ΗΠΑ, Ισραήλ και Αίγυπτος συμφώνησαν εκεχειρία στη Γάζα από τις 9 το πρωί – Η Χαμάς δεν επιβεβαιώνει

Aιγυπτιακές πηγές είπαν ότι η εκεχειρία θα διαρκέσει αρκετές ώρες, αν και δεν διευκρίνισαν πόσες – Το Ισραήλ απομακρύνει τους κατοίκους στα σύνορα με τον Λίβανο

 

Αθήνα.- Aιγυπτιακές πηγές είπαν ότι η εκεχειρία θα διαρκέσει αρκετές ώρες, αν και δεν διευκρίνισαν πόσες – Το Ισραήλ απομακρύνει τους κατοίκους στα σύνορα με τον Λίβανο

Σε εκεχειρία στη νότια Γάζα από σήμερα στις 09:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), συμφώνησαν οι ΗΠΑ, η Αίγυπτος και το Ισραήλ δήλωσαν δύο αιγυπτιακές πηγές. Θα συμπέσει με το άνοιγμα του περάσματος της Ράφα, που συνδέει τον παλαιστινιακό θύλακα με την Αίγυπτο.

Οι πηγές επεσήμαναν ότι η εκεχειρία θα διαρκέσει αρκετές ώρες, αν και δεν διευκρίνισαν πόσες ακριβώς. Επίσης σημείωσαν ότι οι τρεις χώρες συμφώνησαν το πέρασμα της Ράφα να παραμείνει ανοικτό ως τις 17:00 (τοπική ώρα) σήμερα στο πλαίσιο μιας αρχικής επαναλειτουργίας του για μία ημέρα.

Ωστόσο η παλαιστινιακή Χαμάς επεσήμανε ότι δεν διαθέτει πληροφορίες για τη συμφωνία ανθρωπιστικής εκεχειρίας.

Από την πλευρά τους ο ισραηλινός στρατός και η αμερικανική πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ δεν έχουν σχολιάσει τις πληροφορίες.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε σε δημοσιογράφους στην Αίγυπτο ότι η διάβαση θα ανοίξει για ανθρωπιστική βοήθεια. «Δημιουργούμε —με τα Ηνωμένα Έθνη, με την Αίγυπτο, με το Ισραήλ, με άλλους— τον μηχανισμό μέσω του οποίου μπορούμε να λάβουμε τη βοήθεια και να τη μεταφέρουμε στους ανθρώπους που τη χρειάζονται», είπε ο Μπλίνκεν.

Νωρίτερα την Κυριακή, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν είπε στο CNN ότι η Χαμάς εμπόδιζε τους ανθρώπους να φύγουν από τη Γάζα μέσω του περάσματος της Ράφα. Τρεις αμερικανικές πηγές που γνωρίζουν την κατάσταση δήλωσαν επίσης στο NBC ότι παραμένει ασαφές εάν η Χαμάς θα ανοίξει την πλευρά της στο πέρασμα της Ράφα.

Το Ισραήλ απομακρύνει τους κατοίκους στα σύνορα με τον Λίβανο

Την απομάκρυνση όλων των Ισραηλινών κατοίκων που ζουν σε πόλεις σε βάθος μέχρι και δύο χιλιόμετρα από τα σύνορα του Λιβάνου, ανακοίνωσαν οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) και το Υπουργείο Άμυνας.

Η απόφαση έρχεται εν μέσω επανειλημμένων επιθέσεων με ρουκέτες και πυραύλους από τη Χεζμπολάχ και τις συμμαχικές παλαιστινιακές φατρίες τις τελευταίες ημέρες.

Η Εθνική Αρχή Διαχείρισης Έκτακτης Ανάγκης (NEMA) του υπουργείου Υγείας λέει ότι οι κάτοικοι θα μεταφερθούν σε ξενώνες που χρηματοδοτούνται από το κράτος μετά την έγκριση του σχεδίου από τον υπουργό Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ.

Το IDF ανακοίνωσε ότι έχει ενημερώσει τους επικεφαλής των τοπικών αρχών στην περιοχή για την επικείμενη εφαρμογή του σχεδίου.

Ένα από τα χωριά στο βόρειο Ισραήλ, η Στούλα, δέχθηκε πυραυλική επίθεση από τη Χεζμπολάχ χθες, Κυριακή. Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι σκοτώθηκε ένας άμαχος.

Πηγή: ΑΜΠΕ – skai.gr