Μια πολύ διαφορετική Σχολική συνάντηση στη Νυρεμβέργη

Γελαστά χείλη, ανοιχτές καρδιές, μάτια δασκρυσμένα
Νυρεμβέργη.- Με μαζική συμμετοχή πρώην μαθητών των ελληνικών σχολείων Νυρεμβέργης πραγματοποιήθηκε η μεγαλύτερη σχολική συνάντηση αρχές Οκτωβρίου στην ευπρεπέστατη και ιστορική για τα μαθητικά δεδομένα αίθουσα Stadthalle Fürth. Δεν ήταν συνάντηση μαθητών μιας και μόνον χρονιάς, αλλά επρόκειτο για επανένωση όλων των μαθητικών «γενεών» που πέρασαν από τα ελληνικά σχολεία Νυρεμβέργης.
Την διοργάνωση ανέλαβε με μεράκι από τον Ιανουάριο 2023 μια ανιδιοτελής ομάδα πρώην μαθητών, η Ομάδα Πάρτυ Λυκείου Νυρεμβέργης (ΠΛΝ) στην οποία αρωγός ήταν και ένας πρώην καθηγητής τους. Με ανακοινώσεις και εύθυμα βιντεάκια από την σχολική ζωή στα κοινωνικά μέσα έγινε ταχύτατα πασίγνωστο το σχεδιαζόμενο πάρτυ με το σήμα κατετεθέν «ΠΛΝ Stadthalle Fürth». Οι δηλώσεις συμμετοχής επισκεπτών σε αυτήν την κλειστή, μη κερδοσκοπική εκδήλωση ξεπέρασαν τις δυο χιλιάδες. Με τις εισπράξεις από χορηγούς και εισιτήρια καλύπτονται έξοδα εκδήλωσης και το υπόλοιπο ποσό θα διατεθεί στα ελληνικά σχολεία Νυρεμβέργης.

Η Oμάδα ΠΛΝ που διοργάνωσε αυτό το αξέχαστο πάρτυ: (όρθιοι) Πώπη Γιαννακάκη, Δαναή Ζώτου, Ιωάννα Παπαθανασίου,  Ευθύμιος Παπαχρήστος, Μαρία Μιχάλτση, Μαρία Τσούμπου, (μπροστά) Πέτρος Χρήστου, Κώστας Ζώης, Λάζαρος Μοναστηρίδης (Foto: Theo Psomas)

Παρόντες ήταν μαθητές από τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας των σχολείων (Δημοτικό 1966, Γυμνάσιο 1974, Λύκειο 1976) από όλες τις γωνιές της Γερμανίας, εκατοντάδες από την Ελλάδα και ένα άτομο μάλιστα από την Αυστραλία. Παραβρέθηκαν και λίγοι εκπαιδευτικοί τους οποίους η οργανωτική επιτροπή τίμησε δεόντως.
Παντού ατέλειωτες συζητήσεις …
… αναμνήσεις …
Οι σκηνές επανένωσης δεν περιγράφονται σε λίγες γραμμές: αγκαλιές, συγκινήσεις, μάτια δακρυσμένα από χαρά, παλιές φιλίες, φιλιά, αναμνήσεις, φωτογραφίες, ατέλειωτες συζητήσεις, μουσική των 1980, 1990 με τους άριστους  DJ (Αθ. Παπαθανασίου, Κ, Τσαρτσίδης, Γ. Ολβέραςμ Ο. Καραμάνης, Ευ. Μανισιώτης), χορός … Αυτό το πάρτυ κάλυψε ένα κενό που το είχαν ανάγκη πολλοί και μάλιστα στη Νυρεμβέργη/Fürth όπου γεννήθηκαν, μεγάλωσαν, φοίτησαν στα σχολεία δεκάδες χιλιάδες μαθητών.
«Και τι δεν έρχεται στον νου! Παρέες, πολυήμερες εκδρομές, ποδοσφαιρικοί αγώνες, θεατρικές παραστάσεις, αστεία, πειράγματα, καρδιοχτύπια στις εξετάσεις / στα αποτελέσματα, αγάπες, έρωτες και φυσικά τα αξέχαστα Πάρτυ Λυκείου σε αυτήν την ιστορική αίθουσα Stadthalle Fürth. Μόνον τα ωραία χαράσσονται βαθειά στη μνήμη μας. Ας μην ξεχνάμε: Τόσο νέες και ωραίες, τόσο νέοι και ωραίοι δεν θα βρεθούμε άλλο πια! Γι΄ αυτό γλεντήστε απόψε σαν να ήσασταν δεκαοχτάρηδες», τόνισε ο καθηγητής τους στον χαιρετισμό του.
Ο αντίκτυπος αυτού του event φαίνεται δειγματοληπτικά από τα σχόλια στα κοινωνικά δίκτυα. Ιδού ένα απάνθισμα: «Ήταν μια μοναδική και υπέροχη βραδιά, περάσαμε όμορφα, είδαμε τους συμμαθητές μας, χορέψαμε με την ψυχή μας, περάσαμε τέλεια και μπορώ να πω ότι από την πρώτη στιγμή που μπήκα στην αίθουσα που κατέβαινα στα σκαλιά, ένοιωσα πάλι όπως τότε: χαρά και συγκίνηση. Ένοιωσα μια θετική αύρα στην αίθουσα. Ήταν απερίγραπτο». «Όλα τα ωραία κάποτε τελειώνουν, γι΄ αυτό και έχουν τόση μεγάλη σημασία, αλλιώς θα ήταν κάτι συνηθισμένο.
Ύστερα από 27 χρόνια βρέθηκα μαζί με την αδερφή μου συγχρόνως ξανά στη Νυρεμβέργη και για όλα αυτά ευχαριστούμε τα παιδιά που διοργάνωσαν το Πάρτυ Λυκείου Νυρεμβέργης. Περάσαμε μοναδικά και αξέχαστα!». «Ενα μεγάλο ευχαριστώ στους διοργανωτές. Μια πρωτοβουλία με κατάθεση ψυχής. Περάσαμε όμορφα χάρη σε σας και ταξιδέψαμε στα εφηβικά μας χρόνια». «Πόσα μπράβο σε σας! Πόσα ευχαριστώ γι΄ αυτό το μοναδικό που ζήσαμε πολλές γενιές μαζί. Πόσα συναισθήματα νοιώσαμε!».
«Την βραδιά αυτή γεμίσαμε με αγάπη, ευτυχία και χαρά, αγκαλιές και φιλιά ατέλειωτα! Όλες οι αναμνήσεις ξαναζωντάνεψαν και νοιώσαμε πάλι έφηβοι». «Με μουσική που αγαπήσαμε. Με τον χορό που έμεινε στις καρδιές μας. Και με την αίθουσα που έμεινε στις αναμνήσεις μας». «Δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψουν τους κόπους του Team ΠΛΝ, τον αγώνα τους και την τεράστια επιτυχία. Respekt!“. «Μια βραδιά που θα μείνει στις καρδιές όλων μας για πάντα φυλαγμένη. Το ευχαριστώ είναι λίγο για όλα τα παιδιά που κατάφεραν και μας ένωσαν όλους ξανά. Αγάπη που την έβλεπες στα μάτια όλων». «Συγχαρητήρια στους διοργανωτές! Ήταν κάτι το ανεπανάληπτο και μοναδικό. Περάσαμε τέλεια, θα μας μείνει αξέχαστη αυτή η συνάντησή μας. Όλα ήταν τέλεια. Μεγάλη συγκίνηση και χαρά. Μπράβο σας!». «Μετά την γέννηση της κόρης μου, το μεγαλύτερο γεγονός. Αυτό τα λέει όλα. Ένα ευχαριστώ είναι λίγο, 1000 ευχαριστώ πάλι λίγα είναι».
Είναι φυσιολογικό μετά από μια τέτοια συνάντηση πλήρη συναισθημάτων να εκφράζεται έντονα η επιθυμία για επανάληψη. Ο χρόνος θα το δείξει.
Από μια έρευνα που διενήργησε η ομάδα ΠΛΝ, διαπιστώθηκε ότι α) η μεγαλύτερη σε ηλικία πρώην μαθήτρια που φοίτησε στα ελληνικά σχολεία της περιοχής και έλαβε μέρος στο μεγαλύτερο Πάρτυ Λυκείου Νυρεμβέργης, είναι η κ. Καλλιόπη Μπαξεβάνη, με έτος γεννήσεως το 1957, η οποία πήγε στο Δημοτικό Σχολείο κοντά στην Wöhrder Wiese, και η πρώτη της δασκάλα ήταν η κ. Χρυσούλα Κοντοαγγέλου, και β) η μεγαλύτερη δασκάλα της βραδιάς είναι η κ. Waltraud LeBrun, με έτος γεννήσεως το 1943, η οποία δίδαξε σε διάφορα ελληνικά Δημοτικά Σχολεία Νυρεμβέργης.
Πηγή: doryforos-europa.blogspot.com