Κύπρος, υποπαρατάξεις και κομματικές πολιτικές: Η περίπτωση Θεοφάνους

Μελβούρνη.- Πρόσφατα, εξοργισμένα μέλη μιας υποπαράταξης του Εργατικού Κόμματος, ψήφισαν να θέσουν σε διαθεσιμότητα την ελληνοκυπριακής καταγωγής βουλευτή του Εργατικού Κράτους στην έδρα Northcote, κα Κατερίνα Θεοφάνους, με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις της στο Κοινοβούλιο για τα 49 χρόνια της παράνομης τουρκικής κατοχής και την αναφορά της σε πρόσφατο Ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης της Παγκόσμιας Ελληνικής Διακοινοβουλευτικής Ένωσης, στο οποίο τονιζόταν:

«Καταδικάσαμε την παράνομη κατοχή της Βόρειας Κύπρου από την Τουρκία, η οποία αντίκειται στο διεθνές δίκαιο και τα Ψηφίσματα του ΟΗΕ και απαιτήσαμε όπως εφαρμοστεί το δικαίωμα επιστροφής των Κυπρίων προσφύγων στις πατρογονικές τους εστίες. Το Ψήφισμα απευθύνει έκκληση σε όλα τα Κοινοβούλια, συμπεριλαμβανομένου αυτού, να υποστηρίξουν πλήρως τις προσπάθειες υπό την ηγεσία του ΟΗΕ για μια ειρηνική, δίκαιη και βιώσιμη διευθέτηση του Κυπριακού».

Θεωρείται ότι η πρόταση για την «επ’ αόριστον διαθεσιμότητα» της κας Θεοφάνους, υποστηρίχθηκε έντονα από κοινοβουλευτικούς συναδέλφους και μέλη της υποπαράταξής της, που είναι τουρκικής καταγωγής. Οι Melbourne Turkish News υποστηρίζουν σε ανάρτησή τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι η ενέργεια αυτή προήλθε ως αποτέλεσμα της «πίεσης της τουρκικής παροικίας». Εάν αυτό αληθεύει, δεν πρέπει να μας εκπλήσσει. Σε αντίθεση με τους Έλληνες και την υπόλοιπη υφήλιο, που θεωρούν τα γεγονότα του 1974 ως εισβολή και την επακόλουθη κατοχή του νησιού και την επιβολή ενός καθεστώτος απαρτχάιντ ως παράνομη, γενικά οι Τούρκοι βλέπουν το ίδιο γεγονός ως «ειρηνευτική επιχείρηση».

Ωστόσο, αυτό που θα πρέπει να μας εκπλήσσει είναι ότι, ενώ η κα Θεοφάνους επικρίνεται από την ιδιαίτερη πολιτειακή της υποπαράταξη του Εργατικού Κόμματος, η γλώσσα και το περιεχόμενο της ομιλίας της συνάδουν παντελώς με τις επίσημες θέσεις για το θέμα που, κατά καιρούς, έχει κοινοποιήσει το Εργατικό Κόμμα, το οποίο έχει υποστηρίξει πάντα επίσημα την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Για παράδειγμα, στο Εθνικό Συνέδριο του Εργατικού Κόμματος στο Χόμπαρτ, το 1994, η Ολομέλεια ψήφισε την υιοθέτηση της ακόλουθης θέσης:

«Η Ολομέλεια καταδικάζει τη συνεχιζόμενη παρουσία ξένων ενόπλων δυνάμεων και ξένου στρατιωτικού προσωπικού εκτός των δυνάμεων του ΟΗΕ, στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας και το γεγονός ότι το 37% της επικράτειάς της εξακολουθεί να βρίσκεται υπό ξένη στρατιωτική κατοχή. Ως εκ τούτου, το Συνέδριο:

α) επαινεί την πολιτική που έχει ακολουθήσει, μέχρι στιγμής, η αυστραλιανή κυβέρνηση και προτρέπει τη συνέχιση της συμβολής μέχρι να εξασφαλιστεί μια δίκαιη, δίκαιη και βιώσιμη λύση·

β) ζητά την άμεση αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων και εποίκων από την Κυπριακή Δημοκρατία και την κατάργηση της αποσχιστικής δήλωσης της Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου, πράξη την οποία η Ολομέλεια θεωρεί παράνομη και άκυρη·

γ) καλεί όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να επιλύσουν το Κυπριακό, με λύση που θα εγγυάται σε όλους τους πολίτες της χώρας τις τρεις ελευθερίες: μετακίνησης, εγκατάστασης και ιδιοκτησίας, και μια ενωμένη, ανεξάρτητη και αδέσμευτη Κύπρο και το δικαίωμα όλων των προσφύγων να επιστρέψουν στη χώρα τους με ασφάλεια και καλεί την Αυστραλιανή Κυβέρνηση να ασκήσει την επιρροή της ώστε να εφαρμοστούν αποτελεσματικά τα σχετικά Ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης και του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένων των Ψηφισμάτων 939 (1994), 550 (1984) και 541 (1983) του Συμβουλίου Ασφαλείας».

Τον Ιούλιο του 2000, εγκρίθηκε ένα επιπρόσθετο Ψήφισμα το οποίο ανέφερε: «Το Εργατικό Κόμμα επιβεβαιώνει τη μακροχρόνια και αδιαμφισβήτητη υποστήριξή της για την κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Σε Δελτίο Τύπου της 15ης Νοεμβρίου 1983, ο τότε υπουργός Εξωτερικών της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης της Αυστραλίας , πρώην ηγέτης του Εργατικού Κόμματος, Bill Hayden, καταδίκασε «την εγκαθίδρυση μιας λεγόμενης Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου και τη διακήρυξη ανεξαρτησίας», φτάνοντας στο σημείο να δηλώσει ότι «η Αυστραλία θα λάβει άμεσα μέτρα για να παροτρύνει την κυβέρνηση της Τουρκίας να χρησιμοποιήσει όποια επιρροή μπορεί να ασκήσει… ώστε να αποσυρθεί αυτή η δήλωση».

Στις 16 Νοεμβρίου 1983, ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος και Πρωθυπουργός, Bob Hawke, δήλωσε στο Κοινοβούλιο: «Η Αυστραλιανή Κυβέρνηση δεν έχει καμία πρόθεση να αναγνωρίσει το παράνομο κράτος που κηρύχθηκε από το Τουρκικό Ομόσπονδο Κράτος της Κύπρου. Συνεχίζουμε να αναγνωρίζουμε μόνο τη νόμιμη κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Το ότι αυτή η θέση παραμένει ίδια και απαράλλαχτη μπορεί να αποδειχθεί με μια πρόχειρη ματιά στη σχετική ιστοσελίδα του Υπουργείου Εξωτερικών και Υποθέσεων Εμπορίου, του οποίου ηγείται η Ομοσπονδιακή Υπουργός και μέλος του Εργατικού, Penny Wong.

Στην εν λόγω ιστοσελίδα εντοπίζουμε την ακόλουθη δήλωση:

«Η Αυστραλία υποστηρίζει την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας και αναγνωρίζει τη Δημοκρατία ως μόνη νόμιμη Αρχή στο νησί. Η Αυστραλία δεν αναγνωρίζει την λεγόμενη “Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου”».

Δεδομένης της αταλάντευτης και συνεχούς υποστήριξης του Εργατικού Κόμματος της Αυστραλίας προς την Κυπριακή Δημοκρατία και για μια δίκαιη λύση του Κυπριακού σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, είναι σαφές ότι είναι ανόητη και παράλογη η μομφή κατά της κας Θεοφάνους από μια υποπαράταξη του Εργατικού Κόμματος (όχι από το ίδιο το Κόμμα), μόνο και μόνο επειδή αναφέρθηκε στην πάγια θέση που έχει το Εργατικό Κόμμα για το Κυπριακό, από το 1974.

Πράγματι, η μομφή κατά της κας Θεοφάνους από την υποπαράταξή της είναι άκρως προβληματική διότι εγείρει σειρά ερωτημάτων τύπου:

α) Αν τα μέλη της εν λόγω υποπαράταξης είναι πράγματι εξοικειωμένα με την εθνική πολιτική και τις θέσεις του Εργατικού Κόμματος·

β) Αν τα μέλη της παράταξής της σέβονται πραγματικά τις θέσεις του Κόμματος που υποτίθεται υποστηρίζουν (δεδομένου του ότι δεν έχουν γίνει ουσιαστικές προσπάθειες για την αλλαγή της πολιτικής του Εργατικού Κόμματος αναφορικά με το Κυπριακό όλα αυτά τα χρόνια)·

γ) Αν τα μέλη της υποπαράταξης κατανοούν ότι η κα Θεοφάνους καταλαμβάνει μια οριακή έδρα που μόλις κατάφερε να κερδίσει για τους Εργατικούς στις τελευταίες πολιτειακές εκλογές, μετά από υπεράνθρωπες προσπάθειες·

δ) Αν τα μέλη της υποπαράταξης είναι σε θέση να εκτιμήσουν πώς θα φανεί η μομφή κατά της κας Θεοφάνους στους ψηφοφόρους και το ευρύτερο κοινό.

Το τελευταίο ερώτημα είναι καίριο, εφόσον υπάρχουν και άλλα ιστορικά προηγούμενα ταλαντούχων και ικανών Ελληνοαυστραλών πολιτικών θηλυκού γένους που τιμωρήθηκαν για τις δημόσιες θέσεις που είχαν λάβει σε θέματα που θεωρούνται «εθνικά» από την ελληνική παροικία.

Θα έλεγα, ωστόσο, ότι το ζήτημα της Κύπρου, η κυριαρχία της και η παράνομη κατοχή της δεν είναι θέματα που αφορούν την παροικία μας καθεαυτά ούτε θεωρούνται ως τέτοια από το Εργατικό Κόμμα. Η σταθερή και διαχρονική υποστήριξη της Αυστραλίας στην Κύπρο, που αντλεί τις απαρχές της από την εποχή της μέγιστης μορφής του Εργατικού Κόμματος, Πρωθυπουργού Gough Whitlam, το 1974, βασίζεται σε αρχές, και ειδικότερα, στην αναγκαιότητα τήρησης του Διεθνούς Δικαίου, αρχές που έχει προσυπογράψει η χώρα από το 1948, όταν ο Dr Evatt, πολιτικός του Εργατικού Κόμματος και αργότερα Δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας, εξελέγη Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και προήδρευσε της υιοθέτησης της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Πρόκειται για την ίδια προσωπικότητα που ως Εργατικός βουλευτής στο Κοινοβούλιο το 1956, κάλεσε την τότε κυβέρνηση να πιέσει τους Βρετανούς να μετριάσουν τη στάση τους απέναντι στους Κύπριους που αγωνίζονταν για την ανεξαρτησία.

Η κα Κατερίνα Θεοφάνους, καταδικάζοντας την παράνομη εισβολή και συνεχιζόμενη κατοχή της Κύπρου, αναζητώντας μια δίκαιη λύση του Κυπριακού, βασιζόμενη πάντα στις εμπειρίες και αναμνήσεις της οικογένειάς της ώστε να αναδείξει το μέγεθος του προβλήματος, δεν ασκεί εθνοτική πολιτική ούτε δημιουργεί διαπαροικιακές έριδες. Πράγματι, όποιος γνωρίζει οτιδήποτε για την ελληνική παροικία, οφείλει να ομολογήσει ότι δημιουργεί και προβάλλει δικές της πολιτικές θέσεις και δεν υπόκειται εύκολα στις υποδείξεις ή τη χειραγώγηση από τις διπλωματικές Αρχές του τόπου καταγωγής μας, όπως συμβαίνει με άλλες εθνοτικές ομάδες, οι οποίες ακολουθούν πιστά την οποιαδήποτε γραμμή τους επιβληθεί. Αντιθέτως, οι θέσεις της ελληνικής παροικίας συχνά έρχονται σε αντίθεση με αυτές της Ελλάδας, εφόσον η παροικία προσεγγίζει τα διεθνή ζητήματα ως Αυστραλοί, επιδιώκοντας να υποστηρίξει τις αυστραλιανές αξίες της ευπρέπειας, της δικαιοσύνης και της τήρησης του Διεθνούς Δικαίου, αντί να ακολουθεί δουλικά τις επιταγές άλλων παραγόντων.

Η Κατερίνα Θεοφάνους αντί να τιμωρηθεί, θα έπρεπε να επαινεθεί από την υποπαράταξή της για το γεγονός ότι παραμένει πιστή στις διαχρονικές αρχές και τις πρακτικές του Εργατικού Κόμματος, διασφαλίζοντας, σύμφωνα με τα λόγια του μεγάλου Εργατικού Πρωθυπουργού της Αυστραλίας, Ben Chifley, ότι ποτέ δεν θα παραστρατήσει από «τον μεγάλο στόχο– να παραμείνουμε το «υπό όρους φως κείμενο» – το οποίο στοχεύουμε να πετύχουμε αγωνιζόμενοι για τη βελτίωση της ανθρωπότητας όχι μόνο εδώ αλλά οπουδήποτε μπορούμε να τείνουμε χείρα βοηθείας». Διότι πάλι, σύμφωνα με τα λόγια του Chifley: «Αν δεν ήταν γι’ αυτό, δεν θα άξιζε να αγωνιστεί κανείς για το Εργατικό κίνημα».

Πηγή: neoskosmos.com