Δύο Τούρκοι συνελήφθησαν για κατασκοπεία- Επιτηρούσαν στρατιωτικές εγκαταστάσεις στον Πόρο με drone

 Στη σύλληψη δύο Τούρκων προχώρησαν οι ελληνικές αρχές με την κατηγορία της κατασκοπείας. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες κατόπτευαν στρατιωτικές εγκαταστάσεις (του Πολεμικού Ναυτικού)  στον Πόρο με drone. Εγιναν αντιληπτοί, τέθηκαν υπό παρακολούθηση και εν τέλει συνελήφθησαν στη Μονεμβασιά. Η υπόθεση αξιολογείται ως ιδιαίτερα σοβαρή και την έρευνα έχει αναλάβει η ΕΥΠ, ενώ οι συληφθέντες οδηγούνται στην Αθήνα. Κατά τις έως τώρα πληροφορίες έχει κατασχεθεί το drone που χρησιμοποιούσαν.

Οι δύο Τούρκοι, οι οποίοι συνελήφθησαν για κατασκοπεία, συνελήφθησαν στην Μονεμβασιά, όπου εξετάστηκαν, και βρίσκονται καθ’ οδόν για την Αθήνα για να εξεταστούν από την ΕΥΠ. Σε βάρος τους έχει σχηματιστεί δικογραφία, ενώ εντοπίστηκε και το drone το οποίο πετούσαν.

Όλα άρχισαν πριν από δύο ημέρες, στις 16 Σεπτεμβρίου 2023, όταν οι δύο άνδρες κίνησαν το ενδιαφέρον του Πολεμικού Ναυτικού στον Πόρο, καθώς πετούσαν drone πάνω από τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Το Πολεμικό Ναυτικό προχώρησε σε μήνυση σε βάρος τους και έτσι έγινε η σύλληψη τους.

Νέες πληροφορίες

Νέες πληροφορίες βλέπουν το φως για τους δύο Τούρκους, οι οποίοι με drone παρακολουθούσαν θέσεις στρατιωτικού ενδιαφέροντος στον Πόρο. Οι δύο αλλοδαποί κατάφεραν να φύγουν από το νησί, αλλά εντοπίστηκαν στη Μονεμβασιά και συνελήφθησαν.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΑΝΤ1, οι δύο Τούρκοι υπήκοοι έμειναν περίπου 15 ώρες σε δωμάτιο ξενοδοχείου, ακριβώς απέναντι από τις εγκαταστάσεις του Πολεμικού Ναυτικού στον Πόρο. Λίγο μετά τις 7 το πρωί του Σαββάτου απογείωσαν το drone από μία εξέδρα μπροστά στο ξενοδοχείο και έκαναν πτήση πάνω από το κέντρο εκπαίδευσης.

Ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου όπου διέμειναν, ανέφερε στον τηλεοπτικό σταθμό: «έμεναν στο κατάλυμά μου, στο ξενοδοχείο, είναι απέναντι από τη ναυτική βάση, και τους εντόπισε ο διοικητής το πρωί γιατί ακριβώς… δηλαδή στα 100-150 μέτρα είναι η ναυτική βάση. Είδε το drone να υπερίπταται κάποια στιγμή πρωί πρωί και είδε αφού προσγειώθηκε και κάποια στιγμή αυτοί γρήγορα με την αστυνομία, ήρθαν να εντοπίσουν πού, ποιος είναι ο ιδιοκτήτης και όλα αυτά… εντόπισαν ότι ήταν οι δύο αυτοί».

Ο διοικητής της εγκατάστασης ενημέρωσε στις 10.30 το πρωί την αστυνομία για την πτήση του μη επανδρωμένου αεροσκάφους και τα στελέχη του τμήματος έσπευσαν στην περιοχή για να τους εντοπίσουν. Αυτόπτης μάρτυρας υπέδειξε στους αστυνομικούς την εξέδρα απ’ όπου οι δύο άνδρες απογείωσαν το drone.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του τηλεοπτικού σταθμού, οι αστυνομικοί ρώτησαν στο ξενοδοχείο για τους δύο άνδρες και τους ενημέρωσαν ότι είναι υπήκοοι Τουρκίας, έκλεισαν δωμάτιο μέσω διαδικτύου, έφτασαν στις 19:30 το απόγευμα της Παρασκευής και αναχώρησαν λίγο πριν από τις 10 το πρωί του Σαββάτου.

Οι κινήσεις των δύο Τούρκων καταγράφηκαν από κάμερες ασφαλείας του ξενοδοχείου. Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, χρησιμοποίησαν δύο μοτοσικλέτες μεγάλου κυβισμού χρώματος μαύρου και ασημί, με πλήρη εξοπλισμό και ξένες πινακίδες. Το πρωί του Σαββάτου, οι δύο άνδρες ανέβηκαν στις μηχανές τους και αναχώρησαν με ferry boat για τον Γαλατά.

Οι αστυνομικοί, βασιζόμενοι στα στοιχεία που είχαν στη διάθεσή τους, κατάφεραν τελικά να εντοπίσουν τους δύο άνδρες το πρωί της Δευτέρας στη Μονεμβασιά. Τους συνέλαβαν, ενώ κλιμάκιο της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, ζήτησε να ενημερωθεί και εάν χρειαστεί να τους εξετάσει.

Αστυνομικές πηγές επισημαίνουν πως «έχουμε κατασχέσει το drone και τις ηλεκτρονικές συσκευές που είχαν στην κατοχή τους, πρέπει να διερευνηθεί το περιεχόμενό τους ώστε να καταλήξουμε για τον ρόλο των δύο συλληφθέντων». Οι δύο Τούρκοι αναμένεται να οδηγηθούν στα δικαστήρια Πειραιά.