Στα άκρα οι σχέσεις Τουρκίας – Ισραήλ – «Πινγκ πονγκ» κατηγοριών και χαρακτηρισμών

Σε τεντωμένο σχοινί ακροβατούν οι σχέσεις Τουρκίας – Ισραήλ μετά τις δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι η Χαμάς δεν αποτελεί τρομοκρατική οργάνωση, αλλά «απελευθερωτές γης».

Παρά τον σάλο που προκλήθηκε μετά τη δήλωσή του, ο τούρκος πρόεδρος, όχι μόνο, την επανέλαβε, κατά τη διάρκεια μεγάλης συγκέντρωσης στην Κωνσταντινούπολη υπέρ της Παλαιστίνης, αλλά δήλωσε πως το Ισραήλ διαπράττει «εγκλήματα πολέμου», τονίζοντας πως αυτό που γίνεται στη Γάζα «δεν είναι άμυνα, είναι σφαγή».

«Θα προχωρήσουμε σε επανεξέταση των σχέσεών μας»

Φυσικά και η απάντηση του Ισραήλ δεν άργησε να έρθει. Ο ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Eli Cohen διέταξε την επιστροφή των διπλωματών της χώρας του από την Τουρκία και δήλωσε πως οι σχέσεις των δύο χωρών θα επανεξεταστούν. Μάλιστα χαρακτήρισε τις δηλώσεις του Ερντογάν, «βαριές».

Λάδι στη φωτιά, ωστόσο, ήρθε να βάλει η δήλωση του ισραηλινού πρέσβη στα Ηνωμένα Έθνη, Γκιλάντ Ερντάν ο οποίος δεν δίστασε να χαρακτηρίσει τον τούρκο πρόεδρο «φίδι», που δεν χάνει την ευκαιρία να εκφράζει το αντισημιτικό του μένος.

Ακολούθησε ο υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ, Israel Katz ο οποίος ανέφερε ότι ο Ερντογάν αποκάλυψε το αληθινό του πρόσωπο.

«Είναι ο άνθρωπος της μουσουλμανικής αδελφότητας και υποστηρικτής της Χαμάς και του Ισλαμικού κράτους», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Συκοφαντίες»

Ως συκοφαντίες και αβάσιμους ισχυρισμούς απέρριψε τις αιχμηρές δηλώσεις η Τουρκία. Συγκεκριμένα μέσω εκτενής ανακοίνωσης του υπουργείου Εξωτερικών αναφέρεται ότι: το γεγονός ότι αυτές οι αρχές, που διέπραξαν έγκλημα κατά της ανθρωπότητας μπροστά σε όλο τον κόσμο, αλλά δεν μπορούν καν να ανεχθούν την κριτική και την καταδίκη… είναι δείγμα της ανικανότητάς τους.

Συνεχίζει δηλώνοντας ότι επιστρέφουν στο ακέραιο τις κατηγορίες για αντισημιτισμό και τονίζουν ότι σε αντίθεση με άλλες χώρες που υποστηρίζουν άνευ όρων το Ισραήλ, η θέση της Τουρκίας παραμένει ξεκάθαρη.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ:

Απορρίπτουμε απολύτως τις συκοφαντίες και τους αβάσιμους ισχυρισμούς ορισμένων Ισραηλινών αξιωματούχων.

Δεν θα φέρουν αποτέλεσμα οι προσπάθειες ορισμένων Ισραηλινών αξιωματούχων, που δεν μπορούν καν να ανεχθούν την έκφραση της αλήθειας και των γεγονότων, να αλλάξουν την ατζέντα με στρεβλώσεις και συκοφαντίες, με την ελπίδα να συγκαλύψουν τη βάναυση σφαγή που στόχευε Παλαιστίνιους αμάχους στη Γάζα,.

Το γεγονός ότι αυτές οι αρχές, που διέπραξαν έγκλημα κατά της ανθρωπότητας μπροστά σε όλο τον κόσμο, αλλά δεν μπορούν καν να ανεχθούν την κριτική και την καταδίκη, στοχοποιούν τα Ηνωμένα Έθνη, τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ κ. Αντόνιο Γκουτέρες και τον Πρόεδρό μας κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι δείγμα της ανικανότητάς τους.

Επιστρέφουμε στο ακέραιο τις κατηγορίες για αντισημιτισμό, συκοφαντίες και ύβρεις κατά του Προέδρου μας και της χώρας μας στους αποδέκτες τους.

Είναι γνωστό σε όλους ότι, σε αντίθεση με πολλές χώρες που υποστηρίζουν άνευ όρων το Ισραήλ σήμερα, το ιστορικό της Τουρκίας σε αυτό το θέμα είναι πεντακάθαρο και ξεκάθαρο.

Είναι μια αλήθεια που αναγνωρίζουν όλοι οι ιστορικοί ότι, η Τουρκία υπήρξε ένα ασφαλές καταφύγιο για όλους εκείνους που καταπιέστηκαν σε όλη την ιστορία, συμπεριλαμβανομένων των Εβραίων.

Καλούμε επειγόντως τις ισραηλινές αρχές να λάβουν υπόψη τις εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός και ειρήνη προκειμένου να τερματιστεί αυτή η βαρβαρότητα που στοχεύει να καταστρέψει ολοκληρωτικά τους κατοίκους της Γάζας.»

Εκτός από τα σχόλια του πρεσβευτή του Ισραήλ στον ΟΗΕ που αποκάλεσε έμμεσα τον Ερντογάν «φίδι» και ο υπουργός Ενέργειας Ίσραελ Κατς είπε ότι ο Ερντογάν έδειξε «το αληθινό του πρόσωπο» στη μαζική συγκέντρωση υπέρ των Παλαιστινίων στην Κωνσταντινούπολη.