Άγρια νύχτα μεταξύ Ρωσίας-Ουκρανίας: Μεγάλη επίθεση στο Κίεβο, πολλά πλήγματα με drones στη Ρωσία

.

NATIONAL POLICE OF UKRAINE VIA VIA REUTERS

 

Ιδιαίτερα άγρια ήταν η νύχτα στον πόλεμο Ουκρανίας-Ρωσίας, με μεγάλης κλίμακας ρωσική επίθεση στο Κίεβο και ουκρανικά πλήγματα με drones σε πολλές περιοχές της Ρωσίας- ενώ Ρώσοι αξιωματούχοι είπαν επίσης ότι εξοντώθηκε ουκρανική δύναμη που πραγματοποιούσε επιχείρηση στη Μαύρη Θάλασσα.

Οι ουκρανικές αεράμυνες κατέρριψαν 28 ρωσικούς πυραύλους και 15 από 16 συνολικά drones που εξαπολύθηκαν τη νύχτα, είπε ο στρατηγός Βαλέρι Ζαλούσνι, επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας, την Τετάρτη. Οι ουκρανικές αρχές είπαν ότι τουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν.

Πρόκειται για τη «μεγαλύτερη» επίθεση που έχει σημειωθεί «από την άνοιξη», σύμφωνα με τον επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης της πρωτεύουσας της Ουκρανίας. «Δυστυχώς, εξαιτίας της πτώσης συντριμμιών στη συνοικία Σεβτσενκίβσκι του Κιέβου (…) δύο άνθρωποι είναι νεκροί» ενώ «άλλοι τρεις τραυματίστηκαν», ανέφερε ο Σερχίι Πόπκο μέσω Telegram, διευκρινίζοντας πως οι δύο από τους τραυματίες διακομίστηκαν σε νοσοκομείο.

.
.
STATE EMERGENCY SERVICE OF UKRAI VIA VIA REUTERS

«Σε κτίριο μη οικιστικής χρήσης» στη συνοικία «βρέθηκαν δυο άνδρες νεκροί», ανέφερε από τη δική του πλευρά ο δήμαρχος του Κιέβου, Βιτάλι Κλίτσκο, μέσω της ίδιας πλατφόρμας.

Οι πολιτικές και στρατιωτικές αρχές ανέφεραν νωρίτερα πως συντρίμμια κατέπεσαν στις συνοικίες Σεβτσενκίβσκι και Νταρνίτσκι του Κιέβου, με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν πυρκαγιές, προσθέτοντας ότι οι υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων είχαν σπεύσει επιτόπου.

«Το Κίεβο δεν είχε γνωρίσει τόσο ισχυρή επίθεση από την άνοιξη. Ο εχθρός εξαπέλυσε μαζική επίθεση (…) με drones και πυραύλους», σύμφωνα με τον κ. Πόπκο. Εξήγησε πως αρχικά έγιναν επιθέσεις με UAVs από «διαφορετικές κατευθύνσεις» και κατόπιν εκτοξεύθηκαν πύραυλοι από βομβαρδιστικά Tu-95MS.

Τον Μάιο, η Ουκρανία ανακοίνωνε πως απέκρουσε τη «μεγαλύτερη επίθεση με drones» στο Κίεβο «από την έναρξη της εισβολής», με τουλάχιστον 59 τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη-καμικάζι. Δύο άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους.

Από πλευράς της η Ρωσία είπε πως απέκρουσε μια από τις μεγαλύτερες ουκρανικές επιθέσεις με drones ως τώρα στη δυτική Ρωσία την Τετάρτη, καταρρίπτοντας μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε τουλάχιστον έξι περιοχές, και ότι κατέστρεψε ουκρανική δύναμη που πήγαινε να επιτεθεί στην κατεχόμενη χερσόνησο της Κριμαίας.

Ρωσικά στρατιωτικά αεροσκάφη υπέστησαν ζημιές και υπήρξαν διαταραχές στην πολιτική εναέρια κυκλοφορία λόγω των επιθέσεων με drones, είπαν Ρώσοι αξιωματούχοι, αναφέροντας ότι στοχεύθηκαν το Πσκοφ, το Μπριάνσκ, η Καλούγκα, το Ορλόφ, το Ριαζάν και η Μόσχα. Η πιο σημαντική επίθεση φαίνεται να ήταν αυτή στο Πσκοφ, περίπου 660 χλμ βόρεια των συνόρων με την Ουκρανία, κοντά στα σύνορα με την Εσθονία και τη Λετονία, όπου Ρώσοι αξιωματούχοι είπαν ότι υπέστησαν ζημιές τέσσερα στρατιωτικά μεταγωγικά Ιl-76.

TELEGRAM / MIKHAIL VEDERNIKOV VIA REUTERS

Η Ουκρανία, που δεν έχει σημειώσει ακόμα κάποια μεγάλη επιτυχία στην αντεπίθεσή της, έχει προβεί σε πλήγματα βαθιά στη Ρωσία τους τελευταίους μήνες, περιλαμβανομένης μιας επίθεσης στο Κρεμλίνο και πολλών επιθέσεων με drones στη Μόσχα.

Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις είπαν επίσης πως ένα αεροσκάφος τους κατέστρεψε τέσσερα ουκρανικά ταχύπλοα σκάφη που μετέφεραν μέχρι και 50 αλεξιπτωτιστές σε μια επιχείρηση στη Μαύρη Θάλασσα.

Με πληροφορίες από Reuters, BBC, ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP