Σλοβενία – Ελλάδα 91-98: Ντόντσιτς εσείς, ομάδα εμείς

Η Ελλάδα επικράτησε στη Λιουμπλιάνα της Σλοβενίας (98-91), με τη γαλανόλευκη να δείχνει την αρετή της ομαδικότητας (Παπανικολάου 19π., Μήτογλου 13π., Γουόκαπ 12π., Θανάσης Αντετοκούνμπο 14π., Λούντζης 15π.) κόντρα στον… τριπλό Λούκα Ντόντσιτς (20π. 10 ριμπ., 14 ασίστ).

Η Ελλάδα χρειάστηκε το χρόνο της. Για να βρει ενέργεια. Και να σφίξει την άμυνά της. Όταν το έκανε, ήταν θέμα χρόνου. Απέδειξε ότι μπορεί να τα… βάλει με τον καθένα. Στη Λιουμπλιάνα χρειάστηκε να σηκώσει το ανάστημά της κόντρα στον… τριπλό Λούκα Ντόντσιτς (2π., 10 ριμπ., 14 ασίστ) και τη Σλοβενία (98-91) και ας ήταν ένα φιλικό προετοιμασίας. Το πρώτο για την ομάδα του Δημήτρη Ιτούδη.

Συνήθως σε αυτά τα ματς, το τελικό αποτέλεσμα δεν παίζει ρόλο. Μόνο ο τρόπος που οδηγείται κάθε ομάδα στο φινάλε. Και αυτός που επέλεξε η Εθνική, με τα καλά και τα κακά του, έδειξε ότι υπάρχει περιθώριο αισιοδοξίας. Ειδικά όταν η Ελλάδα βρήκε αυτό που αναζητούσε: Ενέργεια και σχετικά καλά αμυντικά διαστήματα, γιατί με παθητικό σχεδόν 100 πόντων ο παράγοντας άμυνα μάλλον αλλάζει σημασία.

Η Ελλάδα είδε τον Κώστα Παπανικολάου να μετράει 6/6 τρίποντα (18π.), τον Ντίνο Μήτογλου – μάλλον ανέλπιστα για το χρόνο της απουσίας του – να δίνει μάχες και να κερδίζει αρκετές απ’ αυτές (13π., 4 ριμπ.), τον Θανάση Αντετοκούνμπο να δίνει ενέργεια και λύσεις στην άμυνα (14π., 4 ριμπ., 3 μπλοκ) και τον Μιχάλη Λούντζη να κερδίζει πόντους μέσω των ασιστ του (13 πόντους, 7 ασίστ).

Το ματς

Το πρώτο δεκάλεπτο κύλησε υπέρ της Σλοβενίας. Όχι μόνο αν κοιτάξουμε το σκορ (29-22), αλλά η διαφορά φάνηκε στο παρκέ.

Ο Ντίνος Μήτογλου πάτησε ξανά παρκέ, μετά από σχεδόν 17 μήνες απουσίες, ο Τόμας Γουόκαπ (7π., 7 ασίστ) έκανε την παρθενική του εμφάνιση με τη γαλανόλευκη, μα η Ελλάδα ξεκίνησε μουδιασμένα.

Έχασε τη μάχη των ριμπάουντ (10-2 στην αρχή, 12-6 στο τέλος της 1ης), ζορίστηκε να δημιουργήσει (3 ασίστ, έναντι 6 των Σλοβένων) και δεν κατάφερε να περιορίσει τον Λούκα Ντόντσιτς (9 πόντους σε 6:12).

Ο Ιτούδης δοκίμασε αρκετές πεντάδες, διαφορετικά σχήματα, αλλά αυτό που φάνηκε να βρίσκει καλύτερα ρυθμό είχε τους ΓουόκαπΛαρεντζάκη, Παπανικολάου, Μήτογλου και Παπαγιάννη (την αρχική πεντάδα, δηλαδή). Από το 41-31 των Σλοβένων, με τον Μόργκαν να κυριαρχεί (12π.), έκανε σερί 9-0 και έκλεισε τη διαφορά στον πόντο (41-40).

Ο Θανάσης Αντετοκούνμπο έδωσε ενέργεια στην Εθνική, όπως συνηθίζει να κάνει ο παίκτης των Μπακς, μέτρησε 8 πόντους σε 8:46 και έδωσε πνοή στη γαλανόλευκη, μολονότι συνέχισε να κυνηγάει στο σκορ (49-43).

Το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε με την Εθνική να σημειώνει δύο απανωτά τρίποντα και να παίρνει το πρώτο προβάδισμα στο ματς (52-49). Το μακρινό σουτ συνέχισε να δίνει πόντους στην Ελλάδα, παρά τις ελάχιστες υπερβολές, με τον Κώστα Παπανικολάου να σημειώνει το 4ο τρίποντο σε ισάριθμες προσπάθειες για το 55-54.

Όταν η Ελλάδα κατάφερε να ελέγξει την άμυνά της και να πάρει… κεφάλι στα ριμπάουντ, είχε σαφέστατα καλύτερο πρόσωπο. Και τη βοήθησε να βρει εύκολους πόντους στην επίθεση. Ειδικά στην άμυνα, από τους 26 πόντους στο «ζωγραφιστό» στο πρώτο ημίχρονο, δέχτηκε μόλις έξι στα πρώτα οκτώ λεπτά της 3ης περιόδου.

Η Ελλάδα βρήκε πολλές λύσεις από το μακρινό τρίποντο. Και ήταν η απάντηση τόσο στον Ντόντσιτς, όσο και στον Πρέπελιτς που πήρε τη… σκυτάλη στο σκοράρισμα (13π.) για τη Σλοβενία.

Για την ανάδειξη του τελικού νικητή χρειάστηκε να μπει στην εξίσωση και ο Τόμας Γουόκαπ. Ένα δικό του τρίποντο, 29 δεύτερα πριν το τέλος, έφερε την Ελλάδα στο +8 (98-90) και αγκαλιά με τη (φιλική) νίκη.

Τα δεκάλεπτα: 29-22, 49-43, 71-73, 91-98.

 Gazzetta.gr