Η «λευκή τίγρης» από την Ελλάδα, κορυφαία στο Muaythai στη μακρινή Ταϊλάνδη

Φωτογραφία: Ευγενική Παραχώρηση Φανή Πελούμπη

Η «λευκή τίγρης» («white tiger») από την Ελλάδα ή κατά κόσμον Φανή Πελούμπη έχει στεφθεί πρωταθλήτρια στο Muaythai στη μακρινή Ταϊλάνδη, τη Μέκκα της ασιατικής αυτής πολεμικής τέχνης και είναι η μόνη Δυτική που έχει κληθεί να κάνει επίδειξη wai kru μπροστά στο βασιλικό στρατό της χώρας. «Το να είσαι fighter πιστεύω ότι παρόλο που έχει πολλές δυσκολίες δεν έχει παρά να σε κάνει δυνατό άνθρωπο. Εγώ ζω εδώ όπως οι Ταϊλανδοί, σε ένα μικρό δωμάτιο, και κάνω μόνο προπονήσεις και αγώνες ενώ τους τελευταίους 2 μήνες επίσης διδάσκω», ανέφερε η ίδια μεταξύ άλλων, μαρτυρώντας το πάθος, την στοχοπροσήλωση και την πειθαρχία που την χαρακτηρίζουν.

Από παιδί θυμάται να θέλει να ασχοληθεί με τις πολεμικές τέχνες ενώ στα 16 της γνώρισε το Muaythai από φίλους όπου είχαν καλέσει την ίδια και την αδερφή της, Ντίνα, να παρακολουθήσουν αγώνες. «Από την πρώτη στιγμή που είδα το Muaythai είπα, εδώ είμαι, είναι αυτό που ψάχνω. Αμέσως ξεκίνησα προπονήσεις και σε μικρό χρονικό διάστημα μπήκα στο πρόγραμμα των Fighters. Ηθελα μια μέρα να γίνω πρωταθλήτρια. Ηταν στόχος μου και όνειρο μου», θυμήθηκε χαρακτηριστικά.

Φωτογραφία: Ευγενική Παραχώρηση Φανή Πελούμπη

Το 2006 έκανε το πρώτο της ταξίδι στην Ταϊλάνδη και από τότε δεν σταμάτησε να πηγαινοέρχεται. Η αποχή λόγω των σχετικών περιορισμών την περίοδο της πανδημίας η οποία της κόστισε αρκετά, σε συνδυασμό με την ανέκαθεν απουσία ευκαιριών και στήριξης στην Ελλάδα την οδήγησαν στην απόφαση μόλις άνοιξαν τα σύνορα το 2021 να μετακομίσει μόνιμα στην Ταϊλάνδη.

Σε σχετική ερώτηση για το αν υπάρχει κάποιος αγώνας, από τους αμέτρητους στους οποίους έχει ως ώρας μετάσχει αποκομίζοντας πολλές φορές και σπουδαίες διακρίσεις, τον οποίο θα θυμάται για πάντα, η Φανή απάντησε: «Ξεκινώντας από παλιά και συγκεκριμένα το 2010 ήταν μια υπέροχη και συγκινητική στιγμή καθώς κέρδισα τον τίτλο της WMF έχοντας απέναντί μου μια πολύ δυνατή αντίπαλο από τη Λευκορωσία». Και συμπλήρωσε: «Και φυσικά θα έρθω στο 2022 όταν κέρδισα τον τίτλο της BKFC Thailand. Νομίζω ήταν πολύ ξεχωριστή στιγμή γιατί η συγκίνηση δεν κράτησε μόνο μια στιγμή αλλά για πολλές μέρες ίσως και μήνες θα έλεγα. Το λέω αυτό γιατί όποτε έκανα συζήτηση για αυτόν τον αγώνα πάντα συγκινούμουν».

Φωτογραφία: Ευγενική Παραχώρηση Φανή Πελούμπη

Η «Λευκή Τίγρης», με μεγάλη και ευγενική καρδιά, όπως την αποκαλούν εκεί, αποκάλυψε μεταξύ άλλων ότι οι Ταϊλανδοί χαίρονται όταν βλέπουν λευκούς -όπως τους λένε- να ασχολούνται με το εθνικό τους άθλημα, ενώ όσοι -αν και λίγοι- γνωρίζουν την Ελλάδα τής μιλούν για τους φιλοσόφους και τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Στο πλαίσιο της κουβέντας μας μιλήσαμε ασφαλώς και για την επίδειξη wai kru που εκλήθη να κάνει μπροστά στο βασιλικό στρατό της Ταϊλάνδης – ούσα η μόνη Δυτική που έχει μετάσχει σε κάτι τέτοιο. «Ηταν πραγματικά απίστευτο και μεγάλη μου τιμή να βρεθώ μαζί με τον Buakaw και την Stamp fairtex εκεί. Υπήρχαν μόνο Ταϊλανδοί στρατιωτικοί και εγώ ήμουν η μόνη λευκή. Μετά την εκτέλεση του wai kru ο Buakaw μου είπε το ποσό πολύ του άρεσε και ότι δεν έχει ξαναδεί πιο όμορφο. Ηταν υπέροχο και συγκινητικό».

Φωτογραφία: Ευγενική Παραχώρηση Φανή Πελούμπη

Πολύ μεγάλη αλλά όμορφη και συνάμα ήρεμη, με ήσυχους και ευγενικούς, ως επί το πλείστον, κατοίκους χαρακτήρισε η νεαρή κοπέλα την Μπανγκόκ ξεχωρίζοντας εκτός αυτής το Καλασίν και το Κο Τσανγκ. Αναφορικά ωστόσο με τις συνθήκες διαβίωσης και την καθημερινότητα, η Φανή δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι «δεν είναι καθόλου εύκολα, πρέπει να αγαπάς αυτό που κάνεις για να μπορέσεις να το ακολουθήσεις για πολύ καιρό. Υπάρχουν οικονομικές δυσκολίες, μόνο προπόνηση και αγώνες, μακριά από την οικογένειά σου και τους φίλους».

Φωτογραφία: Ευγενική Παραχώρηση Φανή Πελούμπη

Πηγή άρθρου και φωτογραφίες: ekirikas.com