Π. Τσακλόγλου: Η μεταρρύθμιση της επαγγελματικής ασφάλισης η κυριότερη παρέμβαση του νέου νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας

Η κυριότερη παρέμβαση του νέου νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης αφορά στη μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου της επαγγελματικής ασφάλισης, δηλώνει ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Πάνος Τσακλόγλου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Όπως επισημαίνει, ως προς το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο λειτουργίας των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης, το νομοσχέδιο προβλέπει τη διευκόλυνση της δημιουργίας πολυεργοδοτικών ταμείων, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό σε μία χώρα όπου κυριαρχεί η απασχόληση σε μικρές επιχειρήσεις, εισάγονται πρακτικές καλής διακυβέρνησης, ενισχύεται η αποτελεσματικότητα της εποπτείας των επαγγελματικών ταμείων και εξορθολογίζεται η φορολογική μεταχείριση των παροχών τους.

Παράλληλα, ο κ. Τσακλόγλου σημειώνει ότι στο νομοσχέδιο υπάρχουν επίσης αρκετά άρθρα που σχετίζονται με τον εξορθολογισμό και την ενιαιοποίηση κανόνων της ασφαλιστικής νομοθεσίας.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Εργασίας, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει διατάξεις για την ενθάρρυνση της απασχόλησης συνταξιούχων, με την κατάργηση της περικοπής του 30% της σύνταξης και τη θέσπιση, αντ’ αυτού, μη ανταποδοτικού πόρου υπέρ e-ΕΦΚΑ, υπολογιζόμενου επί του εισοδήματος από την ασφαλιστέα εργασία, που ευνοεί τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζόμενων συνταξιούχων, τη δεύτερη για εφέτος έκτακτη ενίσχυση των συνταξιούχων με προσωπική διαφορά, τη δυνατότητα, για πρώτη φορά, συνταξιοδότησης μη μισθωτών με ληξιπρόθεσμες οφειλές ασφαλιστικών εισφορών στον e-ΕΦΚΑ έως 30.000 ευρώ από 20.000 ευρώ, που ισχύει σήμερα, την ενιαιοποίηση των προϋποθέσεων θεμελίωσης επικουρικής σύνταξης, την επέκταση του επιδόματος μητρότητας της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) για 9 μήνες και στις μη μισθωτές (αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες) μητέρες, ολοκληρώνοντας την ενιαιοποίηση κανόνων, που είχε ξεκινήσει με την εξίσωση του χρόνου καταβολής του επιδόματος μητρότητας σε μισθωτές μητέρες ιδιωτικού και δημόσιου τομέα και την καθιέρωση προπληρωμένης κάρτας για την καταβολή της πλειοψηφίας των επιδομάτων της ΔΥΠΑ και του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ).

Αναφερόμενος σε ακόμη μία μεταρρύθμιση του υπουργείου Εργασίας, που είναι το Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ), ο κ. Τσακλόγλου υπογραμμίζει ότι η διαδικασία εγγραφής όλο και περισσότερων ασφαλισμένων βρίσκεται σε εξέλιξη με συστηματικό ρυθμό και, το προσεχές διάστημα, περισσότεροι νέοι αναμένεται να ενταχθούν εθελοντικά.

Μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Εργασίας σχολιάζει ότι στον ΕΦΚΑ έχουν γίνει τεράστια βήματα προόδου και εκτιμά ότι θα γίνει ακόμα μεγαλύτερη πρόοδος τα επόμενα 3-4 χρόνια με την ολοκλήρωση δύο πολύ μεγάλων πρότζεκτ: το πρώτο αφορά το νέο ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα του e-ΕΦΚΑ και το δεύτερο την ψηφιοποίηση του αρχειακού υλικού του φορέα. «Σαν αποτέλεσμα, αναμένουμε την ταχύτερη έκδοση των συνταξιοδοτικών αποφάσεων και την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών» συμπληρώνει.

Σε ερώτηση σχετικά με την αύξηση που θα δουν οι συνταξιούχοι στις συντάξεις τους το 2024, ο κ. Τσακλόγλου υπολογίζει ότι, με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα, η αύξηση αναμένεται να κυμανθεί γύρω στο 3% και θα πιστωθεί στους λογαριασμούς των συνταξιούχων τον ερχόμενο Ιανουάριο, δηλαδή όταν καταβληθούν οι συντάξεις του Φεβρουαρίου του 2024. Επιπλέον, καταβάλλεται η πέμπτη ετήσια δόση των αυξήσεων του νόμου Βρούτση σε περίπου 220 χιλιάδες συνταξιούχους, με περισσότερα από 30 χρόνια ασφαλιστικού βίου.

Μάλιστα, προσθέτει ότι η κυβέρνηση, για δεύτερη φορά, εφέτος, θα καταβάλει έκτακτη εφάπαξ ενίσχυση έως και 200 ευρώ στους συνταξιούχους που δεν θα επωφεληθούν από τις επικείμενες αυξήσεις στις συντάξεις από 1/1/2024, λόγω θετικής προσωπικής διαφοράς. Από τη συγκεκριμένη ενίσχυση θα επωφεληθούν περίπου 743.000 συνταξιούχοι, με προϋπόθεση να έχουν προσωπική διαφορά μεγαλύτερη των 10 ευρώ και να λαμβάνουν μηνιαία σύνταξη έως και 1.600 ευρώ.

Τέλος, αναφορικά με την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για το ζήτημα της επαναφοράς των συντάξεων δικαστικών στα επίπεδα προ του 2012, ο υφυπουργός Εργασίας ξεκαθαρίζει ότι η απόφαση για τα αναδρομικά αφορά μόνο αυτούς που έχουν κάνει προσφυγή και σε αυτούς και μόνο θα καταβληθούν τα αντίστοιχα ποσά.

«Η κυβέρνηση οφείλει να σέβεται τη δικαστική εξουσία και τις αποφάσεις της, όμως οφείλει να σέβεται και τους δημοσιονομικούς περιορισμούς της χώρας και το δεδομένο δημοσιονομικό περιθώριο, που έχουμε και το περιθώριο αυτό είναι πεπερασμένο. Άλλωστε, είναι γνωστό ότι το ασφαλιστικό μας σύστημα είναι ιδιαιτέρως ελλειμματικό και η προσπάθειά μας για τον περιορισμό αυτών των ελλειμμάτων είναι κεφαλαιώδους σημασίας.

Γι’ αυτόν τον λόγο, θα υπάρξει σχετική νομοθετική πρωτοβουλία στο πνεύμα της δικαστικής απόφασης, αλλά και προβλέψεις για την προστασία του ασφαλιστικού συστήματος από νέα μεγάλα ελλείμματα, των οποίων θύματα θα ήταν τελικά οι φορολογούμενοι και οι υπόλοιποι συνταξιούχοι» τονίζει ο κ. Τσακλόγλου.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ