Ένα νέο ναυτιλιακό καύσιμο υπόσχεται έως και κατά 80% μείωση των παραγόμενων εκπομπών

 

Η σουηδική εταιρεία ScanOcean και η φινλανδική εταιρεία διύλισης και εμπορίας πετρελαίου Neste Oyi παρουσίασαν ένα νέο καύσιμο ντίζελ χαμηλών εκπομπών κατηγορίας DMA, το οποίο απευθύνεται στον ναυτιλιακό κλάδο.

Το νέο καύσιμο παράγεται από την προσθήκη ανανεώσιμων πρώτων υλών στη συμβατική διαδικασία διύλισης, ενώ μέσω της μεθοδολογίας ισοζυγίου μάζας επιτυγχάνεται η μείωση των παραγόμενων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά την καύση του, διατηρώντας παράλληλα τις προδιαγραφές ποιότητας που ορίζονται βάσει του προτύπου ISO 8217.

Σύμφωνα με τους δύο εταίρους, η κατανάλωση του Neste Marine 0.1 Co-processed θα μπορούσε να αποφέρει μείωση των παραγόμενων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου έως και κατά 80% σε σύγκριση με την κατανάλωση συμβατικού ορυκτού DMA Gasoil.

Το Neste Marine 0.1 Co-processed θα είναι διαθέσιμο για τον ανεφοδιασμό πλοίων στην ανατολική ακτή της Σουηδίας, ενώ την ίδια στιγμή η Neste συνεργάζεται και με τη δανέζικη εταιρεία Nordic Marine Oil για την ανάπτυξη ενός αντίστοιχου καυσίμου, το οποίο θα διατίθεται στην περιοχή της Σκανδιναβίας και θα μπορεί και εκείνο να καταναλωθεί από πλοία χωρίς την πραγματοποίηση καμίας μετασκευής.

Πηγή: naftikachronika.gr/
Φωτογραφία: google.com, Φορτηγό πλοίο-Βικιπαίδεια