114.000$ από τους ομογενείς Χιώτες για τη δημιουργία κέντρου παιδιών με αυτισμό

Παγκόσμιο Συνέδριο Αποδήμων Χίων Πηγή: FB Chios Societies 

Στη “Φωνή της Ελλάδας” και συγκεκριμένα στην εκπομπή “Κουβέντες μακρινές” με τη Νατάσα Βησσαρίωνος φιλοξενήθηκε ο αντιπεριφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, χωρικού σχεδιασμού και περιβάλλοντος, ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και Απόδημου Ελληνισμού. κ. Παντελής Μπουρνιάς.

Αφορμή για αυτή τη συνέντευξη ήταν το 9ο Παγκόσμιο Συνέδριο Αποδήμων Χίων που πραγματοποιήθηκε πριν λίγες ημέρες στον νησί με την παρουσία πολλών ομογενών από την Αμερική και τον Καναδά, την Αυστραλία και την Ευρώπη.

Όπως ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης, υπολογίζεται ότι στο εξωτερικό ζουν περίπου 150.000 Χίοι, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι εγκαταστημένοι στις ΗΠΑ, αλλά κουβαλούν μέσα τους την ιδιαίτερη πατρίδα τους και βρίσκονται στο πλευρό της μυροβόλου Χίου όποτε υπάρχει ανάγκη.

Έτσι και φέτος, συγκέντρωσαν 114.000$ για να στηρίξουν τη δημιουργία της “Στέγης Υποστηριζόμενης διαβίωσης παιδιών με αυτισμό”. “Ήμουν παρών στο συνέδριο των Ημωνένων Χιακών Σωματείων στο Κλιβελαντ όταν οι απόδημοι συμπατριώτες μου, ανακοίνωσαν ότι έχουν συγκεντρώσει ένα μεγάλο ποσό για να στηρίξουν οικονομικά το σχέδιο μας για μία “Στέγη” για τα παιδιά με αυτισμό. Ήταν μία πολύ δυνατή στιγμή, μία πολύ συγκινητική στιγμή… Αυτός είναι ο ιερός σκοπός των Αποδήμων Χίων, να βοηθούν το νησί τους” δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης κ. Μπουρνιάς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Μπουρνιάς, είναι συγχρόνως πρόεδρος της Ένωσης Ομογενών Χίου που ιδρύθηκε το 1988, από Απόδημους Χίους, οι οποίοι επέστρεψαν μόνιμα στο νησί και διαπίστωσαν τα προβλήματα που είχαν στην πατρίδα (πολιτογράφησης, ληξιαρχείου κ.λ.π.). Όπως ανέφερε, από τα ιδρυτικά μέλη της Ένωσης ήταν ο πατέρας του, ενώ ο ίδιος υπήρξε απόδημος, είχε εγκατασταθεί για πολλά χρόνια στην Αμερική όπου είχε μια επιτυχημένη επαγγελματική καριέρα. αλλά ο νόστος για τη Χίο, τον έκανε να πάρει τον δρόμο της επιστροφής.

Τέλος, όπως τόνισε το μαγάλο στοίχημα για τον Απόδημο Ελληνισμό, είναι να καταφέρουν να προσελκύσουν τους νέους 3ης και 4ης ελληνικής γενιάς, στους συλλόγους που έχουν ιδρύσει οι Έλληνες στο εξωτερικό. Να μεταλαμπαδεύσουν την αγάπη και το ενδιαφέρον για την Ελλάδα, για την πατρίδα στη νέα γενιά.

Πηγή: Φωνή της Ελλάδας/ doryforos-europa.blogspot.com