Ευρωπαϊκά Όσκαρ: Οι δύο ελληνικές ταινίες που είναι υποψήφιες

Η πολυβραβευμένη μεγάλου μήκους ταινία της Ασημίνας Προέδρου, «Πίσω από τις Θημωνιές», με παραγωγούς τους Ιωάννα Μπολομύτη, Markus Halberschnmidt, Vladimir Anastasov και Angela Nestorovska και η πολυταξιδεμένη μικρού μήκους του Θανάση Νεοφώτιστου, «AirHostess- 737», με παραγωγούς τους Ιωάννα Μπολομύτη και Δημήτρη Τσακαλέα θα είναι υποψήφιες στα φετινά βραβεία της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας 2023.

«Πίσω από τις Θημωνιές»

Η ταινία είναι στη λίστα με τις 19 καλύτερες Ευρωπαϊκές ταινίες μεγάλου μήκους μυθοπλασίας που πρότεινε σε πρώτη φάση, η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου στα μέλη της, για τις υποψηφιότητες των Ευρωπαϊκών Βραβείων της φετινής χρονιάς.

Έχει ήδη κατακτήσει τα βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, αποσπώντας δέκα βραβεία, μεταξύ των οποίων και το βραβείο καλύτερης ταινίας. Κέρδισε ακόμη έξι βραβεία στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, και το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Ινδίας. Η ταινία έχει επίσης κερδίσει κριτικούς και κοινό, παραμένοντας στις Ελληνικές αίθουσες για πάνω από 28 συνεχείς εβδομάδες.

Η ιστορία

Ένα τραγικό γεγονός στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας φέρνει μια τριμελή ελληνική οικογένεια μπροστά σε προσωπικά αδιέξοδα, με τον καθένα να πρέπει να αναλογιστεί για πρώτη φορά στη ζωή του το κόστος των πράξεών  του.

Συντελεστές

Σενάριο/Σκηνοθεσία: Ασημίνα Προέδρου | Παραγωγοί: Ιωάννα Μπολομύτη, Markus Halberschmidt, Vladimir Anastasov, Angela Nestorovska | Executive Producers: Πάνος Παπαχατζής, Maria Tsigka | Co-producer: Anna Jancsó | Line Producer: Γιάννης Καραντάνης | Διεύθυνση Φωτογραφίας: Σίμος Σαρκετζής | Μοντάζ: Ηλέκτρα Βενάκη

Μουσική: Μάριος Στρόφαλης | Ηχοληψία: Νίκος Παπαδημητρίου | Μοντάζ Ήχου: Ηλέκτρα Βενάκη, Περσεφόνη Μήλιου | Μιξάζ: Κώστας Βαρυμποπιώτης | Σκηνικά: Εδουάρδος Γεωργίου | Κοστούμια: Κική Μήλιου | Μακιγιάζ: Δώρα Νάζου | VFX Supervisor: Αντώνης Κοτζιάς | Casting: Σωτηρία Μαρίνη, Σοφία Δημοπούλου, Φραγκίσκος Ξυδιανός, Άκης Γουρζουλίδης 

Πρωταγωνιστούν: Στάθης Σταμουλακάτος, Λένα Ουζουνίδου, Ευγενία Λάβδα, Χρήστος Κοντογεώργης, Ντίνα Μιχαηλίδου και ο Πασχάλης Τσαρούχας | Μια παραγωγή των: Αργοναύτες ΑΕ, FICTION PARK, Sektor Film | Συμπαραγωγοί: ΕΡΤ ΑΕ,  Αταλάντη ΑΕ | Με την οικονομική υποστήριξη: Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, ΕΚΟΜΕ, ZDF/Arte, Eurimages, North Macedonia Film Agency, MEDIA Creative Europe, SEE Cinema Network, DI.VI.PE.K. | Με την υποστήριξη: Αυτοτελές Τοπικό Γραφείο Διευκόλυνσης Οπτικοακουστικών Παραγωγών (Film Office) της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ELEMENTS | Σε διανομή της Tanweer | Διεθνείς Πωλήσεις: TVCO 

«AirHostess-737»

Η ταινία  του Θανάση Νεοφώτιστου, έχει ήδη κάνει ένα μακρύ ταξίδι, ξεκινώντας από την πρεμιέρα της στο 75o φεστιβάλ του Λοκάρνο και συνεχίζοντας με  την τιμητική διάκριση στο 47ο Φεστιβάλ του Τορόντο, το βραβείο υποκριτικής στο Clermont-Ferrand και στο Sundance για την Λένα Παπαληγούρα, το βραβείο καλύτερές ταινίας στην Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου, στο φεστιβάλ του Σιάτλ (Oscar Qualifying) και συνολικά πάνω από 20 βραβεία και διακρίσεις (Καλύτερης Ταινίας, Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας, Καλύτερης Σκηνοθεσίας) σε περισσότερα από 80 διεθνή φεστιβάλ παγκοσμίως. 

Η ιστορία

Στο Boeing-737, πτήση από Αθήνα προς Καβάλα, δουλεύει μία 39χρονη αεροσυνοδός, η Βανίνα. Με αφορμή τα σιδεράκια που πρόσφατα έβαλε, σε μια καθυστερημένη προσπάθεια για ένα τέλειο χαμόγελο, θα κληθεί να αναμετρηθεί με την, από πάντα, απούσα μητέρα της, το πτώμα της οποίας βρίσκεται στο αμπάρι του αεροπλάνου.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Θανάσης Νεοφώτιστος

Παραγωγοί: Ιωάννα Μπολομύτη, Δημήτρης Τσακαλέας

Executive Producer: Πάνος Παπαχατζής

Πρωταγωνιστούν: Λένα Παπαληγούρα, Κωνσταντίνα Κουτσονάσιου και η Χάρις Αλεξίου (φωνή μητέρας)

Σενάριο: Θανάσης Νεοφώτιστος, Γρηγόρης Σκαράκης

Διευθυντής Φωτογραφίας: Γιάννης Φώτου G.S.C

Μοντάζ: Πάνος Αγγελόπουλος

Art Direction: Εύα Γαϊτανίδου

Σχεδιασμός Ήχου: Στέλιος Κουπετώρης

Ηχοληψία: Αλέξης Κουκιάς – Παντελής

Πρωτότυπη Μουσική: Λευτέρης Σαμψών

Μακιγιάζ & Μαλλιά: Όλγα Κομπογιάννη

Διεύθυνση Παραγωγής: Ιόλη Αντζουλάτου

Βοηθός Σκηνοθέτη: Αναστασία Φλωκατούλα

Συμμετέχουν: Γιάννης Μουστάκας, Ελένη Μολφέτα, Θοδωρής Βουρνάς, Γιούλη Πεζοπούλου

Διεθνείς πωλήσεις: RADIATOR IP SALES

Μια παραγωγή της ΑΡΓΟΝΑΥΤΕΣ Α.Ε σε συμπαραγωγή με την COSMOTE TV και την ΑΤΑΛΑΝΤΗ Α.Ε, με την στήριξη του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ  και του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ. 

Ο δρόμος μέχρι τα βραβεία

Τις επόμενες εβδομάδες, τα 4.600 μέλη της Ακαδημίας θα ψηφίσουν τις επιλεγμένες ταινίες για να καθορίσουν τις υποψηφιότητες (5 ταινίες ανά κατηγορία), ενώ τις 9 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η τελετή απονομής.

Οι επιλεγμένες ταινίες για την κατηγορία Μεγάλου Μήκους Μυθοπλασία, θα ληφθούν επίσης υπόψη για τα βραβεία στις ακόλουθες κατηγορίες: φωτογραφία, μοντάζ, σκηνογραφία, ενδυματολογία, μακιγιάζ και κομμώσεις, πρωτότυπη μουσική, σχεδιασμό ήχου και οπτικά εφέ. Η απόφαση γι’ αυτές τις κατηγορίες θα ληφθεί από οκταμελή κριτική επιτροπή που αποτελείται από εκπροσώπους των διαφορετικών αυτών ειδικοτήτων. Για τις κατηγορίες αυτές, δε  θα υπάρξουν υποψηφιότητες.

Πηγή:in.gr