Μήνυμα ΓΓΑΕ &ΔΔ Ι. Χρυσουλάκη στα αποκαλυπτήρια της τοιχογραφίας στη Μελβούρνη

Περισσότεροι από 200 Ομογενείς και Αυστραλοί, μεταξύ των οποίων διακεκριμένα μέλη της Ομογένειας και αυστραλοί πολιτικοί παράγοντες παρέστησαν στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία των αποκαλυπτηρίων τεράστιας τοιχογραφίας. συνολικού εμβαδού 250 m2 που κατασκευάστηκε στο «ελληνικό» – για πολλά χρόνια – προάστιο της Μελβούρνης, Footscray. (Δες σχετικό δημοσίευμα)

Η κατασκευή της εντυπωσιακής τοιχογραφίας, όπως πληροφορηθήκαμε,  τελεί από την πρώτη στιγμή υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού & Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών και αποτελεί μία πρωτοποριακή δράση Δημόσιας Διπλωματίας για την προβολή των Ελλήνων της Αυστραλίας.  Ξεκίνησε ως πρωτοβουλία των Greek Youth Generator (GYG), μίας ιδιαίτερα δραστήριας Οργάνωσης Νέων Ομογενών επαγγελματιών με έδρα τη Μελβούρνη και απεικονίζει τη μακρά και πολυσύνθετη παρουσία των ελλήνων μεταναστών.

Ο βασικός άξονας είναι η σχεδόν απόλυτη κυριαρχία των Ελλήνων στην αγορά αλιευμάτων. Παράλληλα, τα πρόσωπα και τα κτίρια – σύμβολα του Ελληνισμού της Μελβούρνης που κοσμούν πλέον το κέντρο του Footscray, αποτελούν μία συνολική και (κατά το δυνατόν) πλήρη καταγραφή και προβολή της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητάς των ελλήνων μεταναστών, οι οποίοι επικράτησαν στην περιοχή, από τη δεκαετία του 1960 έως και το 1980.

Μήνυμα Χρυσουλάκη

Σε μήνυμά του που προβλήθηκε κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού & Δημόσιας Διπλωματίας κ. Ιωάννης Χρυσουλάκης υπογράμμισε ότι η τοιχογραφία αποτελεί φόρο τιμής στους έλληνες μετανάστες, η συμβολή των οποίων έχει αναγνωριστεί επανειλημμένως από την αυστραλιανή πολιτεία. Ο κ. Χρυσουλάκης εξήρε τη δημιουργικότητα των νέων Ομογενών, αλλά και τη συνεργασία που υπήρξε τόσο με τις ελληνικές, όσο και με τις αυστραλιανές αρχές, τονίζοντας ότι η εν λόγω πρωτοβουλία αποτελεί λαμπρό παράδειγμα δράσης που αναλαμβάνεται από νέους τρίτης και τέταρτης γενιάς Ομογενείς, κάποιοι από τους οποίους καίτοι δεν έχουν ζήσει ποτέ στην Ελλάδα, παρόλα αυτά αποδεικνύουν ότι έχουν πάντα την Πατρίδα στο μυαλό και την καρδιά τους. «Αποτελεί λαμπρό παράδειγμα του τι μπορούμε να κάνουμε οι Έλληνες ενωμένοι, έτσι ώστε όλος ο κόσμος να μιλά για μας» κατέληξε ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού & Διπλωματίας, ο οποίος συνεχάρη συνολικά την Ελληνική Κοινότητα, η οποία από κοινού με σημαντικούς χορηγούς στήριξε οικονομικά την ολοκλήρωση αυτής της τόσο σημαντικής και φιλόδοξης προσπάθειας.     Η τοιχογραφία αποτελεί έργο του διακεκριμένου καλλιτέχνη Alex Lehours και χρηματοδοτήθηκε από δωρεές Ομογενών που συγκεντρώθηκαν, με τη σημαντική βοήθεια της ομογενειακής εφημερίδας «Νέος Κόσμος».