‘Αναψε “φωτιές” στους Σπαρτιάτες ο Κασιδιάρης με την κάθοδό του για τον Δήμο Αθηναίων

Αθήνα.- Προεκλογικά έγινε πολύς λόγος και συγκρούστηκαν έντονα η Νέα Δημοκρατία με τον ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τον τρόπο που άναψε το «κόκκινο φως» στο κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη για την κάθοδό του στις εκλογές.

Προεκλογικά έγινε πολύς λόγος και συγκρούστηκαν έντονα η Νέα Δημοκρατία με τον ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τον τρόπο που άναψε το «κόκκινο φως» στο κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη για την κάθοδό του στις εκλογές. Ο Άρειος Πάγος απαγόρευσε τη συμμετοχή των «Ελλήνων», όμως η αξιωματική αντιπολίτευση είχε κατηγορήσει την κυβέρνηση πως με τη ρύθμιση που έφερε στη Βουλή άνοιξε ουσιαστικά την «κερκόπορτα» ο καταδικασθείς να στηρίξει τους Σπαρτιάτες οι οποίοι πέτυχαν ένα εντυπωσιακό ποσοστό. Προκλήθηκαν αρκετές αντιδράσεις πρόσφατα όταν ο Γιάννης Δημητροκάλλης, βουλευτής του κόμματος,  έκανε μια σύγκριση ανάμεσα στον Ηλία Κασιδιάρη και στον εκλεγμένο δημάρχο Χιμάρας Φρέντι Μπελέρη που βρίσκεται στη φυλακή.

Η ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Ηλία Κασιδιάρη για το δήμο της Αθήνας έφερε το θέμα πάλι στην επικαιρότητα. Οι Σπαρτιάτες διχάστηκαν με τον βουλευτή των Σπαρτιατών, Κωνσταντίνο Φλώρο, από το βήμα της Βουλής να χαρακτηρίζει τον καταδικασμένο για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης ως μοναδική ελπίδα. Ο πρόεδρος του κόμματος, Βασίλης Στίγκας, διευκρίνισε πως η συγκεκριμένη δήλωσε έγινε εν αγνοία του και αφού άδειασε τον βουλευτή του προανήγγειλε μέτρα εις βάρος του.

Αυτό προκάλεσε μια πρωτοφανή για τα κοινοβουλευτικά χρονικά κίνηση. Την αντίδραση εννέα βουλευτών του κόμματος κατά του προέδρου τους. Ανέφεραν χαρακτηριστικά:  «Οι βουλευτές της ΚΟ ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ καταδικάζουμε τις αντιδεοντολογικές και απαράδεκτες δηλώσεις του προέδρου του κόμματος στην Ολομέλεια της Βουλής εις βάρος του συναδέλφου μας κ. Κωνσταντίνου Φλώρου. Ως Έλληνες βουλευτές διαθέτουμε πλήρη ελευθερία γνώμης, έκφρασης και επιλογής, για αυτό άλλωστε εκλεγόμαστε στο όνομα του Ελληνικού Λαού.

Η ομιλία του κ. Φλώρου σίγουρα ενόχλησε την Κυβέρνηση, εκφράζει όμως απόλυτα τους 250.000 Έλληνες πολίτες που μας τίμησαν με την ψήφο τους. Ζητήματα εσωτερικής λειτουργίας του Κόμματος θα επιλυθούν με απόλυτα διαφανείς δημοκρατικές συνεδριακές διαδικασίες και με την συμμετοχή της βάσης των εκατοντάδων χιλιάδων ψηφοφόρων μας», αναφέρουν στη δήλωση τους εννέα βουλευτές των Σπαρτιατών. Τι καταδεικνύει αυτό; Την επιρροή που ασκεί ο Ηλίας Κασιδιάρης στη συντριπτική πλειοψηφία της κοινοβουλευτικής ομάδας των Σπαρτιατών.

Ο καταδικασθείς πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής έχει καταφέρει να στρέψει τα φώτα πάνω του. Την ενδεχόμενη υποψηφιότητα του Ηλία Κασιδιάρη για το Δήμο της Αθήνας σχολίασε και ο  Κώστας Μπακογιάννης μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ: «μιλάμε για έναν καταδικασμένο ναζί. Θα πρέπει να είμαστε όλοι μία γροθιά και να είμαστε ενωμένοι, στο δημοτικό συμβούλιο το οποίο τώρα κλείνει τον κύκλο του αυτό το ‘χε καταφέρει. Απέναντι στο μίσος, τη διχόνοια, τη βία, είμασταν όλοι μπετόν. Η Δημοκρατία δεν φοβάται κανέναν Κασιδιάρη».

O κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, γνωστοποίησε ότι υπάρχει νόμος, του 2010,  που θέτει σε αργία αυτοδιοικητικούς που έχουν καταδικαστεί πρωτοδίκως για κακούργημα: «στην περίπτωση των αυτοδιοικητικών εκλογών υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο το οποίο λέει ότι τίθεται αυτοδικαίως σε αργία όποιος έχει εκλεγεί, δήμαρχος, αντιδήμαρχος, στο διοικητικό συμβούλιο, είτε σε άλλο βαθμό της τοπικής αυτοδιοίκησης όποιος έχει δικαστεί πρωτοδίκως για οποιοδήποτε κακούργημα», ανέφερε χαρακτηριστικά κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Τι σημαίνει αυτό; Πως δεν αναμένεται να υπάρξει  κάποια νέα παρέμβαση από την κυβέρνηση. Πρόσφατα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στον δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο  να συνταχθεί μια νέα νομοθετική πρωτοβουλία  ώστε να μπει «μπλόκο» και στις δημοτικές – περιφερειακές εκλογές, σε κάθοδο του Ηλία Κασιδιάρη, αλλά και σχηματισμών που ενδεχομένως να επιχειρήσει να συγκροτήσει.

Όλα δείχνουν, όμως πως μια «προσωποκεντρική» ρύθμιση θα είχε αρκετά νομικά προβλήματα ειδικά για τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Το μειονέκτημα βεβαίως είναι προφανές. Ο Ηλίας Κασιδιάρης στις 8 Οκτωβρίου θα καταφέρει να κατέβει κανονικά ως υποψήφιος, και να καταγράψει ένα ποσοστό. Συσπειρώνοντας τις παλιές δυνάμεις της Χρυσής Αυγής και της σημερινής ακροδεξιάς. Το 2019 είχε φτάσει το 10,54%.  Ο νόμος που ψηφίστηκε το 2010 μπορεί να λειτουργήσει μόνο μετά τις εκλογές και να τον θέσει σε αργία από όποιο πόστο και αν εκλεγεί.

Πηγή: skai.gr