Φωτιά στην Πάρνηθα: Τι είναι το «φαινόμενο της καμινάδας» που αναζωπύρωσε την πυρκαγιά

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός, μίλησε στο MEGA για την αναζωπύρωση της φωτιάς που κατακαίει την Πάρνηθα

Η φωτιά στην Πάρνηθα αναζωπυρώθηκε επειδή παρατηρήθηκε το «φαινόμενο της καμινάδας» στην περιοχή, εξήγησε στην τηλεόραση του MEGA ο εκπρόσωπος Τύπου της πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός, τονίζοντας ότι ήταν σαν μια «έκρηξη» φωτιάς μέσα στην εστία της στη χαράδρα, με αποτέλεσμα να φουντώσουν και πάλι οι φλόγες.

Όλα αυτά έγιναν περίπου στις 03:20 τα ξημερώματα της Πέμπτης. Οι καιρικές συνθήκες παραμένουν δυσμενείς στην περιοχή και ο κ. Αρτοποιός έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τις 10:00 το πρωί και έπειτα, καθώς από τότε θα ξεκινήσουν και πάλι να πνέουν ισχυροί άνεμοι 6 και 7 μποφόρ.

Τόσο οι επίγειες όσο και οι εναέριες δυνάμεις της πυροσβεστικής επιχειρούν χωρίς να παίρνουν ανάσα. Σήμερα το πρωί σηκώθηκαν 6 αεροσκάφη και 7 ελικόπτερα, εκ των οποίων το ένα είναι συντονιστικό, για ρίψεις νερού στο τεράστιο μέτωπο της φωτιάς στην Πάρνηθα.

Όσον αφορά τους Θρακομακεδόνες και τις πληροφορίες που «θέλουν» την περιοχή να κινδυνεύει, ο κ. Αρτοποιός ξεκαθάρισε ότι η φωτιά δεν έχει φτάσει εκεί και συνεχίζεται η μάχη για να μην γίνει αυτό και πρόσθεσε ότι προέχει να φτιαχτεί μια ζώνη ανάσχεσης.

Τι είναι το «φαινόμενο της καμινάδας»

Ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμης Λέκκας, είχε μιλήσει για το «φαινόμενο της καμινάδας», σχολιάζοντας τις φονικές φωτιές στη Χαβάη.

«Είναι αυτό που διαμορφώνει το ηφαιστειακό έδαφος. Δηλαδή οι αλλεπάλληλες ροές λάβας οι οποίες δημιουργούν χαραδρώσεις. Όταν μπει η φωτιά μέσα σε αυτή τη χαράδρα αναπτύσσεται, αυτό το φαινόμενο, δηλαδή, είναι ένα φαινόμενο το οποίο δεν μπορεί να σταματήσει κανένας γιατί αφενός είναι δύσβατη περιοχή αφετέρου είναι σαν να έχουμε ένα τζάκι στο σπίτι και πάει να σβήσει κάποιος τη φωτιά στην καμινάδα», είχε πει ο κ. Λέκκας στην ΕΡΤ.