Στην Ελλάδα τα cruiseships μετά τη σύρραξη στο Ισραήλ

Αυξημένες προσεγγίσεις και επιβατοαφίξεις στα ελληνικά λιμάνια

Σε ελληνικούς αλλά και τουρκικούς προορισμούς φαίνεται ότι επιστρέφουν τα κρουαζιερόπλοια που ταξιδεύουν στην Ανατολική Μεσόγειο, προκειμένου να κρατήσουν αποστάσεις ασφαλείας από την ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση, που εντείνεται κάθε μέρα.

 

Όπως επισημαίνει στη «Ν» ο διευθυντής της Majestic International Cruises, Θεόδωρος Κόντες: «Προς το τέλος της θερινής περιόδου και μετά τα πρόσφατα δυσάρεστα γεγονότα στο Ισραήλ, αναμένεται περαιτέρω βελτίωση αφίξεων σε ελληνικούς προορισμούς μέσα στο 2023. Οι ακυρώσεις προσεγγίσεων που έγιναν ευνοούν τα πλησιέστερα ελληνικά νησιά, αλλά και τον Πειραιά και μερικώς την Κύπρο».

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον κ. Κόντε, οι προορισμοί που θα δεχτούν τις επιπλέον προσεγγίσεις είναι τα Δωδεκάνησα και τα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου, με τη Ρόδο να δέχεται κυρίως τις περισσότερες αιτήσεις.

Επίσης, η Σαντορίνη, η Μύκονος και το Ηράκλειο θα είναι κύριοι προορισμοί, αλλά και ο Πειραιάς, που  σε μερικές περιπτώσεις χρησιμοποιείται ως homeport αντικαθιστώντας τη Χάιφα.

Ήδη, υπογραμμίζει ο κ. Κόντες, οι εταιρείες Royal Caribbean, Celebrity, MSC, Oceania, TUI, Celestyal και άλλες έχουν ανακοινώσει την αλλαγή των λιμένων της Χάιφα και του Άσντοντ με ορισμένα από τα κρουαζιερόπλοιά τους, εκτός από τα ελληνικά νησιά, να εκμεταλλεύονται αποστάσεις προς τα τουρκικά παράλια προσεγγίζοντας σε Μαρμαρίδα, Αλικαρνασσό κ.λπ.

Έτσι λοιπόν οι αρχικές προβλέψεις για το 2023 για σύνολο 4.800 προσεγγίσεις και 5,06 εκατομμύρια επιβατοαφίξεις αναθεωρούνται σε 4.940 προσεγγίσεις και 5,24 εκατομμύρια επιβατοαφίξεις, πλησιάζοντας ακόμα περισσότερο τη χρονιά-ρεκόρ του 2019 με 5,55 εκατομμύρια.

«Αυτό το γεγονός δείχνει προσωρινά θετικό για την παρούσα περίοδο και ικανοποιεί τους ελληνικούς προορισμούς. Πλην όμως όλα θα εξαρτηθούν από τη διάρκεια και την έκταση των ταραχών στην εμπόλεμη περιοχή, μια που οι περισσότερες εταιρείες επανεκτιμούν και επαναπρογραμματίζουν τις μελλοντικές περιοχές στις οποίες θα εκτελεστούν κρουαζιέρες. Ίσως έτσι να αναθεωρήσουν ριζικά τα λιμάνια της Ανατολικής Μεσογείου μέσα στα οποία θα συμπεριληφθούν και κάποια ελληνικά για το έτος 2024, όπως έχει συμβεί και παλιότερα με την ίδια περιοχή», επισημαίνει χαρακτηριστικά ο κ. Κόντες.

Η Celestyal

Στο μεταξύ η Celestyal Cruises, που έχει ως βάση της την Ελλάδα, σε ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι παρακολουθεί στενά την κατάσταση, ενώ διατηρεί συνεχή επικοινωνία με τις ισραηλινές αρχές.

«Προτεραιότητά μας είναι η υγεία, η ασφάλεια και η άνεση των επιβατών μας και μετά από προσεκτική εξέταση διαμορφώσαμε τα δρομολόγιά μας ανάλογα, αντικαθιστώντας προσωρινά την προσέγγιση στο Άσντοντ του Ισραήλ με αντίστοιχη προσέγγιση στο Ηράκλειο της Κρήτης», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Celestyal, Κρις Θεοφιλίδης, δήλωσε: «Αρχικά, ως εταιρεία, οι σκέψεις μας είναι με όσους επηρεάζονται από τα γεγονότα στο Ισραήλ. Ευχόμαστε για την ασφάλεια όλων και την ταχεία επιστροφή της ειρήνης στη χώρα. Είμαστε συντονισμένοι με τις αρχές και η ασφάλεια, η προστασία και η άνεση των επιβατών μας παραμένουν η ύψιστη προτεραιότητά μας. Κατόπιν συστάσεων των ομάδων μας εσωτερικά και των αρμόδιων αρχών, αποφασίσαμε να αντικαταστήσουμε προσωρινά το Ισραήλ από το πρόγραμμα της κρουαζιέρας “Τρεις Ήπειροι” με την πόλη του Ηρακλείου στην Κρήτη, μέχρι το τέλος Νοεμβρίου του τρέχοντος έτους.

Οι συνεργάτες μας θα επικοινωνήσουν με όλους τους επιβάτες των οποίων η προγραμματισμένη κρουαζιέρα τους επηρεάζεται, προκειμένου να τους ενημερώσουν σχετικά με τις διαφοροποιήσεις που προκύπτουν, καθώς και για όσα έχουν προβλεφθεί επιπροσθέτως για να διασφαλιστεί η αναψυχή και η απόλαυση του ταξιδιού τους».

Η TUI Cruises έχει αναφέρει ότι θα επανεξετάσει την κατάσταση για το κρουαζιερόπλοιο «Mein Schiff 5».