Η Ομογένεια της Βοστώνης τίμησε την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου

Από τον εορτασμό για την 28η Οκτωβρίου στη Βοστώνη, όπου η Ομογένεια είχε πλημμυρίσει το αμφιθέατρο του Μαλιωτείου Πολιτιστικού Κέντρου. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ “Ε.Κ.”/ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΛΜΟΥΚΟΣ

 

Βοστώνη.-  Ολοι,  μικροί και μεγάλοι, από την Ομογένεια της Βοστώνης και γενικότερα της Νέας Αγγλίας γιόρτασαν με παλμό και ενθουσιασμό την Εθνική Γιορτή της 28ης Οκτωβρίου. Η εκδήλωση έγινε στο Μαλιώτειο Πολιτιστικό Κέντρο το εσπέρας της Κυριακής 29 Οκτωβρίου και την είχε διοργανώσει η Ομοσπονδία Ελληνοαμερικανικών Σωματείων Νέας Αγγλίας, με τη συνεργασία της Ιεράς Μητροπόλεως Βοστώνης και του Μαλιωτείου Πολιτιστικού Κέντρου.

Επισημαίνεται πως το Γενικό Προξενείο της Ελλάδος στη Βοστώνη δεν συμμετείχε στην διοργάνωση, ούτε έστω και τύποις, ωστόσο ο γενικός πρόξενος Συμεών Τέγος παρευρέθηκε στην εκδήλωση και μάλιστα απηύθυνε και χαιρετισμό. Επίσης χαιρετισμούς απηύθυναν ο καθηγητής της Θεολογικής Σχολής Δημήτρης Σκέδρος εκ μέρους του Προέδρου Γεωργίου Καντώνη, ο οποίος ως γνωστόν έχει παραιτηθεί για «λόγους υγείας», αλλά παραμένει προσωρινά μέχρι τον Δεκέμβριο όπου αναμένεται να διοριστεί ο αντικαταστάτης. Επίσης μήνυμα απηύθυνε ο απερχόμενος πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Βασίλειος Καυκάς, ο οποίος μάλιστα ανακοίνωσε πως η εθνική παρέλαση της 25ης Μαρτίου του έτους 2024 θα γίνει στη Βοστώνη την Κυριακή 21 Απριλίου.

Τον Μητροπολίτη Βοστώνης Μεθόδιο, ο οποίος πραγματοποιούσε ποιμαντική επίσκεψη στην κοινότητα του Αγίου Σπυρίδωνα του Γούστερ, εκπροσώπησε ο ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας των Ταξιαρχών του Γουότερταουν, πρωτοπρεσβύτερος Αθανάσιος Νένες.

Ο ιδρυτής και διευθυντής του Χορευτικού Συγκροτήματος, «Υιοί και Θυγατέρες του Μεγάλου Αλεξάνδρου», πρώην πρόεδρος της Παμμακεδονικής Ενωσης Αμερικής, Γεώργιος Παδόπουλος, με την ευκαιρία της πεντηκοστής επετείου του Συγκροτήματος τίμησε με επίδοση πλακέτας τον «Εθνικό Κήρυκα» του οποίου έπλεξε το εγκώμιο. Εκφράσθηκε με λόγια φιλόφρονα για την εφημερίδα της Ομογένειας, τονίζοντας την μακροχρόνια στήριξη και προβολή που έκανε στην προαγωγή του έργου και της αποστολής του Χορευτικού Συγκροτήματος.

Η χορωδία του Ελληνικού Κολεγίου και της Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού Βοστώνης, υπό του διεύθυνση του πρωτοπρεσβυτέρου – καθηγητή της εκκλησιαστικής μουσικής, Ρωμανού Καράνου, έψαλε εκκλησιαστικούς ύμνους και τους Εθνικούς Ύμνους της Ελλάδας και της Αμερικής

Κεντρική ομιλήτρια της γιορτής ήταν η Μαρία Κυριακαντωνάκη, διευθύντρια του Ελληνικού Απογευματινού Σχολείου της κοινότητας του Αγίου Νεκταρίου του Ρόσλιντεϊλ Μασαχουσέτης, η οποία στην εισαγωγή της τόνισε πως η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στις δασκάλες και δασκάλους των Ελληνικών Σχολείων.

Η κυρία Κυριακαντωνάκη ανάμεσα στα άλλα είπε πως «οι Έλληνες στρατιώτες, με ηρωισμό και αυτοθυσία, κατάφεραν να αναχαιτίσουν την ιταλική εισβολή και να οδηγήσουν τους Ιταλούς σε υποχώρηση. Η νίκη των Ελλήνων στον ελληνοϊταλικό πόλεμο στάθηκε σημείο καμπής στην πορεία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και ενέπνευσε τους λαούς του κόσμου στον αγώνα κατά του φασισμού.

Η 28η Οκτωβρίου είναι ημέρα μνήμης και τιμής για όλους εμάς τους Έλληνες. Είναι ημέρα που τιμούμε τους ήρωες που πολέμησαν για την ελευθερία της πατρίδας μας και όλους όσους έπεσαν στο πεδίο της μάχης. Είναι επίσης ημέρα που αναλογιζόμαστε την ευθύνη μας να υπηρετούμε την πατρίδα μας και να διατηρούμε ζωντανά τα ιδανικά της ελευθερίας και της δημοκρατίας».

Σε άλλο σημείο ανέφερε πως «το παράδειγμα των προγόνων μας πρέπει να μας γίνει οδηγός για το μέλλον. Η ελληνική αντίσταση στην ιταλική εισβολή ήταν μια στιγμή εθνικής ενότητας και υπερηφάνειας. Οι Έλληνες πολέμησαν και πέθαναν για την πατρίδα τους, και το πνεύμα τους πρέπει να μας εμπνέει και να μας καθοδηγεί.

Είναι πολύ σημαντικό τα ελληνόπουλα του εξωτερικού να μαθαίνουν τα ιστορικά γεγονότα της Ελλάδας. Τα Ελληνικά σχολεία είναι αυτά που προσφέρουν στα παιδιά μας την ευκαιρία να μάθουν για την ελληνική ιστορία και τον πολιτισμό και να αναπτυχθούν ως Έλληνες. Η γνώση αυτή είναι απαραίτητη για την κατανόηση της ελληνικής κουλτούρας και ταυτότητας».

Η κυρία Κυριακαντωνάκη κάλεσε σε συστράτευση για τυην προαγωγή του Ελληνισμού. Είπε πως «ας δεσμευτούμε όλοι εμείς οι δάσκαλοι του εξωτερικού να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σκληρά για να διατηρήσουμε την ελληνική μας ταυτότητα. Ας εργαστούμε μαζί για να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον όπου τα παιδιά μας μπορούν να μάθουν και να εξερευνήσουν την ελληνική κουλτούρα και να αναπτύξουν μια ισχυρή σχέση με την Ελλάδα.

Είμαι περήφανη για όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες και όλες τις δασκάλες και τους δασκάλους των ελληνικών σχολείων, που τιμούν την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου με τη συμμετοχή τους στη σημερινή εκδήλωση».

Μαθητές και μαθήτριες των Ελληνικών Σχολείων των κοινοτήτων ταξιαρχών Γουότερτουν, Ευαγγελισμού του Μπρόκτον, Αγίου Νεκταρίου του Ρόσλινττεϊλ, του Ευαγγελισμού του Γούμπερν, και του Ημερησίου Σχολείου της κοινότητας Αγίας Τριάδας του Λόουελ, απάγγειλαν επίκαιρα ποιήματα.

Τα Χορευτικά Συγκροτήματα της Μητρόπολης Βοστώνης, «Υιοί και Θυγατέρες του Μεγάλου Αλεξάνδρου», της κοινότητας του Ευαγγελισμού του Μπρόκτον και του Λυκείου Ελληνίδων Βοστώνης χόρεψαν Ελληνικούς χορούς από διάφορα μέρη της Ελλάδος.

Κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του προσφάτως εκδημήσαντος Δρ. Αθανασίου Καραγιώργου μέλους του διοικητικού συμβουλίου της Ομοσπονδίας.

Ο καταξιωμένος οργανοπαίκτης και ερμηνευτής της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής Μάνος Κουτσαγγελίδης, ο οποίος έχει έλθει από την Ελλάδα ειδικά γι’ την εκδήλωση του Χορευτικού Συγκροτήματος «Υιοί και Θυγατέρες του Μεγάλου Αλεξάνδρου» έκανε έκτακτη εμφάνιση και τραγούδησε και έπαιξε δύο τραγούδια.

Η εκδήλωση για την 28ης Οκτωβρίου ολοκληρώθηκε με το ψάλσιμο του κοντακίου της Θεοτόκου «Τη Υπερμάχω Στρατηγώ τα νικητήρια». Το πρόγραμμα παρουσίασε  ο φοιτητής του Πανεπιστημίου της Βοστώνης Χαράλαμπος Κατσαρός. Ακολούθησε δεξίωση για όλους στους χώρους του Μαλιωτείου Κέντρου.

 

Πηγή:ekirikas.com