Στην Αίγυπτο ο Κυριάκος Μητσοτάκης – Συνάντηση με τον πρόεδρο Αλ Σίσι

Η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αλ Σίσι  έρχεται ενώ η Τουρκία έχει επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου, ούτως ώστε να αποκαταστήσει τις σχέσεις της με την Αίγυπτο

Με την Τουρκία να αναζητά να ξαναπιάσει το νήμα της προσέγγισης του Καΐρου, η Αθήνα επιστρέφει δυναμικά – μετά την εγχώρια μακρά προεκλογική περίοδο- συνεχίζοντας να χτίζει στις ήδη ανεπτυγμένες και άριστες ελληνο-αιγυπτιακές σχέσεις και ενισχύοντας τον ήδη αυξημένο ρόλο της στο διπλωματικό παιχνίδι και την ενεργειακή σκακιέρα της Ανατολικής Μεσογείου.

Υπό αυτό το κλίμα ο Έλληνας πρωθυπουργός μεταβαίνει σήμερα στην Αίγυπτο όπου θα συναντηθεί με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ Ελ-Σίσι στο Ελ Αλαμέιν, σε μία χρονική περίοδο όπου η Αίγυπτος δέχεται “επίθεση φιλίας” από την Τουρκία, καθώς επιδιώκει να αποκαταστήσει τις σχέσεις της στην περιοχή, ειδικά μετά την προ ημερών ακύρωση της επίσκεψης του Αιγυπτίου προέδρου στην Άγκυρα.

Κύριος στόχος της συνάντηση Μητσοτάκη – Αλ Σίσι είναι η επισκόπηση των διμερών σχέσεων, τη στιγμή που Αθήνα και Κάιρο αποτελούν πυλώνες σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και κομβικούς παίκτες στον ενεργειακό χάρτη της περιοχής, ενώ ταυτόχρονα οι δύο χώρες αντιμετωπίζουν παράλληλα αρκετές κοινές περιφερειακές προκλήσεις.

Οι δύο ηγέτες αναμένεται να συζητήσουν τις δυνατότητες εμβάθυνσης της οικονομικής και εμπορικής διμερούς συνεργασίας, τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, την ενεργειακή συνεργασία και τις μεταναστευτικές πιέσεις που απορρέουν από κρίσεις στην υποσαχάρια Αφρική και την αστάθεια στη Λιβύη.

Στο επίκεντρο θα βρεθούν και οι ισχυρές ελληνο-αιγυπτιακές σχέσεις που έχουν οικοδομηθεί  τα τελευταία χρόνια μέσα από ένα πλέγμα συνεργασιών,  ενώ – μεταξύ άλλων το ταξίδι του Έλληνα πρωθυπουργού πραγματοποιείται στον απόηχο της υπογραφής του κοινού σχεδίου δράση Ελλάδας -Κύπρου -Αιγύπτου για το 2023. Μία σαφή ενδυνάμωση του 3μερους σχήματος αφού περιλαμβάνει μεταξύ άλλων κοινές  και εθνικές ασκήσεις και συνεκπαιδεύσεις ειδικών δυνάμεων.

Στη συνάντηση των δύο αρχηγών αναμένεται να  τεθεί επί τάπητος, μεταξύ άλλων και το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Αιγύπτου, το οποίο στις αρχές Ιουλίου έλαβε θετική βαθμολογία σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την ένταξή του στα έργα αμοιβαίου ενδιαφέροντος της ΕΕ, ενισχύοντας το ρόλο της Ελλάδας ως κόμβου μεταφοράς πράσινης ενέργειας προς την Ευρώπη. Μία σύνδεση επίσης η οποία θα διέρχεται από την οριοθετημένη ΑΟΖ των δύο χωρών, προσφέροντας μια ακόμη έμπρακτη ισχυροποίηση της συμφωνίας απέναντι στην Τουρκία, η οποία και την αμφισβητεί.

Η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αλ Σίσι έρχεται ενώ η Τουρκία έχει επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου, ούτως ώστε να αποκαταστήσει τις σχέσεις της με την Αίγυπτο, και στην σκιά της ενόχλησης που προκάλεσε στην Άγκυρα, η προ ημερών ακύρωση της επίσκεψης του Αιγυπτίου προέδρου στην  τουρκική πρωτεύουσα, με την αιτιολογία ότι έπρεπε να παραβρεθεί στην σύνοδο Ρωσίας – Αφρικής στην Αγία Πετρούπολη. Στην πραγματικότητα, ωστόσο, η ακύρωση σύμφωνα με αναλυτές υποδηλώνει την ενόχληση του Καΐρου για το γεγονός ότι ο Ερντογάν έχει επιλέξει να εμπλακεί ενεργά στο Παλαιστινιακό, για το οποίο οι Αιγύπτιοι θέλουν να έχουν την απόλυτη πρωτοβουλία των κινήσεων.

Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Αίγυπτο έγινε τον Ιούνιο 2021, όταν συναντήθηκε με τον πρόεδρο Αλ Σίσι στο Κάιρο, ενώ στη συνέχεια είχε επαφές με μέλη της ελληνικής κοινότητας τόσο στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα όσο και στην Αλεξάνδρεια.

Πηγή:Skai.gr