Η νομική εξήγηση γιατί ο Κασσελάκης πρέπει να παντρευτεί τώρα τον Τάιλερ

Το ερώτημα γιατί έφυγε εσπευσμένα για την Αμερική αποκάλυψε, ως γνωστόν, χθες ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης κατά την εισήγησή του στην Πολιτική Γραμματεία. Όπως αποκάλυψε, πρόκειται να παντρευτεί τον επι χρόνια σύντροφό του Τάιλερ Μάκμπεθ στα περίχωρα Χάμπτονς της Νέας Υόρκης.

Να σημειωθεί ότι Κασσελάκης και Μάκμπεθ είχαν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης στο παρελθόν, παρόλα αυτά από νομικής πλευράς ο λόγος που γίνεται εσπευσμένα ο γάμος των δυο ανδρών είναι άλλος και αφορά την διαμονή του Ταϊλερ στην χώρα μας.

O γνωστός νομικός Βασίλης Σωτηρόπουλος εξηγεί με ανάρτησή του στο twitter τους νομικούς λόγους για τους οποίους έπρεπε να γίνει ο γάμος του Στέφανου Κασσελάκη με τον Τάιλερ Μακμπέθ στις ΗΠΑ και οι οποίοι συνδέονται με την άδεια παραμονής του δεύτερου στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα γράφει:

Γιατί χρειάζεται ο Κασσελάκης να παντρευτεί τον Τάιλερ;

Στην Ε.Ε. με την Οδηγία του 2004 αναγνωρίζεται δικαίωμα άδειας διαμονής σε χώρα της Ε.Ε. ακόμη και για συζύγους που δεν είναι πολίτες κράτους μέλους της Ε.Ε. Αυτό σημαίνει ότι ένας Έλληνας που έχει γάμο με μία Αμερικανίδα η σύζυγος αυτομάτως αποκτά κανονική άδεια διαμονής στην Ελλάδα λόγω συζυγικού δεσμού.

Τί γίνεται όμως με τους γάμους ομοφύλων; Υποχρεώνει η Ε.Ε. στα κράτη μέλη της να αναγνωρίσουν τον γάμο ανάμεσα σε έναν πολίτη κράτους Ε.Ε. και σε έναν ομόφυλο πολίτη κράτους εκτός Ε.Ε.;

Η απάντηση δόθηκε το 2018 από το Δικαστήριο της Ε.Ε.: ακόμα και τα κράτη μέλη της Ε.Ε. που δεν αναγνωρίζουν τους γάμους ομοφύλων κατά το εσωτερικό τους δίκαιο, είναι υποχρεωμένα να θεωρούν σύζυγους τους ομόφυλους σύζυγους πολιτών της Ε.Ε. που οι ίδιοι ΔΕΝ είναι πολίτες της Ε.Ε. προκειμένου να τους χορηγήσουν άδεια διαμονής στο κράτος μέλος.

Όμως, η Ελλάδα επιμένει να επιβάλλει στα έγγαμα ζευγάρια του εξωτερικού να συνάπτουν ελληνικό σύμφωνο συμβίωσης. Όταν δηλαδή πάει ο Τάιλερ να υποβάλει αίτηση άδειας διαμονής στην Ελλάδα, η υπηρεσία θα του απαντήσει ότι πρέπει να συνάψει ελληνικό σύμφωνο συμβίωσης. Και τότε θα γίνει σαφές ότι η Ελλάδα οφείλει να αναγνωρίσει τον γάμο.

Πηγή:newpost.gr