Στο Βερολίνο σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης: Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμά του

Στη συνέχεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει συζήτηση με τον κ. Merz, στο πλαίσιο εκδήλωσης του Ιδρύματος.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα πραγματοποιήσει επίσκεψη εργασίας σήμερα στο Βερολίνο.

Ειδικότερα, τη Δευτέρα, στις 17:30 (τοπική ώρα), ο Πρωθυπουργός θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον αρχηγό της γερμανικής αξιωματικής αντιπολίτευσης και Πρόεδρο του CDU Friedrich Merz, στο Ίδρυμα Konrad Adenauer. Αναμένεται δε να μιλήσει σε ειδική εκδήλωση για τις ελληνογερμανικές σχέσεις μετά τα δύσκολα χρόνια της κρίσης στο Ίδρυμα Κόνραντ Αντενάουερ μαζί με τον επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών Φρίντριχ Μερτς -το κόμμα του οποίου βγαίνει πρώτο στις δημοσκοπήσεις με ποσοστό 30%.

Την Τρίτη, στις 11:00, ο Πρωθυπουργός θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Καγκελάριο της Γερμανίας Όλαφ Σολτς (Olaf Scholz), στην Καγκελαρία. Θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών των δύο χωρών και δηλώσεις στον Τύπο.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της καγκελαρίας στο κυβερνητικό μπρίφινγκ της Παρασκευής, αμέσως μετά αναμένεται να παραστεί στο δείπνο που θα παραθέσει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ με τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς στους χώρους της καγκελαρίας, παρουσία και του Κύπριου προέδρου Νίκου Χριστοδουλίδη. Στο δείπνο είναι επίσης καλεσμένοι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων Αυστρίας, Βελγίου, Ουγγαρίας και Λιθουανίας.

Ο Ταγίπ Ερνμτογάν

Να σημειωθεί ότι την επίσκεψη Μητσοτάκη στο Βερολίνο θα διαδεχθεί η επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το απόγευμα-βράδυ της ερχόμενης Παρασκευής 17 Νοεμβρίου. Ο Τούρκος Πρόεδρος θα συναντηθεί με τον Γερμανό πρόεδρο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ στο Προεδρικό Μέγαρο Μπελβού και αμέσως μετά θα έχει διμερείς επαφές με τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς, χωρίς να αναμένεται, όπως όλα δείχνουν, κοινή συνέντευξη Τύπου. Θα είναι η πρώτη επίσημη επίσκεψή του Τούρκου προέδρου στο Βερολίνο μετά από πέντε χρόνια.

Όπως δήλωσε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Κριστιάνε Χόφμαν, για τη Γερμανία είναι μια «σημαντική επίσκεψη». Αν και η Κρ. Χόφμαν ήταν φειδωλή και προσεκτική στις διατυπώσεις της, αναμένεται να συζητηθούν διμερή γερμανο-τουρκικά ζητήματα και όλο το φάσμα των επίκαιρων θεμάτων περιφερειακής πολιτικής με έμφαση όπως είναι αναμενόμενο στην κατάσταση στη Μέση Ανατολή και βέβαια στη σκιά της ανοιχτής στήριξης Ερντογάν προς την Χαμάς.

Άγνωστο παραμένει εάν ο Τούρκος πρόεδρος παραστεί στον ποδοσφαιρικό αγώνα Γερμανίας-Τουρκίας στις 18 Νοεμβρίου στο Ολυμπιακό Στάδιο του Βερολίνου. Σίγουρο είναι όμως ότι δεν θα βρίσκεται εκεί ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, κάτι που διαψεύδεται κατηγορηματικά.