Οι ενεργειακοί σχεδιασμοί Αθήνας και Καΐρου

Σε μία περίοδο που οι γεωπολιτικές αλλαγές στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου συνεχίζονται με φόντο και τους ενεργειακούς σχεδιασμούς, Αθήνα και Κάιρο επαναβεβαιώνουν τις στρατηγικές τους σχέσεις και αναζητούν το επόμενο βήμα.

Σε μία περίοδο που οι γεωπολιτικές αλλαγές στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου συνεχίζονται με φόντο και τους ενεργειακούς σχεδιασμούς, Αθήνα και Κάιρο επαναβεβαιώνουν τις στρατηγικές τους σχέσεις και αναζητούν το επόμενο βήμα.

Με τις δύο πλευρές να αποφασίζουν τη σύσταση Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας.

Η ενέργεια και η συνεργασία των δύο χωρών ήταν το πρώτο θέμα στην ατζέντα της επίσκεψης του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Αίγυπτο, κατά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της χώρας Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.

Η περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας, η κατάσταση στη Λιβύη, οι εξελίξεις στο Μεταναστευτικό καθώς και οι προκλήσεις που υφίστανται στην Ανατολική Μεσόγειο ήταν επίσης στην ατζέντα των δύο ηγετών, με την Αθήνα να δίνει έμφαση και στην βοήθεια που έστειλε το Κάιρο για την καταπολέμηση των δασικών πυρκαγιών.

Η επίσκεψη Μητσοτάκη στην Αίγυπτο γίνεται ενώ αναζητούνται οι νέοι ενεργειακοί σχεδιασμοί, με φόντο και τη συνεχιζόμενη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, με την Ελλάδα και την Αίγυπτο να θέλουν να υπογραμμίσουν τον ρόλο τους ως δυνάμεων σταθερότητας. Ενώ την ίδια στιγμή η Αθήνα θέλει να επιβεβαιώσει ότι μπορεί να λειτουργήσει ως ένας παίκτης στην περιοχή που γίνεται η γέφυρα των χωρών της Μέσης Ανατολής με την Ευρώπη.

Παράγοντες σταθερότητας

«Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για όλα τα θέματα της συνεργασίας μας, να κάνουμε μία εκτίμηση της γεωπολιτικής κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο. Να επαναβεβαιώσουμε ότι η Ελλάδα και η Αίγυπτος είναι παράγοντες σταθερότητας στην ευρύτερη γεωπολιτική μας γειτονιά.

Αλλά να συζητήσουμε και νέες προοπτικές συνεργασίας, δίνοντας έμφαση στα θέματα της ενέργειας, που πια η διασύνδεση μεταξύ Ελλάδος και Αιγύπτου μέσω ενός καλωδίου ηλεκτρικής ενέργειας είναι ένα project το οποίο φαίνεται να απολαμβάνει και τη στήριξη της ΕΕ» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μητσοτάκης. Με το καλώδιο διασύνδεσης να είναι ένα σχέδιο που η Ελλάδα δίνει ιδιαίτερη έμφαση.

Στο τραπέζι και η νόμιμη μετανάστευση, με Κάιρο και Αθήνα να συνεργάζονται ήδη στον τομέα αποστολής εργατικού δυναμικού στην Ελλάδα από την Αίγυπτο, με τον Πρωθυπουργό να σημειώνει ωστόσο ότι οι δύο πλευρές θα είναι πολύ αυστηρές «με την παράνομη μετανάστευση».

Το ζήτημα της νόμιμης μετανάστευσης θα είναι στα θέματα που θα συζητήσει και το πρώτο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας που αναμένεται να προγραμματιστεί στις αρχές του 2024.

Με τον Μητσοτάκη να απαντά στο αν οι ελληνοαιγυπτιακές σχέσεις επηρεάζονται από τρίτους παράγοντες και από άλλες επιρροές, με το βλέμμα προφανώς και στην Τουρκία, πως οι  σχέσεις Αθήνας – Καΐρου «είναι αυτοτελείς, ισχυρές. Δεν ετεροπροσδιορίζονται και δεν εξαρτώνται από τις όποιες σχέσεις μπορεί να έχουμε με άλλες χώρες στην Ανατολική Μεσόγειο».

Γεγονός που όπως είπε ο Πρωθυπουργός ξεκαθαρίστηκε στις συνομιλίες που είχε με τον Σίσι.

in.gr