Κινεζικό πυρηνικό υποβρύχιο έπεσε σε παγίδα: 55 νεκροί

Το υποβρύχιο προσέκρουσε σε αλυσίδα με αποτέλεσμα να καταστραφεί το σύστημα ανανέωσης οξυγόνου και να δηλητηριαστεί το πλήρωμα

Τραγωδία με τουλάχιστον 55 Κινέζους ναύτες νεκρούς αποκαλύπτει μυστική έκθεση της βρετανικής αντικατασκοπείας, την οποία φέρνει στο φως της δημοσιότητας η Daily Mail.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες επιβεβαίωσαν το ατύχημα με κινεζικό πυρηνικό υποβρύχιο, το οποίο εγκλωβίστηκε σε παγίδα που προοριζόταν για βρετανικά σκάφη, στην Κίτρινη Θάλασσα, ανάμεσα σε Νότια Κορέα και Κίνα.

Η έκθεση της βρετανικής αντικατασκοπείας αναφέρει ότι οι Κινέζοι ναύτες έχασαν τη ζωή τους μετά την καταστροφή του συστήματος ανανέωσης οξυγόνου, με συνέπεια τη δηλητηρίασή τους.

Νεκρός είναι και ο πλοίαρχος του υποβρυχίου PLA Navy «093-417», καθώς και άλλοι 21 αξιωματικοί.

Επισήμως, η Κίνα αρνήθηκε το περιστατικό. Από την έκθεση φαίνεται ότι το Πεκίνο αρνήθηκε να ζητήσει διεθνή βοήθεια.

Η έκθεση του Ηνωμένου Βασιλείου γράφει: «Η υπηρεσία πληροφοριών αναφέρει ότι στις 21 Αυγούστου σημειώθηκε ένα ατύχημα στο πλοίο κατά την εκτέλεση αποστολής στην Κίτρινη Θάλασσα.

Το περιστατικό συνέβη στις 08.12 τοπική με αποτέλεσμα 55 μέλη του πληρώματος: 22 αξιωματικοί, 7 δόκιμοι αξιωματικοί, 9 υπαξιωματικοί, 17 ναύτες. Μεταξύ των νεκρών είναι ο συνταγματάρχης Xue Yong-Peng.

Το υποβρύχιο χτύπησε μια αλυσίδα και ένα εμπόδιο αγκύρωσης που χρησιμοποιήθηκε από το κινεζικό ναυτικό για να παγιδεύσει υποβρύχια των ΗΠΑ και των συμμάχων.

Αυτό οδήγησε σε βλάβες των συστημάτων ανανέωσης οξυγόνου, που χρειάστηκαν έξι ώρες για την επισκευή και την ανάδυση στην επιφάνεια του σκάφους. Το ενσωματωμένο σύστημα οξυγόνου δηλητηρίασε το πλήρωμα μετά από μια καταστροφική βλάβη».

Πηγή: skai.gr