Νίκος Ανδριώτης, ο Νισύριος ομογενής της Αστόριας Νέας Υόρκης

Ο εκλιπών ομογενής, Νίκος Ανδριώτης, γεννήθηκε στο χωριό Νικιά της Νισύρου τον Νοέμβριο του 1940 και το 1956, σε ηλικία 16 χρονών, μετανάστευσε στην Αμερική. Όλα του τα χρόνια διέμενε στην Αστόρια την οποία και αγάπησε υπερβολικά.

Διετέλεσε μέλος του Κοινοτικού Συμβουλίου του Αγ. Δημητρίου, Αστόριας και πρόεδρος από το 1976 μέχρι το 1977 και από το 1979 μέχρι το 1982.

Τη χρονιά (2000) που η κοινότητα τον τίμησε με το «Οδύσσειο Βραβείο» ο Νίκος Ανδριώτης δώρισε 100.000 δολάρια για την ίδρυση του «Nick A. Andriotis Assistance Fund» για παιδιά με οικονομικές ανάγκες.

Ο  Νισύριος ομογενής, προχώρησε σε δωρεά 1.000.000 δολ. για την πλήρη ανακαίνιση του Δηµοτικού Σχολείου της Κοινότητας που στεγάζεται σε κτήριο του ναού της Αγίας Αικατερίνης στην Αστόρια. Ως πρόεδρος της Κοινότητας, σημαντικός ήταν ο ρόλος του και στο Γυμνάσιο του Αγίου Δημητρίου, Αστόριας.

Η τελευταία του δωρεά, ήταν ποσού δύο εκατομμυρίων ευρώ, για την ανακαίνιση των δημοτικών ιαματικών λουτρών της Νισύρου. Ο Δήμος  τον ανακήρυξε Μέγα Ευεργέτη του νησιού.

Με τις ευλογίες και την έγκριση του αείμνηστου Αρχιεπισκόπου Ιακώβου, ο Νίκος Ανδριώτης πρωτοστάτησε στην αγορά και ανακαίνιση του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου της Αρχιεπισκοπής στην Αστόρια που λειτουργεί από το 1986 και στο οποίο είχε διατελέσει Πρόεδρος της Εφορείας.

Ο Νίκος Ανδριώτης είχε τιμηθεί από την Εκκλησία με τον τίτλο του Άρχοντος Δεπουτάτου του Οικουμενικού Πατριαρχείου και ήταν μέλος της λεγόμενης «Ηγεσίας των 100».

Εκτός από τους πολύχρονους δεσμούς του με την Κοινότητα του Αγίου Δημητρίου της Αστόριας, ο Νίκος Ανδριώτης είχε διατελέσει και πρόεδρος του Συλλόγου Νισυρίων «Αγιος Ιωάννης ο Θεολόγος», ενώ επίσης είχε προσφέρει τις υπηρεσίες του και στην Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, καθώς και στη Δωδεκανησιακή Ομοσπονδία.

Με στοιχεία από:ekirikas.com/ dimokratiki.gr/