Στα «κόκκινα» κυβέρνηση και κρατικός μηχανισμός για τρίτο εικοσιτετράωρο

Οι πρώτες εκτιμήσεις στο κυβερνητικό επιτελείο είναι πως ο κρατικός μηχανισμός έκανε και εξακολουθεί να κάνει με αυταπάρνηση, το καλύτερο δυνατό για να ανταποκριθεί στις συνθήκες κρίσης που προκάλεσαν οι μεγάλες πυρκαγιές σε Αττική, Βοιωτία και Κορινθία

Αθήνα.– Με τον δείκτη κίνδυνου για τις πυρκαγιές να παραμένει και σήμερα στα “κόκκινα”, η κυβέρνηση και όλος ο κρατικός μηχανισμός παραμένουν επίσης σε απόλυτη εγρήγορση και επιφυλακή προκειμένου να διαχειριστούν τα αλλεπάλληλα πύρινα μέτωπα που ξέσπασαν τα δύο προηγούμενα εικοσιτετράωρα, ενώ δυσοίωνες είναι οι εκτιμήσεις και για τη σημερινή ημέρα.

“Ξημερώνει δύσκολη μέρα. Θυμίζουμε ότι οι μετεωρολογικές συνθήκες που αναμένεται να επικρατήσουν και αύριο σε συνδυασμό με τους ισχυρούς ανέμους εντάσεως 7 μποφόρ στο Αιγαίο υπεραυξάνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης και επέκτασης πυρκαγιών. Ζητούμε τη συνεργασία όλων των πολιτών. Ο καύσωνας δεν έχει χάσει τη δυναμική του και κάθε αμέλεια μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλη καταστροφή”, σημείωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, πύραρχος, Βασίλης Βαθρακογιάννης, σε έκτακτη ενημέρωση.

Οι πρώτες εκτιμήσεις στο κυβερνητικό επιτελείο είναι πως ο κρατικός μηχανισμός έκανε και εξακολουθεί να κάνει με αυταπάρνηση, το καλύτερο δυνατό για να ανταποκριθεί στις συνθήκες κρίσης που προκάλεσαν οι μεγάλες πυρκαγιές σε Αττική, Βοιωτία και Κορινθία, σημειώνοντας την άμεση κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού και των εθελοντών που ρίχτηκαν από την πρώτη στιγμή στον άνισο αγώνα με την πύρινη λαίλαπα ενώ παράλληλα εκτιμάται ότι υπήρξε ο κατάλληλος συντονισμός για την αντιμετώπιση των πολλών και ταυτόχρονων εστιών.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι φέτος εγκαίρως είχε εκπονηθεί συγκεκριμένο σχέδιο για την φετινή αντιπυρική περίοδο, έχοντας διατεθεί στην ώρα τους και αυξημένα σε σχέση με άλλες χρονιές, κονδύλια στους δήμους για καθαρισμό και πυροπροστασία, ενώ αυξημένα είναι τόσο τα οχήματα που είναι στη διάθεση της πυρόσβεσης, όσο τα εναέρια μέσα, εθνικά και μισθωμένα, που βρίσκονται ανά την επικράτεια.

Σε κάθε περίπτωση απόλυτη προτεραιότητα για όλο τον κρατικό μηχανισμό είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής, όπως άλλωστε τόνισε εμφατικά και ο πρωθυπουργός από τις Βρυξέλλες, απ ‘ όπου επέστρεψε χθες το απόγευμα εσπευσμένα λόγων των εξελίξεων, κατά τις πρώτες του δηλώσεις μετά την εκδήλωση των πυρκαγιών. Επέμεινε ιδιαίτερα στις εκκλήσεις προς τους πολίτες να υπακούουν στις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας, λέγοντας ότι “το πρώτο μας μέλημα, πάντα, είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής, ακολουθεί η προστασία της περιουσίας και του φυσικού μας περιβάλλοντος”.

Η ανακούφιση των πληγέντων επίσης είναι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές καθώς ήδη στις περιοχές που αντιμετωπίστηκαν οι φωτιές ήδη άρχισε η καταγραφή των ζημιών, ώστε να προχωρήσουν με ταχείς ρυθμούς και οι αποζημιώσεις των πληγέντων, όπως διαβεβαίωσε άλλωστε και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το σίγουρο πάντως και για την κυβέρνηση είναι ότι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι ήδη εδώ και εφιστά την προσοχή όλων, πολιτών και φορέων, για τις επιπτώσεις από την κλιματική κρίση η οποία αυτές τις μέρες αποτυπώνεται με τον πλέον δυσάρεστο τρόπο, τις ανεξέλεγκτες και πολλαπλές εστίες φωτιάς που εκδηλώθηκαν ανά την επικράτεια.

Πηγή: skai.gr