέας, που παίζει κλαρινέτο από μικρός, θα συνοδεύεται από τη διάσημη «New Orleans Jazz Band» -με την οποία εμφανίζεται από το 1997-, με μαέστρο τον Conal Fowkes.

Η New Orleans Jazz Band, η κλασική και φημισμένη τζαζ μπάντα, που θα συνοδεύσει τον Άλεν και το κλαρινέτο του, είναι οι Κόναλ Φόουλκς στο πιάνο, ο Σάιμον Γουέτενχολ στην τρομπέτα, ο Τζέρι Ζίγκμοντ στο τρομπόνι, ο Κέβιν Ντορν στη ντραμς, ο Μπράιαν Ναλέπκα στο μπάσο και στο μπάντζο ο Τζος Νταν.

Σε ένα πρόγραμμα με αυθεντική classic jazz της Νέας Ορλεάνης, γλυκιά και νοσταλγική, χαρούμενη και θλιμμένη συνάμα, όπως ακριβώς και οι ταινίες του.

FATIH SARIBAS VIA REUTERS

Σκηνοθέτης, σεναριογράφος, συγγραφέας, ηθοποιός και μουσικός, ο Allan Stewart Konisberg (Woody Allen) γεννήθηκε την 1η Δεκεμβρίου 1935, στο Brooklyn της Νέας Υόρκης από τον Martin και τη Nettie Konisberg. Ο πατέρας άλλαζε συχνά δουλειές: σερβιτόρος, οδηγός φορτηγού, φούρναρης, ταξιτζής, μια εποχή ήταν αναμεμειγμένος με το οργανωμένο έγκλημα. Η μητέρα του δούλευε σε ανθοπωλείο ενώ ο Woody είχε και μια μικρότερη αδερφή την Letty.

O Woody άρχισε από πολύ μικρός να ασχολείται με τις ταινίες. Πήγαινε πολύ συχνά στον κινηματογράφο και στο θέατρο, κυρίως τα καλοκαίρια που δεν είχε σχολείο. Προτού καλά καλά μάθει να διαβάζει, το μόνο που ήθελε να κάνει ήταν να γράφει ιστορίες. Δεν είχε κλείσει ακόμα τα δέκα και του μπήκε η ιδέα να φτιάξει μια ταινία… αλλά βέβαια για την ώρα ήταν απλώς μια σκέψη. Το μόνο θέμα που τον ενδιέφερε στο σχολείο ήταν η έκθεση.

Στην εφηβεία του άρχισε να ενδιαφέρεται για τους σκηνοθέτες και τον ρόλο τους στη δημιουργία μιας ταινίας. Ενδιαφερόταν να μάθει περισσότερο για ξένους σκηνοθέτες και ξένες ταινίες, αλλά και για την ιστορία του σινεμά.

Στα δεκαπέντε άλλαξε το όνομα του σε Woody Allen και στα δεκαέξι (ήταν μαθητής ακόμα) τον πήρανε για να γράψει «αστείους διαλόγους» για το ραδιόφωνο και για τηλεοπτικές εκπομπές.

Από το 1961 έως το 1964 δούλευε σαν κωμικός σ′ ένα cabaret γράφοντας ο ίδιος τις αστείες ιστορίες που παρουσίαζε στους θαμώνες. Εκεί τον πρόσεξε ένας παραγωγός και του πρότεινε να γράψει ένα σενάριο με τον όρο πως αν του άρεσε θα γυριζόταν ταινία. Έτσι το 1965 ο Woody Allen γράφει το πρώτο του σενάριο (What’s New Pussycat), στο οποίο έπαιξε κιόλας πρωταγωνιστικό ρόλο. Οι παραγωγοί όμως το τροποποίησαν αρκετά, γεγονός που τον στενοχώρησε και μετά απ′ αυτό ορκίστηκε ότι δε θα ξαναγράψει ταινία αν δεν τη σκηνοθετήσει ο ίδιος.

Σε περισσότερα από πενήντα χρόνια καριέρας, έχει γράψει τρία θεατρικά έργα και έχει εμφανιστεί σε πολλά δικά του τηλεοπτικά προγράμματα. Έχει πάνω από πενήντα ταινίες στο ενεργητικό του, οι οποίες ακροβατούν μεταξύ δράματος και κωμωδίας. Πάντοτε είναι καυστικές, διασκεδαστικές, ειλικρινείς και περιλαμβάνουν θέματα όπως η θρησκεία και το σεξ. Το ρομαντικό στοιχείο δε λείπει, ενώ θίγονται συχνά οι φόβοι και τα άγχη του σύγχρονου νευρώδη ανθρώπου. Άλλωστε τέτοιου είδους άνθρωπος είναι και ο ίδιος.

Προπώληση εισιτηρίων ΕΔΩ.

Πηγή:huffpost.gr