Όαση η συναυλία του συγκροτήματος «Sounds of Cyprus» στην Πλατεία Αθηνών της Νέας Υόρκης

Νέα Υόρκη.- ‘Οαση αποτέλεσε η Ελληνική Βραδιά που έλαβε χώρα το βράδυ της Τρίτης, 19ης Σεπτεμβρίου 2023 στην Πλατεία Αθηνών της Αστόριας. Το συγκρότημα «Sounds of Cyprus» απέσπασε τα ευμενή σχόλια και τα επανειλημμένα χειροκροτήματα του κοινού.

Η συμμετοχή του χορευτικού «Meraki Folk Dance», υπό την διεύθυνση του Δημήτρη Καραβά άλλαξε τα δεδομένα διότι έδωσε το έναυσμα στους ομογενείς να κατέλθουν στην πίστα και να ξεδιπλώσουν τις χορευτικές τους ικανότητες.

Η συναυλία εντάσσονταν στο πλαίσιο των Ελληνικών Βραδιών που διοργανώνει η Διοικούσα Επιτροπή της Πλατείας Αθηνών στην Αστόρια και στην ουσία ήταν «Κυπριακή Βραδιά», διότι το συγκρότημα υπό την καλλιτεχνική διευθύνση της Έλενας Χρήστου, του διευθυντή ορχήστρας και διευθυντή του πρότζεκτ Πήτερ Δούσκαλη ερμήνευσε με πάθος την κυπριακή μουσική παράδοση.

Το χορευτικό “Meraki Folk Dance”. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Το μουσικό σύνολο «Sounds of Cyprus», όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» είναι ένα από τα νεότερα σύνολα το οποίο αποφάσισε να δώσει την δυνατότητα στους ομογενείς να απολαύσουν μοναδικές διασκευές και ερμηνείες της μουσικής παράδοσης της Κύπρου.

Την ορχήστρα πλαισίωσαν ο Αλεξ Τασόπουλος στην βιόλα, ο Πήτερ Δούσκαλης, λαούτο, ούτι, κιθάρα, ο Ερρίκος Βλέσμας, κοντραμπάσο, ο Μαρκ Κατσαούνης στα κρουστά και ο Σταύρος Παπαδόπουλος στο πιθκιάβλι και νέι

Ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής της Πλατείας Αθηνών Τζορτζ Ντέλης συνεχάρη τους καλλιτέχνες, τους χορευτές και τον χορηγό της εκδήλωσης, κ. Φίλιπ Κρίστοφερ, ο οποίος, όπως επεσήμανε, ως πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ και του Παγκυπρίου Συνδέσμου Αμερικής δεν είναι μόνον μεγάλος αγωνιστής για το Κυπριακό, αλλά και ένθερμος υποστηρικτής κάθε πολιτιστικής, αθλητικής, εκπαιδευτικής και κοινωνικής πρωτοβουλίας.

Αναφερόμενος στις φετινές ελληνικές βραδιές ο κ. Ντέλης επεσήμανε ότι ήταν ποιοτικές και το απέδωσε στον καλλιτεχνικό διευθυντή Πάνο Αδαμόπουλο και στις προσπάθειες όλων των στελεχών της Διοικούσας Επιτροπής της Πλατείας Αθηνών.

Στιγμιότυπο από την προσφώνηση του προέδρου της Διοικούσας Επιτροπής της Πλατείας Αθηνών, Τζορτζ Ντέλη. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Πλατεία Αθηνών

Η Πλατεία Αθηνών ως γνωστόν ανήκει στην Υπηρεσία Πάρκων του Δήμου της Νέας Υόρκης, συνεπώς τα αγάλματα και οι μαρμάρινες κολώνες θα συντηρούνται από την εν λόγω Υπηρεσία, διότι για κάθε έργο υπάρχει ξεχωριστό αποθεματικό ταμείο.

Η Πλατεία Αθηνών βρίσκεται στη συμβολή της 30ής Λεωφόρου και της 30ής Οδού στην Αστόρια. Στην είσοδό της υπάρχει άγαλμα της θεάς Αθηνάς, ενώ στο βάθος υπάρχουν κολώνες παρόμοιες με εκείνες των Δελφών και κοντά τους, το άγαλμα του Σωκράτη.

Στην αριστερή γωνία είχε τοποθετηθεί η προτομή του Αριστοτέλη, ενώ στη δεξιά γωνία της Πλατείας έχει τοποθετηθεί το άγαλμα του Σοφοκλή.

Ο Δήμος της Νέας Υόρκης έχει αναγνωρίσει τον ρόλο της Διοικούσας Επιτροπής και της Ομογένειας στη δημιουργία της Πλατείας Αθηνών και το 2015 μετονόμασε την 30ή Λεωφόρο μπροστά στην Πλατεία Αθηνών σε «Οδός Ντένη Συντήλα» («Dennis Syntilas Way») τιμώντας έτσι την μνήμη του ιδρυτή και πρώτου προέδρου της Πλατείας, του αειμνήστου Ντένη (Δημοσθένη) Συντήλα.

Στιγμιότυπο από το ξεφάντωμα των ομογενών στην Πλατεία Αθηνών της Αστόριας. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.