Μητσοτάκης: Το σχέδιο για «ισχυρό ανάχωμα στην ακρίβεια»

Αποφασισμένος να «χτυπήσει» την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αθήνα.- Αναγνωρίζοντας ότι παρότι ο πληθωρισμός βαίνει μειούμενος στα τρόφιμα παραμένει υψηλός και αποτελεί τον νούμερο ένα πονοκέφαλο για το μέσο ελληνικό νοικοκυριό και ιδίως για τους οικονομικά ασθενέστερους, η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ρίχνουν όλες τους τις δυνάμεις στην επιχείρηση «ισχυρό ανάχωμα στην ακρίβεια με ”όπλο” το τρίπτυχο: μόνιμη ενίσχυση των εισοδημάτων (μέσω αυξήσεων μισθών και συντάξεων), στοχευμένα έκτακτα επιδόματα και εντατικοί έλεγχοι στην αγορά για την πάταξη της αισχροκέρδειας».

Πέραν των μέτρων που εφαρμόζονται ήδη, των επιπλέον εργαλείων που ενεργοποιήθηκαν τον τελευταίο μήνα για την ακρίβεια στο ράφι και των δρομολογημένων 6 μέτρων ενίσχυσης του εισοδήματος – αυξήσεις μισθών δημοσίων υπαλλήλων, νέα αύξηση συντάξεων, ξεπάγωμα τριετιών για μισθωτούς, αύξηση αφορολόγητου για οικογένειες με παιδιά, αύξηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και νέα αύξηση του κατώτατου μισθού τον Απρίλιο – με τη συνέντευξή του στον ALPHA ο Κυριάκος Μητσοτάκης άνοιξε και παράθυρο για επιπλέον έκτακτη στήριξη των πλέον ευάλωτων πολιτών.

«Δεσμεύομαι ότι θα ξύσω τον πάτο του βαρελιού ώστε αυτοί οι συμπολίτες μας που όντως δεν έχουν κανένα απόθεμα και καμία άλλη δυνατότητα στήριξης, να μπορέσω να κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου, βλέποντας και την εξέλιξη του Προϋπολογισμού έως το τέλος του χρόνου, για να δω αν μπορούμε να κάνουμε κάτι παραπάνω να τους βοηθήσουμε», σημείωσε χαρακτηριστικά, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το Μέγαρο Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο αναζητούν κάθε δυνατό extra δημοσιονομικό χώρο και θα εξαντλήσουν κάθε περιθώριο πρόσθετης στήριξης των πιο αδύναμων.

Κρίσιμο το τελικό σχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2024

Τα περιθώρια θα αρχίσουν να διαφαίνονται πιο καθαρά στα μέσα Νοεμβρίου οπότε και θα κατατεθεί στη Βουλή το τελικό σχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2024, στο οποίο θα έχει οριστικοποιηθεί το ύψος των εσόδων του Σεπτεμβρίου και εκείνα από τον τουρισμό το τελευταίο δίμηνο, καθώς και όλοι οι δείκτες της πραγματικής οικονομίας, ώστε να διασφαλιστεί ότι μπορεί να επιτευχθεί η δέσμευση για πρωτογενές πλεόνασμα 1,1% και να μη διαταραχθεί η δημοσιονομική ισορροπία της χώρας. Σε κάθε περίπτωση η αναφορά του Πρωθυπουργού καταδεικνύει τη βούλησή του να αξιοποιηθεί και το τελευταίο διαθέσιμο ευρώ για τα ευάλωτα νοικοκυριά.

Στο οικονομικό επιτελείο πάντως εκτιμούν ότι ο στόχος του 1,1% είναι απολύτως εφικτός και μπορεί ακόμα και να ξεπεραστεί. Στην παρούσα φάση και εκτός απροόπτου διαφαίνεται ένα επιπλέον 0,1% με 0,2% του ΑΕΠ που αντιστοιχεί σε 200 με 400 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία θα μπορέσουν (εφόσον επιβεβαιωθεί το σενάριο) να διανεμηθούν σε όσους έχουν φτάσει στα όριά τους με την ακρίβεια.

Από τέλη Νοεμβρίου οι αποφάσεις

Στην πράξη αυτά θα μπορούσαν να μεταφραστούν στη δυνατότητα εντέλει επέκτασης του market pass έως το τέλος του έτους, μέτρο το οποίο παρότι ήταν στους αρχικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης δεν προχώρησε λόγω των μεγάλων ποσών που απαιτήθηκαν για την αποκατάσταση των πρωτοφανών ζημιών στη Θεσσαλία. Στα εν δυνάμει μέτρα καταγράφεται και μία νέα επιταγή ακρίβειας σε χαμηλοσυνταξιούχους και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, ενώ ουδείς μπορεί να αποκλείσει και κάποια παρέμβαση αν επιμείνουν ανοδικά οι τιμές στα καύσιμα. Το τοπίο θα ξεκαθαρίσει στα τέλη Νοεμβρίου και τότε θα τεθούν με μεγαλύτερη σαφήνεια επί τάπητος και οι παρεμβάσεις που μπορούν να γίνουν. Σίγουρα πάντως με προσεκτική μελέτη και μέτρημα.

Οι παρεμβάσεις πάντως προσλαμβάνουν πλέον επείγοντα χαρακτηριστικά, καθώς το 57% των Ελλήνων σύμφωνα με έρευνα του ΙΟΒΕ δηλώνει ότι «μόλις τα βγάζει πέρα», ενώ ένα ποσοστό 14% υποστηρίζει ότι «τρώει» της αποταμιεύσεις του για να βγάλει το μήνα, με τις τιμές των τροφίμων στη χώρα μας το Σεπτέμβριο κατά τη Eurostat να καταγράφουν αύξηση 8%.

Κυβερνητικά στελέχη και Κυριάκος Μητσοτάκης πάντως επισημαίνουν διαρκώς ότι οι παρεμβάσεις μόνιμης ενίσχυσης των εισοδημάτων που συνιστούν τη δομική λύση και στην καταπολέμηση της ακρίβειας δεν είναι «αυτονόητες», αλλά οφείλονται στη συνετή οικονομική πολιτική που άσκησε και ασκεί η ΝΔ και οδήγησε στην αναπτυξιακή πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Πηγή: reader.gr/