Συνεχίζεται το κύμα συμπαράστασης προς την πολιτειακή βουλευτή Kat Theophanous

Η πολιτειακή βουλευτής Northcote, κα Kat Theophanous. Φωτο:Facebook

Συνεχίζονται οι ανακοινώσεις συμπαράστασης προς το πρόσωπο της ομογενούς πολιτειακής βουλευτή Northcote, κυρίας Kat Theophanous, η οποία ως γνωστό τέθηκε σε διαθεσιμότητα από την υποπαράταξη Cons της πτέρυγας Labour Right, επειδή σε ομιλία της πρόσφατα στην πολιτειακή Βουλή της Βικτώριας καυτηρίασε την επί 49 συνεχή χρόνια τουρκική κατοχή του βόρειου τμήματος της Κύπρου, ανακαλώντας οικογενειακές μνήμες της μητέρας της από την Άσσια και ζητώντας την άμεση απόσυρση όλων των στρατευμάτων από τη Μεγαλόνησο και την λύση του Κυπριακού σύμφωνα με τα Ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Ψήφισμα Στήριξης της βουλευτή Kat Theophanous εκδόθηκε από τις ΠΟΜΑΚ, ΠΣΕΚΑ και ΝΕΠΟΜΑΚ, αμέσως μετά τη λήθη των εργασιών του Παγκόσμιου Συνεδρίου Αποδήμων Κυπρίων που συνήλθε στη Λευκωσία.

Το Ψήφισμα έχει ως ακολούθως:

«Το Παγκόσμιο Συνέδριο Αποδήμων Κυπρίων (ΠΟΜΑΚ), που συνήλθε στη Λευκωσία μεταξύ 22-25 Αυγούστου 2023, συγχαίρει θερμά την κυρία Kat Theophanous, μέλος της Πολιτειακής Βουλής της Βικτώριας στην της Αυστραλία, για την ευτολμία που επέδειξε στη Βουλή να καταδικάσει δημόσια και χωρίς περιστροφές την τουρκική εισβολή και κατοχή της Κύπρου.

Η κυρία Kat Theophanous με θάρρος υπερασπίστηκε πανανθρώπινες αρχές και αξίες, υπερασπίστηκε το Διεθνές Δίκαιο που στην Κύπρο παραβιάζεται κατάφωρα από την Τουρκία επί 49 χρόνια και απαίτησε αποχώρηση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων, διασφάλιση του δικαιώματος των προσφύγων για επιστροφή και εξεύρεση ειρηνικής και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό. Η κυρία Theophanous στηλίτευσε την εξαιτίας της τουρκικής κατοχής διαίρεση της Κύπρου, αναπόλησε το κατεχόμενο χωριό της μητέρας της, την Άσσια, τις δολοφονίες Ελλήνων συγχωριανών της από τους Τούρκους εισβολείς και τόνισε ότι λόγω της κατοχής δεν επιτρέπεται στην οικογένειά της να επιστρέψει στο χωριό της.

Η κυρία Theophanous στη Δήλωσή της στη Βουλή ζήτησε αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων και εξεύρεση δίκαιης λύσης στο Κυπριακό.

Δυστυχώς, γι’ αυτές τις σωστές και νόμιμες απόψεις και διαπιστώσεις της, για την υπεράσπιση του Διεθνούς Δικαίου, η κυρία Θεοφάνους είχε τιμωρητικές συνέπειες από την τοπική οργάνωση του κόμματός της με το να τεθεί σε διαθεσιμότητα.

Η ΠΟΜΑΚ και ειδικά η Ομογένεια της Αυστραλίας, εκφράζει πλήρη συμπαράσταση στην κυρία Kat Theophanous και καταδικάζει με οργή την απόφαση του τοπικού Εργατικού Κόμματος εναντίον της Ομογενούς Πολιτειακού Βουλευτού και απαιτεί την άμεση αποκατάστασή της.

Υπογράφουν οι Παγκόσμια Ομοσπονδία Αποδήμων Κυπρίων (ΠΟΜΑΚ), Παγκόσμια Συντονιστική Επιτροπή Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ) και Νεολαία Αποδήμων Κυπρίων (ΝΕΠΟΜΑΚ)».

ΔΗΛΩΣΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΊΑΣ ΠΟΝΤΙΑΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ KAT THEOPHANOUS

Εξάλλου, από την Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων Αυστραλίας, δόθηκε στη δημοσιότητα η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Η Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων Αυστραλίας συντάσσει την παρούσα ανακοίνωση σε απάντηση για την πρόσφατη διαθεσιμότητα στην οποία τέθηκε η βουλευτής Kat Theophanous, από την υποπαράταξή της στο Εργατικό Κόμμα της Βικτώριας.

Αντιλαμβανόμαστε ότι η διαθεσιμότητα αυτή έγινε μετά από μια ομιλία που εκφώνησε, ανακαλώντας τα απάνθρωπα γεγονότα που οδήγησαν σε καταστροφές, απώλειες ζωών, γης και εκτοπισμούς στην Κύπρο.

Σημειώνουμε ότι τα σχόλιά της αφορούν αυτό που θεωρούμε ότι αποτελεί μέρος της πρόσφατης παγκόσμιας ιστορίας και σε συμφωνία με το σωστό και αναγκαίο του να επισημαίνονται οι σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η Ομοσπονδία μας αποτελείται από ανθρώπους που είναι οι άμεσοι πρόγονοι του Ποντιακού Ελληνισμού, προσφύγων που έχασαν μέλη των οικογενειών τους, τα σπίτια τους και τις ευκαιρίες που προσφέρει μια ειρηνική ζωή, υπό την Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Δεδομένης αυτής της κοινής εμπειρίας, στεκόμαστε στο πλευρό όλων των Κυπρίων και όσων αναζητούν δικαιοσύνη για την Κύπρο, καταδικάζοντας την ποινή της διαθεσιμότητας σε βάροπς της βουλευτή Kat Theophanous.

Είναι η σταθερή μας πεποίθηση ότι η εξιστόρηση της αλήθειας είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την όποια επανόρθωση και χρησιμεύει στη διατήρηση της μνήμης, ακόμη και αν δεν μπορούμε να αλλάξουμε τα τραγικά γεγονότα του παρελθόντος.

Γνωρίζουμε ότι το να μιλήσουμε για τα γεγονότα που συνέβησαν στην Κύπρο μπορεί να είναι πολύ δύσκολο και αγγίζει ισχυρά τοπικά και γεωπολιτικά συμφέροντα, αλλά έχουμε ηθική και διαγενεακή ευθύνη να πούμε την αλήθεια.

Είτε συμφωνεί κανείς με τα σχόλια που έκανε η αξιότιμη βουλευτής Kat Theophanous, ως ακριβή καταγραφή της ιστορίας, είτε όχι, το μόνο πράγμα στο οποίο ΠΡΕΠΕΙ να συμφωνήσουμε όλοι, είναι ότι ότι όλοι έχουν δικαίωμα στην ελευθερία του λόγου σε αυτό το δημοκρατικό έθνος που είμαστε όλοι τυχεροί να αποκαλούμε σπίτι μας.

Καλούμε όσους έχουν τη δύναμη να το πράξουν, να ανακαλέσουν την ποινή της διαθεσιμότητας προς το συμφέρον της δέουσας δημοκρατικής διαδικασίας και της τήρησης των αρχών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων!

Με αλληλεγγύη

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Ομοσπονδία; Ποντιακών Συλλόγων Αυστραλίας».

Πηγή:neoskosmos.com