Μήνυμα προοπτικής και ελπίδας από την Γενική Συνέλευση της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας

Την Κυριακή 29 Οκτωβρίου ολοκληρώθηκε με επιτυχία η Τακτική Γενική Συνέλευση της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας.

Στο πλαίσιο της διαχειριστικής περιόδου από 1/7/22 έως 30/6/23, ο Πρόεδρος της Ε.Κ.Α. κ. Ανδρέας Βαφειάδης παρουσίασε εκτενώς την πορεία και τα πεπραγμένα της περιόδου ελέγχου, θέτοντας παράλληλα με παρρησία, στην γνώση και στην κρίση των μελών της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης, το όραμα του συμβουλίου του για το παρόν και το μέλλον της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας, η οποία φέτος συμπληρώνει 180 χρόνια δυναμικής και αδιάληπτης παρουσίας.

Από την ώρα της πρώτης κλήσης στις έξι και μισή το απόγευμα  η Γραμματεία της Ε.Κ.Α. υποδεχόταν τα μέλη της Συνέλευσης, τα οποία δήλωναν αρχικά την παρουσία τους, τακτοποιούσαν τις ταμιακές τους υποχρεώσεις και αφού έπαιρναν το τεύχος της Λογοδοσίας, κατευθύνονταν  στην αίθουσα Ιουλίας Σαλβάγου.

Την Τακτική Γενική Συνέλευση τίμησαν με την παρουσία τους η Α.Θ.Μ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Θεόδωρος, συνοδευόμενος από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Πηλουσίου Νάρκισσο, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια κ. Ιωάννης Πυργάκης, ο Σύνδεσμος του Πολεμικού Ναυτικού στην Αλεξάνδρεια Πλοίαρχος κ. Κώστας Βαρουξής, η κα Λιλίκα Θλιβίτου Πρόεδρος του Ναυτικού Ομίλου Αλεξανδρείας και του Συλλόγου Ελλήνων Επιστημόνων Πτολεμαίος Α, η κα Αλίκη Αντωνίου Πρόεδρος του Λυκείου των Ελληνίδων Παράρτημα Αλεξανδρείας

Από την Ελληνική Κοινότητα Καΐρου παρέστησαν ο Πρόεδρος κ. Χρήστος Καβαλής, η Αντιπρόεδρος κα Χρυσάνθη Σκουφαρίδου με τα του συζύγου της κ. Δημήτριου Σκουφαρίδη, η Γενική Γραμματέας κα Βίλλυ Πολίτη Ζουέ, ο Κοινοτικός Επίτροπος κ. Στέλιος Χαλκιάς και ο Αρχισυντάκτης του Νέου Φωτός κ. Βασίλης Πουλαρίκας.

Η Συνέλευση ξεκίνησε με τον Αρχισυντάκτη του Αλεξανδρινού Ταχυδρόμου κ. Γρηγόρη Χαλιακόπουλο, ο οποίος έχοντας τον ρόλο του συντονιστή, ενημέρωσε τους παριστάμενους για τα θέματα της ημερησίας διάταξης.

Στην συνέχεια ο Πρόεδρος της Ε.Κ.Α κ. Ανδρέας Βαφειάδης ως προεδρεύων  και κεντρικός ομιλητής της Γενικής Συνέλευσης, κάλεσε όλους, ως είθισται στις Γενικές Συνελεύσεις των Ελληνικών μας Κοινοτήτων, να τιμήσουν την μνήμη όσων έφυγαν από την ζωή το τελευταίο διάστημα κρατώντας ενός λεπτού σιγή.

Ο κ. Βαφειάδης στην αρχή του λόγου του, και αφού καλωσόρισε  τους επισήμους, ευχαρίστησε τα μέλη της Κοινοτικής Επιτροπής για την αγαστή τους συνεργασία, αλλά και όλους τους παριστάμενους, απευθύνθηκε  με ιδιαιτέρως θερμά λόγια προς τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου αναφέροντας χαρακτηριστικά «Σήμερα μου δίνεται η ευκαιρία να ευχαριστήσω και δημόσια τον Αξιότιμο Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Χρήστο Καβαλή όπως και όλη την Διαχειριστική Επιτροπή της αδελφής Κοινότητας Καΐρου καθώς απ την αρχή της θητείας μας στάθηκαν στο πλευρό μας».

Στον βασικό κορμό της συνέλευσης ο κ. Βαφειάδης αναφέρθηκε διεξοδικά στις δράσεις όλων των Εφορειών της Αλεξανδρινής Κοινότητας αναπτύσσοντας αναλυτικά τα πεπραγμένα κατά την περίοδο του διαχειριστικού ελέγχου.

Ο Πρόεδρος της  Ε.Κ.Α. αναφέρθηκε και στην μεγάλη επιτυχία της Κοινοτικής Επιτροπής με την  υπογραφή του Μνημονίου συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Πατρών: «Σ’ αυτούς τους λίγους μήνες προσπαθήσαμε όλοι μαζί να βελτιώσουμε τις συνθήκες και τις συγκυρίες που δημιουργούν τα δεδομένα της εποχής. Το ενδιαφέρον μας πρωτίστως αφορούσε τα εκπαιδευτήριά μας, τα ιστορικά σχολεία μας, γιατί μέσω αυτών διδάσκονται οι αξίες, οι παραδόσεις,  τα ήθη και τα έθιμα του Ελληνισμού και η ιστορία του Αιγυπτιώτη Πολιτισμού!

Μέσα σ αυτό το πλαίσιο κινηθήκαμε και προετοιμάσαμε σε σύντομο χρονικό διάστημα, την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Πατρών υπό την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων έτσι ώστε το εκπαιδευτικό μας μέλλον να εισέλθει σε μια νέα πανεπιστημιακή εποχή.

Στόχος είναι να ακολουθήσουν και άλλα ελληνικά πανεπιστήμια και όταν το γεγονός αυτό πραγματοποιηθεί και επιτευχθεί θα συνεισφέρει τα μέγιστα σε ολόκληρη την Παροικία μας».

Με αυτά τα λόγια ο κ. Βαφειάδης έδωσε το στίγμα της πορείας που θα ακολουθήσει η νέα Κοινοτική Επιτροπή, θέτοντας παράλληλα τις βάσεις και τις μελλοντικές προοπτικές της δυναμικής ανάπτυξης της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας.

Στους χαιρετισμούς των επισήμων ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Θεόδωρος μοιράστηκε αρχικά τα αισθήματα ανησυχίας και πόνου που αισθάνεται για τον πόλεμο που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Παλαιστίνη.

Στην συνέχεια απευθυνόμενος στον κύριο Βαφειάδη τον συνεχάρη καθώς και το συμβούλιό του για την πρώτη δημόσια παρουσίαση του έργου τους.

Ο Μακαριώτατος ανέφερε ότι ο σκοπός της παρουσίας του στην Γενική Συνέλευση είναι διττός. Ο πρώτος λόγος, όπως χαρακτηριστικά είπε, είναι να εκφράσει την μεγάλη του αγάπη προς την Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας που συμπληρώνει 180 χρόνια ιστορίας. Αναφερόμενος στον δεύτερο λόγο της παρουσίας του μίλησε για τον πόλεμο διαβεβαιώνοντας όλους μας ότι: «στις δύσκολες μέρες που θα έρθουν θα είμαι  πάντα κοντά σας. Θα ήθελα να είμαστε όλοι συσπειρωμένοι, ο ένας κοντά στον άλλον, γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είμαστε  μια οικογένεια».

Ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια κ. Ιωάννης Πυργάκης πήρε την συνέχεια τον λόγο αναφερόμενος στην τιμή που αισθάνεται απευθυνόμενος στο σώμα της Γενικής Συνέλευσης. Μίλησε επίσης για τον ιστορικό ρόλο τον οποίον έχει διαδραματίσει στην υπερεκατονταετή ιστορία της η Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας. Ευχαρίστησε επίσης τον κ. Βαφειάδη αλλά και τα μέλη του Συμβουλίου για την βοήθεια στο πρόσωπό του κατά την προετοιμασία της εγκατάστασής του στην Αλεξάνδρεια. Μίλησε επίσης για το δυναμικό παρόν της Αλεξανδρινής παροικίας αλλά και για το μέλλον που όπως ανέφερε είναι γεμάτο προκλήσεις, στις οποίες θα προσφέρει από την θέση του Γενικού Προξένου την αμέριστή του υποστήριξη.

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας  Καΐρου κ. Χρήστος Καβαλής στον δικό του χαιρετισμό ευχαρίστησε τον κ. Βαφειάδη για τα θερμά του λόγια προς τον ίδιο και τους συνεργάτες του, αλλά κυρίως τον ευχαρίστησε για τις πράξεις του που αποδεικνύουν  την ειλικρίνεια αυτών των λόγων. Ο κ. Καβαλής μίλησε για την μακραίωνη ιστορία των Ελληνικών Κοινοτήτων που αποτελεί, μια «ευχή» για όλους μας αλλά και μια «κατάρα», αν μείνουμε όπως είπε, μόνο στο ένδοξο παρελθόν χάνοντας την επαφή μας με την πραγματικότητα του σήμερα. Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου ανέπτυξε επίσης τον συλλογισμό του για τις αναγκαίες συνέργειες μεταξύ των δύο Κοινοτήτων για το καλό και την ευημερία όλου του Αιγυπτιώτη Ελληνισμού.

Στο τέλος της Συνέλευσης τέθηκαν σε ψηφοφορία και υπερψηφίστηκαν όλα τα θέματα της ημερησίας διάταξης.