14η Γ.Σ. Πα.Δ.Ε.Ε: Ψήφισμα για την Κύπρο «γιοκ» πήγε για …επαναδιατύπωση..!

 

ΓΝΩΜΗ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Η 14η Γενική Συνέλευση της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού  (ΠαΔΕΕ) που ξεκίνησε τις  εργασίες της χθες Πέμπτη 20 Ιουλίου στην Αίθουσα της Γερουσίας της Βουλής,  με χαιρετισμούς και επαινετικούς λόγους, και θα τερματιστεί σήμερα, Παρασκευή 21 Ιουλίου 2023 με την εκλογή του νέου Διοικητικού Συμβουλίου, είχε μία απρόσμενη όσο και δυσάρεστη έκπληξη.

Ενώ στην ομιλία του ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Τασούλας συνεχάρη τα μέλη της Πα.Δ.Ε.Ε για το ψήφισμα που επρόκειτο να εκδοθεί στο πλαίσιο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης, σχετικά με «το ανεπούλωτο τραύμα της Κύπρου».  Ενώ από έδρας ο πρόεδρος της ΠαΔΕΕ κ. Ραπτάκης το ανακοίνωσε με ιδιαίτερη υπερηφάνεια,  και ενώ το κείμενο διανεμήθηκε στα μέλη της οργάνωσης, όλα ενεργοί πολιτικοί σε διάφορα Κοινοβούλια του κόσμου,  – αλλά και αναγνώστηκε με θεατρικό τρόπο από τέσσερα μέλη από το βήμα της αίθουσας της Γερουσίας της Βουλής  –  εντούτοις, ανήμερα της εθνικής τραγωδίας της Κύπρου, δεν κατέστη δυνατόν να υπογραφεί καθώς πολλά μέλη αντέδρασαν και ζήτησαν να διορθωθεί,  χαρακτηρίζοντας το Ψήφισμα «όχι τόσο ισχυρό ως  διατύπωση».

Ερώτημα πρώτο: Πριν λάβει την οριστική του μορφή το ψήφισμα και πρoτού κατατεθεί για ψήφιση στην Γενική Συνέλευση της ΠαΔΕΕ, δεν το διάβασε κανένας «αρμόδιος»;

Δυστυχώς, αυτό που καθαρά φάνηκε από την όλη θλιβερή ιστορία του Μηνύματος είναι η απόσταση που υπάρχει ανάμεσα στο προεδρείο και στα μέλη της Οργάνωσης. Αλλά διεγνώσθη και κάτι άλλο. Ότι είτε κάποιοι δεν γνωρίζουν ή δεν καταλαβαίνουν τη διαφορά της ΠαΔΕΕ από άλλες ομογενειακές Οργανώσεις, είτε ότι όλα γίνονται «στο πόδι» και άνευ της δέουσας προσοχής.

Εάν οι συντάκτες του μηνύματος  είχαν, ως όφειλαν,  αντίληψη του ακροατηρίου που θα εκαλείτο να το υπογράψει, έπρεπε να είναι περισσότερο προσεκτικοί.  Όπως ήδη γράψαμε, επρόκειτο για πολιτικούς ελληνικής καταγωγής που υπηρετούν σε διάφορα Κοινοβούλια ξένων χωρών. Και οι οποίοι έχουν ορκιστεί να υπερασπίζονται τα συμφέροντα των χωρών στις οποίες έχουν εκλεγεί. Έτσι, βρέθηκαν τα μέλη της ΠαΔΕΕ να υπερασπίζονται τα αυτονόητα: Όταν συντάσσεις ένα κείμενο που θα το υπογράψουν βουλευτές ή Γερουσιαστές διαφόρων χωρών, το ελάχιστο που πρέπει να μην το διακρίνει είναι η μονομέρεια.

Ερώτηση δεύτερη: Δεν είναι αυτονόητο όταν ζητάς στήριξη από τρίτες χώρες να βασίζεσαι στο Διεθνές Δίκαιο και στα Ανθρώπινα Δικαιώματα, πρωταρχικά, και όχι στο όποιο Κογκρέσο;

Είπε Μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Αυστραλίας : Αυτό το ψήφισμα εκθειάζει την πολιτική Μπάιντεν και το τι έχουν κάνει η Αμερική και το Κογκρέσσο για το Κυπριακό. Αλλά και η Αυστραλία έχει κάνει πολλά και σημαντικά πράγματα για την Κύπρο. Ένα ψήφισμα για να υπογραφεί από μέλη διαφορετικών κυβερνήσεων πρέπει να έχει μία ευρεία προοπτική και όχι να εκθειάζει μονόπλευρα το Κογκρέσο της Αμερικής.

Άλλο μέλος είπε:  Σ΄ αυτό το ψήφισμα ζητάμε την εφαρμογή των Αποφάσεων του ΟΗΕ. Πέρασαν 49 χρόνια που η Τουρκία δεν τις εφαρμόζει και κανείς πλέον δεν ζητά την εφαρμογή τους.

‘Άλλη Ελληνοαμερικανίδα βουλευτής: Το ψήφισμα αυτό αναφέρεται στην αμερικανική εξωτερική πολιτική και δεν μπορώ να το υπογράψω εάν δεν συμβουλευτώ το Στέητ Ντιπάρτμεντ.

Άλλο Μέλος ζήτησε την μετάθεση μιας παραγράφου γιατί «εδώ που είναι η παράγραφος αυτή, δεν βγαίνει νόημα»!

Μέλος από την Αυστραλία: Έχουμε ένα ψήφισμα ανήμερα της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο και γνωρίζουμε ότι οι Τούρκοι σήμερα ζητούν την αγορά των F-16 και δεν λέμε στο ψήφισμα ότι δεν πρέπει να πάρουν τα αεροπλάνα εάν δεν αποχωρήσουν από την Κύπρο. Επίσης συμφωνώ με την Μ.

Ερώτημα τρίτο: Όλα αυτά, που είναι αυτονόητα, δεν απασχόλησαν τους συντάκτες; Και δεν υπέπεσαν στην αντίληψη κανενός; Τόση προχειρότητα;

Ακούστηκαν και κάποιες άλλες αιτιάσεις που δεν προλάβαμε να συγκρατήσουμε ενώ ορισμένα Μέλη αν και είχαν «σηκώσει» το χέρι, δεν τους δόθηκε ο λόγος, καθώς ο πρόεδρος της ΠαΔΕΕ Λεωνίδας Ραπτάκης διέκοψε τη Συνεδρίαση «για το Δείπνο» υποσχόμενος με την επανάληψη των εργασιών της ΓΣ να συνεχισθούν οι παρεμβάσεις και να επαναδιατυπωθεί από τους νομικούς συμβούλους το Ψήφισμα.

Ωστόσο, μέχρι τη λήξη της Συνεδρίασης δεν κατέστη δυνατόν να βρεθεί η «χρυσή τομή» και μένει να δούμε τι θα συμβεί (αν συμβεί)  σήμερα….

Ερώτημα τέταρτο: Αξίζει η εικόνα αυτή στην Παγκόσμια Διακοινοβουλευτική Ένωση Ελλήνων; Θα ζητήσει κάποιος συγγνώμη από τους Κυπρίους που την ώρα που ο Ερντογάν προκαλούσε και πάλι πατώντας το έδαφος των κατεχομένων, η ΠαΔΕΕ στην Αθήνα αδυνατούσε να παρουσιάσει ένα σωστά δομημένο και προσυμφωνημένο Ψήφισμα για το Κυπριακό και, μάλιστα, παρουσία από τη Βουλή των Αντιπροσώπων της Κύπρου, του αναπλ. προέδρου της επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων,  Μάριου Μαυρίδη;  Και ποιος φέρει την ευθύνη γι αυτό;

ΥΓ: Δεν αναφέρουμε τα ονόματα μελών που έκαναν παρέμβαση καθώς δεν τα γνωρίζουμε όλα  ούτε εμφανίστηκαν όλοι οι παρεμβαίνοντες στην TV της Βουλής και δεν επιθυμούμε επιλεκτικά να αναφέρουμε μόνο δύο από αυτά (όσο ηχηρά και εάν είναι) τα οποία μας είναι γνωστά.