Εληξαν οι εργασίες του 6ου Συνεδρίου του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών

Η λήξη του 6ου Συνεδρίου του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών, που διεξήχθη μεταξύ 19 και 21 Ιουλίου 2023 στον Άγιο Νικόλαο και το Οροπέδιο Λασιθίου, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 21 Ιουλίου το βράδυ σε μια σεμνή τελετή στον επιβλητικό και εμβληματικό χώρο του ενετικού φρουρίου της Καζάρμας στη Σητεία, με την παρουσία του Σεβ. Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κυρίλλου, του Δημάρχου Σητείας κ. Γιώργου Ζερβάκη και του Αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου κ. Γιάννη Ανδρουλάκη.

Μετά από μία σύντομη προσευχή, ο Σεβ. κ. Κύριλλος χαιρέτισε τη λήξη του Συνεδρίου και μεταξύ άλλων είπε:

“Ὡς Μητροπολίτης αὐτῆς τῆς εὐλογημένης Ἐπαρχίας χαιρετίζουμε τή διοργάνωση τοῦ 6ου Παγκοσμίου Συνεδρίου Κρητῶν στό Νομό Λασιθίου, καί ἐπαινοῦμε τήν Ὀργανωτική Ἐπιτροπή τοῦ Συνεδρίου, ἡ ὁποία ἐπέλεξε τήν πάντα φιλόξενη καί γοητευτική Σητεία γιά τήν ὁλοκλήρωση τῶν ἐργασιῶν τοῦ Συνεδρίου τῶν Ἀποδήμων Κρητῶν, πού συμπίπτει μέ τή συμπλήρωση εἴκοσι (20) ἐτῶν ἀπό τήν ἵδρυση τοῦ Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητῶν”.

Στη συνέχεια η κ. Ελένη Μπρεδάκη -Μαρινέλλη μίλησε με θέμα «Η σημασίου του Συνεδρίου … Σήμερα και στο Μέλλον».

Ακολούθησε ο χαιρετισμός του Προέδρου του Παγκοσμίου Συμβουλίου των Κρητών κ. Νικολάου Μαυρογιαννάκη, ενώ το γενικό συντονισμό είχε από την οργανωτική επιτροπή ο κ. Ιπποκράτης Μπελαδάκης.

Έπειτα έγινε η επίδοση αναμνηστικών δώρων από τους Προέδρους των Συλλόγων των Κρητών στον Σεβ. Μητροπολίτη κ. Κύριλλο, στον κ. Δήμαρχο Σητείας και στον κ. Αντιπεριφερειάρχη. Την επίδοση πραγματοποίησαν νέοι ομογενείς Κρήτες από την Αυστραλία τρίτης γενιάς, που μετείχαν στο Συνέδριο.

Ακολούθησαν οι χαιρετισμοί του κ. Δημάρχου Σητείας και του κ. Αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου, οι οποίοι και κήρυξαν την επίσημη λήξη του Συνεδρίου.

Στη συνέχεια οι Σύνεδροι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την εξαιρετική μουσικοθεατρική παράσταση «Ερωτόκριτος», από τη Στέγη «Βιτσέντζος Κορνάρος», σε σκηνοθεσία του Νάσου Ζαγκότη και υπό τη μουσική διεύθυνση του Γιώργου Φουρναράκη.

Υπενθυμίζεται, εξάλλου, ότι στο Κλίβελαντ πραγματοποιήθηκε το 48ο ετήσιο συνέδριο της Παγκρητικής Ένωσης Αμερικής (Pancretan Association of America – PAA), όπου εκατοντάδες εκπρόσωποι από όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες συγκεντρώθηκαν για να εκλέξουν ομόφωνα την πρώτη γυναίκα πρόεδρο από την ίδρυση της οργάνωσης το 1929.

Πρόκειται για την Νταϊάν Κουναλάκη (Diane Kounalakis), η οποία ζει στο Χίλσμπορο της Καλιφόρνιας και εξελέγη πρόεδρος στις 3 Ιουλίου.