Βιέννη: Ο Αγιασμός στο αρχαιότερο ελληνικό σχολείο της Ομογένειας

Όπως κάθε χρόνο, γονείς και φίλοι παρακολούθησαν τον Αγιασμό της Ελληνικής Εθνική Σχολή Βιέννης, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου, στον Ι. Ν. Αγίας Τριάδας Βιέννης.
Από νωρίς η ιστορική εκκλησία, γέμισε από τα Ελληνόπουλα που ήρθαν με μεγάλη χαρά για να ξανά συναντήσουν τους φίλους τους και να παρακολουθήσουν όλοι μαζί την τελετή.

Τον Αγιασμό τέλεσε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Αυστρίας κ. Αρσένιος μαζί με τον Αρχιερατικό Επίτροπο Πρωτοπρεσβύτερο Ιωάννη Νικολίτση. Ο Σεβασμιότατος, ως Πνευματικός Πατέρας, αλλά και ως Διευθυντής της Σχολής ευχήθηκε σε όλα τα παιδιά καλή χρονιά με υγεία με πολλές επιτυχίες. Επίσης έδωσε στους γονείς διάφορες χρήσιμες πληροφορίες.

Στην τελετή παρευρέθηκα και μίλησε εκ μέρους της Ελληνικής Πρεσβείας, η Πρόξενος κα. Ελένη Κυριακοπούλου.

Βιέννη: Χτύπησε το κουδούνι στο αρχαιότερο ελληνικό σχολείο της Διασποράς
Στιγμιότυπο από τον αγιασμό

Σημειώνεται ότι η Ελληνική Εθνική Σχολή Βιέννης (Griechische Nationalschule) ξεκίνησε τη λειτουργία της το έτος 1804, κατόπιν σχετικού αυλικού διατάγματος, που παραχώρησε ο αυτοκράτορας Φραγκίσκος ο Β’ στην κοινότητα της Αγίας Τριάδος των Καισαροβασιλικών υπηκόων, την 19η Μαΐου του ιδίου έτους, και έκτοτε λειτουργεί χωρίς διακοπή.

Το παλαιότερο αυτό εν ενεργεία σχολείο της Διασποράς, αποτελεί στις μέρες μας συμπληρωματικό σχολείο προσχολικής, δημοτικής και μέσης εκπαίδευσης. Υπάγεται στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Ελληνικού υπουργείου παιδείας, ως τμήμα ελληνικής γλώσσας, αποτελείται από 380 μαθητές και περιλαμβάνει στις τάξεις του νηπιαγωγείο, δημοτικό, γυμνάσιο και λύκειο.

Πηγές: Ήφαιστος Βιέννης – Ελληνική Εθνική Σχολή Βιέννης