Γύρω από την υποψηφιότητα του Στέφανου Κασσελάκη

ΓΝΩΜΗ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Δύο μέρες μας χωρίζουν από την καθοριστική για το πολιτικό μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ εκλογή νέου Προέδρου. Στέφανος Κασσελάκης και Έφη Αχτσιόγλου (κατά το αποτέλεσμα της πρώτης ψηφοφορίας)   διεκδικούν σε δεύτερη φάση την προτίμηση των μελών του κόμματος και των όσων προσήλθαν την τελευταία στιγμή να εγγραφούν ως μέλη και να ψηφίσουν έναντι 2 ευρώ που ήταν το δικαίωμα εγγραφής.

Το ποιον εκ των δύο θα επιλέξουν τελικά οι φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα θέμα (και ένα ζήτημα) που πρωταρχικά αφορά τους ίδιους. Αφορά, όμως εμμέσως και τους υπόλοιπους Έλληνες κατά την έκταση που ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σήμερα αξιωματική αντιπολίτευση και διεκδικεί να γίνει ξανά αύριο κυβέρνηση του τόπου.

Με αυτή την έννοια ασχοληθήκαμε –πέραν του αυτονόητα υποχρεωτικού ρεπορτάζ- και αρθρογραφικά με την περίπτωση της υποψηφιότητας του κ. Κασσελάκη, και κυρίως με το μέρος που έχει να κάνει με την προβαλλόμενη από τον ίδιο ιδιότητα του απόδημου Έλληνα.  Αλλά και με το σενάριο άμα τη εκλογή του να γίνει και βουλευτής ομογένειας.

Για το ίδιο θέμα, ο ελληνοαμερικανός πολιτικός ηγέτης και επί πέντε δεκαετίες κορυφαίο Στέλεχος του Δημοκρατικού Κόμματος των ΗΠΑ, πρόεδρος των Εκλεκτόρων του Μπιλ Κλίντον και αδελφικός φίλος του Αμερικανού Προέδρου Τζο Μπάιντεν,  κ. Κρις Σπύρου, σε πρόσφατη συνέντευξή του στην Naftemporiki TV ρωτήθηκε σχετικά με τον ισχυρισμό ότι ο κ. Κασσελάκης ήταν εθελοντής στον εκλογικό αγώνα του κ. Μπάιντεν για την Προεδρία των ΗΠΑ.

Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η απάντηση του έμπειρου ομογενή πολιτικού: -«Δεν γνωρίζω τον κύριο που αναφέρετε. Και δεν πιστεύω άλλος του Δημοκρατικού κόμματος να τον γνωρίζει,  (…) Αν είναι μέλος του Δημοκρατικού Κόμματος δεν το γνωρίζω. Αν έχει έχει ψηφίσει, αν έγινε δημοκράτης στην εκλογή του Μπάιντεν,  όπως έγινε και στην εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ όπου έγινε μέλος την ημέρα των εκλογών για να διεκδικήσει κάτι, δεν το ξέρω. Πάντως ως στέλεχος του Δημοκρατικού Κόμματος αυτά που εγώ ως κορυφαίο στέλεχος του Δημοκρατικού Κόμματος που είμαι πενήντα χρόνια, δεν τον ξέρω (…) Αν είναι εθελοντής, ξέρετε,  εθελοντές το Δημοκρατικό  Κόμμα στην εκλογή Μπάιντεν είχαμε περισσότερους από δύο εκατομμύρια, επομένως…».

Δύο ακόμη ερωτήματα, το ένα εάν ο κ. Κασσελάκης θέλει να κάνει το ΣΥΡΙΖΑ στα πρότυπα του Δημοκρατικού Κόμματος των ΗΠΑ και το δεύτερο, εάν το ζήτημα των προσώπων είναι σημαντικό ή το παιχνίδι είναι χαμένο όταν λείπει η πολιτική πλατφόρμα, ο κ. Κρις Σπύρου με γλαφυρότητα έδωσε τις απαντήσεις,

Στο πρώτο: «Από αυτά που έχω δει και έχω μελετήσει, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα της ελληνικής αριστεράς. Επομένως η συνέχεια της ελληνικής αριστεράς θέλω να πιστεύω είναι …στα αριστερά. Έπειτα, αν κάποιος θα διεκδικούσε να φέρει στην Ελλάδα το Δημοκρατικό Κόμμα των ΗΠΑ, θα ήταν ένας σαν εμένα (…) αν ενδεχομένως θα ήθελα να αναμειχθώ με τα πολιτικά θέματα της πατρίδας».

Και στο δεύτερο:  “Δεν ξέρω τι γνωρίζει (σ.σ. ο κ. Κασσελάκης)  από πολιτική.  Τα δύο πιο εύκολα πράγματα που έχω  δει στη ζωή μου είναι ο χορός και η πολιτική. Απ ΄εξω…  Όταν μπεις μέσα, όμως, και τα δύο είναι τα πιο δύσκολα απ’  όλα. Μπες να χορέψεις σε ελληνικό χορό χωρίς να τσακίσεις τα καλάμια του διπλανού σου, όταν δεν ξέρεις πως να τον χορέψεις…».

Και ο κ. Σπύρου κατέληξε: «Επομένως, όταν μπεις στην πολιτική και όταν καταλάβεις τους πυραύλους που έρχονται στο δόξα πατρί τότε θα καταλάβεις τι θα πει βερίκοκο. Τώρα, το να έχεις θέληση, να σε προωθούν κλπ. όπως και η προεκλογική καμπάνια, όλα αυτά δεν έχουν καμία σχέση με την πολιτική…»

Τα σημειώνουμε για την περίπτωση που κάποιος τυχόν θα ήθελε να προβληματισθεί πριν ρίξει την ψήφο του…