Δεν μπορεί να μπει στη Βουλή ως εκπρόσωπος της Ομογένειας ο Στέφανος Κασσελάκης

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑΣ

Η πρωτιά του του Στέφανου Κασσελάκη, στον πρώτο γύρο των Εσωκομματικών εκλογών, για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ πυροδότησε σενάρια για το πως θα μπορούσε,  ως εκπρόσωπος της ομογένειας, “ομογενής” ο ίδιος, να μπει άμεσα στη Βουλή εάν και εφόσον εκλεγεί, τελικά, πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Κασσελάκης, δεν έχει τη βουλευτική ιδιότητα και, ως εκ τούτου δεν θα μπορεί ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να συμμετέχει στις εργασίες του Σώματος της Βουλής.

Ωστόσο, ορισμένα σενάρια που κυκλοφόρησαν σήμερα, ήθελαν τον Στέφανο Κασσελάκη – ο οποίος ήταν υποψήφιος βουλευτής στην 9η θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ – να μπαίνει αυτομάτως στη Βουλή σε περίπτωση που ο κ. Όθων Ηλιόπουλος, που είναι, ως εκπροσωπών για τον ΣΥΡΙΖΑ την ομογένεια-  πρώτος στο Επικρατείας παρέδιδε την έδρα του. Και αυτό γιατί όπως υποστηρίζουν οι συγκεκριμένοι κύκλοι, είναι υποχρεωτικό να υπάρχει εκπρόσωπος της Ομογένειας στο Επικρατείας.  Όμως αυτό το σενάριο δεν ισχύει καθώς δεν υπάρχει σχετική πρόβλεψη στο Σύνταγμα, όπως λένε πολιτικοί αναλυτές και όχι μόνο.

Όπως επισημαίνει ο συνταγματολόγος Κωνσταντίνος Μποτόπουλος στο enikos.gr, «η μόνη περίπτωση για να δούμε τον Στέφανο Κασσελάκη στη Βουλή, εάν κερδίσει στον δεύτερο γύρο των εσωκομματικών εκλογών, είναι να παραιτηθεί ένας από τους εκλεγμένους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ από το ψηφοδέλτιο Επικρατείας (Όθων Ηλιόπουλος, Έλενα Ακρίτα, Ευάγγελος Αποστολάκης) και στη συνέχεια και οι υπόλοιποι επιλαχόντες που βρίσκονται σε υψηλότερη θέση από τον ίδιο»…

Ο κ. Μποτόπουλος εξηγεί ότι δεν υπάρχει πρόβλεψη στο Σύνταγμα για παραίτηση μόνο ενός από το Επικρατείας και αυτόματο «πέρασμα» στη Βουλή. «Οι βουλευτές Επικρατείας δεν εκλέγονται με σταυρό προτίμησης αλλά με βάση τη δύναμη που παίρνουν τα κόμματα στις εκλογές. Ο νέος εκλογικός νόμος ναι μεν προβλέπει τη συμμετοχή εκπροσώπων του Απόδημου Ελληνισμού στο Επικρατείας, όμως, δεν υπάρχει υποχρεωτικότητα» τονίζει ο συνταγματολόγος .

Επί του συγκεκριμένου το άρθρο 54 του Συντάγματος προβλέπει:  … Με το νόμο του προηγούμενου εδαφίου μπορεί να ορίζεται ότι ορισμένες θέσεις του ψηφοδελτίου επικρατείας κάθε κόμματος της παρ. 3 του παρόντος άρθρου καταλαμβάνονται υποχρεωτικά από απόδημους Έλληνες. Νόμος μπορεί να προβλέπει, ότι η ψήφος των εκλογέων που ψηφίζουν σε εκλογικά τμήματα έξω από την Επικράτεια, δεν προσμετράται σε συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια αλλά μόνο σε επίπεδο Επικρατείας...

Ο νέος νόμος που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση Μητσοτάκη αποτελεί τροποποίηση των άρθρων 2 και 4 του Ν.4648/2019 και ουσιαστικά αίρει τις περιοριστικές προϋποθέσεις που είχαν τεθεί σχετικά με το δικαίωμα συμμετοχής στις εκλογές των Ελλήνων του εξωτερικού από τόπο κατοικίας τους.

Ειδικά για τη συμμετοχή των Αποδήμων στο Ψηφοδέλτιο Επικρατείας προβλέπει: ”

  • Αύξηση των βουλευτών επικρατείας σε 15 από 12
  • Κάθε κόμμα έχει τουλάχιστο 3 υποψηφίους βουλευτές, ‘Ελληνες του εξωτερικού στο ψηφοδέλτιο επικρατείας και ο ένας θα τοποθετείται υποχρεωτικά στις τρεις πρώτες θέσεις των ψηφοδελτίων.
  • Οι εκλογείς στα τμήματα του εξωτερικού θα επιλέγουν το ψηφοδέλτιο επικρατείας του κόμματος που επιθυμούν χωρίς να βάζουν σταυρό προτίμησης”.