Χαμόγελα και ευφορία στον Ετήσιο Χορό των Σχολείων Ελληνικής Γλώσσας της EOKNΑ

Στιγμιότυπα από την εκδήλωση «Ελληνικό Τραγούδι και Χορός». Φωτογραφίες: Supplied

Η εκδήλωση «Ελληνικό Τραγούδι και Χορός» ανέδειξε το σημαντικό ρόλο των κοινοτικών σχολείων, το Σάββατο, 9 Σεπτεμβρίου, στο Ολύμπικ Χωλ κατά τον οποίο ανακοινώθηκε η Yποτροφία Γκόνης–Γκαρδιακός για την εκμάθηση της Ελληνικής Γλώσσας.

Περίπου 300 άτομα, ανάμεσά τους πολλοί επίσημοι, παρευρέθηκαν στον Ετήσιο Χορό των Σχολείων της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας Νότιας Αυστραλίας (ΕΟΚΝΑ), το Σάββατο, 9 Σεπτεμβρίου, στο Ολύμπικ Χωλ και κατά τον οποίο ανακοινώθηκε η Yποτροφία Γκόνης–Γκαρδιακός για την εκμάθηση της Ελληνικής Γλώσσας.

Ως η σημαντικότερη εκδήλωση των Σχολείων Ελληνικής Γλώσσας της ΕΟΚΝΑ, η φετινή διοργάνωση με θέμα «Ελληνικό Τραγούδι και Χορός» ανέδειξε το σημαντικό ρόλο των κοινοτικών σχολείων και της ΕΟΚΝΑ στη διατήρηση του πολυπολιτισμικού χαρακτήρα της Πολιτείας.

«Εδώ και 93 χρόνια, ο οργανισμός μας διδάσκει την Ελληνική Γλώσσα στις νέες γενιές», είπε ο πρόεδρος της ΕΟΚΝΑ, Παναγιώτης Γκαρδιακός, ευχαριστώντας την συντονίστρια των Σχολείων κα Χ. Τσακάλου και την ομάδα της για τη σκληρή δουλειά τους, τους γονείς για την αφοσίωσή τους και τους χορηγούς και εθελοντές για τη συμβολή τους στο έργο που επιτελείται.

Κατά την ομιλία του, ο κ. Γκαρδιακός κάλεσε τον αντιπρόεδρο Παναγιώτη Γκόνη, και μαζί ανακοίνωσαν την Υποτροφία Γκόνης-Γκαρδιακός για την εκμάθηση της Ελληνικής Γλώσσας, προς τιμήν του αείμνηστου προέδρου της ΕΟΚΝΑ Βασίλη Γκόνη ΟΑΜ, ο οποίος έφυγε από τη ζωή απροσδόκητα, πριν από ένα χρόνο. Η Υποτροφία θα υποστηρίξει μαθητές Γυμνασίου (Year 6 και Year 7) καταβάλλοντας τα δίδακτρά τους για πέντε χρόνια, προκειμένου να τους ενθαρρύνει να συνεχίσουν τα μαθήματα Ελληνικής Γλώσσας

Μετά την ανακοίνωση, η εκδήλωση συνεχίστηκε με απονομή βραβείων στους μαθητές Anastasia Giannarakis, Zahra και Manny Koufalas, Alexandra Kotzias, Ambrosia Sabapathy, Aidan και Kayia Koutrikas.

Ακολούθησε παράσταση από την Ακαδημία Χορού, ελληνική μουσική και χορό.

Παρόντες ήταν και χαιρέτισαν η βουλευτής Badcoe, Jayne Stinson (εκ μέρους του πολιτειακό πρωθυπουργό Peter Malinauskas), ο αναπληρωτής αρχηγός του πολιτειακού Φιλελεύθερου Κόμματος, John Gardner, και ο διευθύνων σύμβουλος της Ομοσπονδίας Κοινοτικών Γλωσσών Νότιας Αυστραλίας, Brett Shuttleworth.

Η κα Stinson είπε ότι: «Η κυβέρνηση Malinauskas αναγνωρίζει πόσο σημαντικό είναι για τα παιδιά και τους νέους στη Νότια Αυστραλία να παραμένουν συνδεδεμένα με την κουλτούρα και τον πολιτισμό τους. Τα σχολεία κοινοτικών γλωσσών, όπως αυτό της ΕΟΚΝΑ, διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στη διατήρηση των γλωσσών ζωντανές στην Πολιτεία μας».

Ο βουλευτής κ. Gardner, είπε ότι όταν πρόκειται για επένδυση σε γλωσσικά προγράμματα δεν υπάρχει Εργατική ή Φιλελεύθερη κυβέρνηση -αλλά υπερκομματική υποστήριξη ώστε να διασφαλιστεί ότι δίνεται στα παιδιά η ευκαιρία να μάθουν και να μιλούν τη γλώσσα των γονιών και των παππούδων τους.

Ο βουλευτής κ. Gardner.

Ο αντιπρόεδρος της ΕΟΚΝΑ, Παναγιώτης Γκόνης δήλωσε ότι είναι υπερήφανος «που η Κοινότητα, μέσω της γενναιοδωρίας του κ. Γκαρδιακού, ανακοίνωσε την Υποτροφία Γκόνης–Γκαρδιακός για την εκμάθηση της Ελληνικής Γλώσσας προς τιμήν του αείμνηστου πατέρα μου. Οι δυο κόρες μου, άρχισαν να μαθαίνουν Ελληνικά φέτος σε ένα από τα σχολεία της Κοινότητας και ως γονείς θέλουμε πάντα το καλύτερο για τα παιδιά μας. Η υποτροφία αυτή, λοιπόν, θα βοηθήσει να διατηρήσουμε ζωντανή την κληρονομιά, τον πολιτισμό και τη γλώσσα μας».

Τέλος, η συντονίστρια των Ελληνικών Σχολείων, κα Χ. Τσακάλου είπε ότι «τα Ελληνικά σχολεία δίνουν στα παιδιά μας την ευκαιρία να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους στην Ελληνική Γλώσσα, παρέχοντας ένα κατάλληλο μαθησιακό περιβάλλον που διεγείρει το ενδιαφέρον και προάγει τον σεβασμό και την αξία της Ελληνικής κληρονομιάς».

Χορηγοί της εκδήλωσης ήταν οι επιχειρήσεις Gaganis Brothers, Olympic Industries, Kapiris family, Omega Foods και ο Σύλλογος Ελληνίδων Κυριών και Δεσποινίδων «Ο Ταξιάρχης».