Λιβύη: Δύο από τους πέντε νεκρούς ήταν ομογενείς, παιδιά του προέδρου της ελληνικής κοινότητας

Ομογενείς, παιδιά του προέδρου της ελληνικής κοινότητας στη Βεγγάζη, ήταν οι δύο από τους πέντε νεκρούς του τροχαίου δυστυχήματος της ελληνικής αποστολής στη Λιβύη.

Νέα ανατροπή στην υπόθεση των Ελλήνων νεκρών της ελληνικής Αποστολής στη Λιβύη. Σύμφωνα με νεότερη δήλώση στον ΣΚΑΙ του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Σχολείου της Βεγγάζης, Γιώργου Σαγιάνου, δύο εκ των πέντε νεκρών είναι παιδιά του προέδρου της ελληνικής κοινότητας στη Βεγγάζη,

Ως γνωστόν, πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο τραγικό τροχαίο δυστύχημα της ελληνικής αποστολής στη Λιβύη, ενώ, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι δύο από τους νεκρούς είναι παιδιά του προέδρου της ελληνικής κοινότητας στη Βεγγάζη, Κανάκη Μανδαλιού.

Την ίδια ώρα, έγινε γνωστό πως το C-27 που μετέφερε τις σορούς των Ελλήνων που σκοτώθηκαν στο τροχαίο στη Λιβύη, προσγειώθηκε στην Ελευσίνα.

Δέκα από τους  τραυματίες έχουν μεταφερθεί στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο και τρεις στο Ναυτικό Νοσοκομείο.  Τρεις τραυματίες έχουν πολλαπλά κατάγματα χωρίς να διατρέχει κίνδυνο η ζωή τους,

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Σχολείου της Βεγγάζης, Γιώργος Σαγιάνος, μίλησε στον ΣΚΑΙ και σημείωσε ότι οι δύο από τους πέντε νεκρούς Έλληνες της ανθρωπιστικής αποστολής στη Λιβύη, είναι παιδιά του προέδρου της ελληνικής κοινότητας στη Βεγγάζη 

Η Σύγχυση

Το πρωί της Δευτέρας οι σοροί των θυμάτων επαναπατρίστηκαν με αεροσκάφος C-130. «Σας γνωρίζουμε ότι επαναπατρίζονται με Α/Φ C-27 πέντε σοροί, τριών στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και δύο πολιτών διερμηνέων που συμμετείχαν στην αποστολή από πλευράς Υπουργείου Εξωτερικών», αναφέρει η σχετική ενημέρωση.

Το δυστύχημα σημειώθηκε στις τρεις το μεσημέρι της Κυριακής και οι αρχικές πληροφορίες έκαναν λόγο μόνο για τραυματίες, μέχρι να ανακοινώσει το βράδυ της ίδιας ημέρας ο υπουργός Υγείας της Λιβύης ότι τελικά οι πέντε συμπατριώτες μας είναι νεκροί.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης ανέφερε ότι το λάθος στην αρχική ενημέρωση οφείλεται στην αρχικά εσφαλμένη πληροφόρηση των λιβυκών αρχών. «Τα ακριβή αίτια θα διερευνηθούν», υπογράμμισε.

ΓΕΕΘΑ: Διευκρινίσεις για την λανθασμένη ανακοίνωση για το δυστύχημα στη Λιβύη

Η αρχική ενημέρωση αναφερόταν σε τραυματισμούς μόνο και όχι σε θανάτους μελών της ελληνικής ανθρωπιστικής αποστολής στην αφρικανική χώρα.

Όπως αναφέρει, «η αρχική πληροφόρηση βασιζόταν στην ενημέρωση που παρείχαν οι αρχές της Λιβύης προς τις αρμόδιες αρχές της Ελλάδας, στην οποία αναφερόταν κατηγορηματικά ότι δεν υπήρχαν θύματα μεταξύ των μελών της ελληνικής αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας».

«Είναι ευνόητο», συνεχίζει, «ότι στις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούσαν επί του πεδίου δεν υπήρχε άλλος τρόπος διασταύρωσης της σχετικής πληροφόρησης, πλην της ενημέρωσης από τις αρχές της Λιβύης διά της διπλωματικής οδού, δεδομένου ότι δεν λειτουργούσε στην περιοχή δίκτυο κινητής τηλεφωνίας και τα δορυφορικά τηλέφωνα που είχε μαζί της η ελληνική αποστολή καταστράφηκαν, κατά την πυρκαγιά που ακολούθησε τη σύγκρουση των οχημάτων».

Το ΓΕΕΘΑ διευκρινίζει ότι αργότερα, «οι αρχές της Λιβύης, διά του υπουργείου Υγείας, χωρίς προηγούμενη ενημέρωση της ελληνικής πλευράς, προχώρησαν σε ανακοίνωση στην οποία συμπεριλαμβάνονταν μέλη της ελληνικής αποστολής στα θύματα».

«Λαμβάνοντας υπόψη το εξαιρετικό ευαίσθητο ζήτημα της πληροφόρησης των οικογενειών των θυμάτων», προσθέτει, «το ΓΕΕΘΑ όφειλε επίσης να αναμένει μετά τη νεότερη ενημέρωση από τη Λιβύη και πριν εκδοθεί διορθωτική ανακοίνωση, να ειδοποιηθούν προηγουμένως οι συγγενείς τους από τις στρατιωτικές αρχές και να μην πληροφορηθούν τη θλιβερή είδηση από τα ΜΜΕ».

«Ευθύς ως ολοκληρώθηκε η σχετική ενημέρωση, εκδόθηκε η νέα ανακοίνωση» καταλήγει.