114.000 ευρώ οι Απόδημοι Χίοι για Μελέτη Στέγης υποστηριζόμενης διαβίωσης και Κέντρο διημέρευσης και Φροντίδας Ατόμων με Αυτισμό

Φωτογραφία: Depositphotos / Ctppix

Χίος.- Το 9ο Διεθνές Συνέδριο Αποδήμων Χίων από όλο τον Κόσμο που ξεκίνησε την Πέμπτη, 3 Αυγούστου και θα διαρκέσει έως την Κυριακή 6 Αυγούστου στη Χίο, (σχετικά γράψαμε χθες) συνδέεται και μια ιδιαίτερη σημαντική κίνηση:

Την προσφορά ποσού που συγκέντρωσαν τα σωματεία των ομογενών σε ΗΠΑ και Καναδά έτσι ώστε να γίνουν οι μελέτες για τη Στέγη υποστηριζόμενης διαβίωσης και Κέντρο διημέρευσης και Φροντίδας Ατόμων με Αυτισμό.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Αυτισμό, Αντώνης Ζερβάκης και ο αντιπρόεδρος Γιώργος Πατεριμός, ευχαρίστησαν τους ομογενείς που με τις πρωτοβουλίες τους συγκέντρωσαν τα 114.000 ευρώ που είναι το κόστος της μελέτης, έτσι ώστε το έργο να μπορέσει να ενταχθεί στο ΠΕΠ 2021-2027, με προϋπολογισμό ύψους 3 εκατομμυρίων ευρώ.

Στο χρονικό των δράσεών τους αναφέρθηκαν ο πρόεδρος Χιακών Σωματείων ΗΠΑ- Καναδά, Δημήτρης Καλαφάτης, ο ταμίας, Στέφανος Μπουμπούλης και ο πρόεδρος του Συλλόγου Αλληλοβοήθειας Κλίβελαντ Οχάιο, Κώστας Αλμυρούδης.

Αρχικά ο Σύλλογος του Κλίβελαντ, με πρωτοβουλία του ομογενή, Βασίλη Σκόρδαλου, είχε πρωτοστατήσει για τη συγκέντρωση χρημάτων ώστε να αγοραστεί λεωφορείο για τον Αθλητικό Σύλλογο ΑΜΕΑ της Χίου «Οι Ίωνες».

Στην πορεία όμως διαπίστωσαν ότι υπήρχε σημαντικό θέμα με τις δομές στο νησί για άτομα με αυτισμό άνω των 18 ετών.

Σήμερα το πρωί, Σάββατο 11.00, στα πλαίσια του Παγκόσμιου Συνεδρίου των Χίων Ομογενών παρουσιάστηκε στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο η προκαταρκτική αρχιτεκτονική μελέτη.

Επίσης, κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου θα βραβευτούν για τη φιλανθρωπική τους δράση στη Χίο και γενικότερα στην Ελλάδα, οι Παναγιώτης Τσάκος, Αλεξάνδρα Προκοπίου και Συμεών Παληός.

Αύριο  Κυριακή θα πραγματοποιηθεί επιμνημόσυνη δέση στη μνήμη των Χιωτών της διασποράς στο Μοναστήρι του Αγίου Μηνά, θα τελεστεί από το Μητροπολίτη Χίου κ. Μάρκο.

Τέλος, την  Δευτέρα, οι ομογενείς θα ποτίσουν συμβολικά το δασάκι που έχει δημιουργηθεί στην περιοχή της Παναγίας Σικελιάς από τη δωρεά 2.000 δέντρων που είχε κάνει ο επίσης ομογενής Μιχάλης Ψαρρός από την Αμερική για αναδάσωση της περιοχής που είχε πληγεί στο παρελθόν από τις φωτιές.

Πηγή: ΕΡΤ