Γάμοι Ελλήνων μεταναστών σε έκθεση φωτογραφίας στη Μελβούρνη

Εγκαινιάζεται σήμερα, Σάββατο 4 Νοεμβρίου, (τοπική ώρα) στη Μελβούρνη, η ετήσια έκθεση φωτογραφίας Equinox με θέμα: «Ελληνικοί Γάμοι κάτω από τον Σταυρό του Νότου», που διοργανώνει ο Ελληνικός Εργατικός Σύνδεσμος «Δημόκριτος».

Πρόκειται για μία συλλογή ασπρόμαυρων φωτογραφιών από γάμους Ελλήνων μεταναστών στη Μελβούρνη τις δεκαετίες του 1950 και του 1960.

Στα εγκαίνια της έκθεσης θα μιλήσει η διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο Monash, ιστορικός τέχνης και συγγραφέας, Κωνσταντίνα Ντούνη.

Η έκθεση θα παρουσιαστεί στην Steps Gallery (62 Lygon St, Carlton) στη Μελβούρνη από τις 4 έως τις 12 Νοεμβρίου.

Μερικά στοιχεία για τους ελληνικούς γάμους τις δεκαετίες του 1950 και του 1960

Οι γάμοι εκείνοι έγιναν σημείο αναφοράς εξαιτίας της αυξημένης μεταναστευτικής ροής Ελλήνων προς την Αυστραλία, και ειδικότερα στη Μελβούρνη, προς αναζήτηση οικονομικών ευκαιριών για μια καλύτερη ζωή.

Επρόκειτο ουσιαστικά για απόδραση εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων από την φτώχεια, την εξαθλίωση και την καταπίεση της ελεύθερης πολιτικής έκφρασης που ταλαιπώρησαν την Ελλάδα μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και τον Εμφύλιο, από την δεκαετία του 1940 και την περίοδο της χούντας των συνταγματαρχών (μέχρι το 1974).

Μαζί τα πενιχρά τους υπάρχοντα, τους φόβους για το τι θα συναντήσουν και με «όπλο» τις νεανικές τους φιλοδοξίες, μετέφεραν επιπλέον στην Αυστραλία ήθη, έθιμα και πολιτιστικές πρακτικές, συμπεριλαμβανομένων των γαμήλιων τελετών.

Οι ελληνικοί γάμοι στη Μελβούρνη έπαιξαν ζωτικό ρόλο στη διατήρηση της κουλτούρας και των παραδόσεων της ελληνοαυστραλιανής κοινότητας.

Συνέβαλαν, μεταξύ άλλων, στη διατήρηση εκκλησιαστικών βυζαντινών ύμνων και λειτουργιών και αποτέλεσαν αφορμή νέων γνωριμιών που εξελίχθησαν είτε σε φιλικές σχέσεις είτε, σε αρκετές περιπτώσεις, σε γαμήλιους δεσμούς.

Με την πάροδο του χρόνου, τα έθιμα αυτά εξελίχθηκαν. Ωστόσο η αξία του γάμου που οδηγεί, τις περισσότερες φορές, στη δημιουργία αρμονικών οικογενειών και συνεκτικών κοινωνιών, παραμένει στο επίκεντρο της λεγόμενης ελληνο-αυστραλιανής μεταναστευτικής εμπειρίας.

Πηγή: SBS greek/doryforos-europa.blogspot.com