ΠΑΣΟΚ: Παρακολουθεί τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ και επενδύει στην αντιπολιτευτική του παρουσία

Στη Χαριλάου Τρικούπη περιμένουν τις επόμενες δημοσκοπήσεις, γνωρίζοντας πως, αν η τάση που έχει ήδη παρατηρηθεί συνεχιστεί, η διαφορά του ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ θα συρρικνωθεί, αν δεν εξαλειφθεί.

Αθήνα.- Κανένα επίσημο σχόλιο, καμία αναφορά σε όσα συνέβησαν το Σαββατοκύριακο στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ: από το ΠΑΣΟΚ έχουν τονίσει, ξανά και ξανά, πως για λόγους πολιτικού πολιτισμού και για λόγους πολιτικής ουσίας (που έχει να κάνει με τον χειρισμό που επιφυλάχθηκε στο ίδιο στις δύσκολες μέρες του) δεν ασχολούνται με τα εσωκομματικά τεκταινόμενα των αντιπάλων του.

Αυτό όμως δεν σημαίνει πως τα κεντροαριστερά στελέχη δεν αναγνωρίζουν τα νέα δεδομένα: η συνεχιζόμενη κρίση στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανοίγει παράθυρο ευκαιρίας για τον απώτερο στόχο του ΠΑΣΟΚ, που δεν είναι άλλος από την επαναφορά του, ως πρωταγωνιστή, στο πολιτικό σκηνικό, ως βασική εναλλακτική, προοδευτική πρόταση απέναντι στη ΝΔ.

Στην Χαριλάου Τρικούπη περιμένουν τις επόμενες δημοσκοπήσεις, γνωρίζοντας πως, αν η τάση που έχει ήδη παρατηρηθεί συνεχιστεί, η διαφορά του ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο θα έχει συρρικνωθεί, ενδεχομένως να έχει εξαλειφθεί.

Δεν είναι μόνο το αριστερό κομμάτι της Ομπρέλας που αποχώρησε ή οι πιθανές εξελίξεις με τους «6+6», που έχουν αναφορά στην Εφη Αχτσιόγλου -η στάση, άλλωστε, της Χαριλάου Τρικούπη απέναντι στους αποχωρήσαντες θα φανεί συνολικά, όταν όλοι θα έχουν πάρει τις αποφάσεις τους. Το ύφος, πάντως, που παρουσιάστηκε στην Κεντρική Επιτροπή κυρίως από τον πρόεδρό του ΣΥΡΙΖΑ, «σπρώχνει» το ΠΑΣΟΚ να επενδύσει στην σοβαρότητά του, στην λογική της παράταξης που μένει σταθερά παρούσα παρά τα όσα πέρασε τα τελευταία δέκα χρόνια και ετοιμάζεται για το επόμενο βήμα.

Αντιπολιτευτική παρουσία

Χωρίς κανένα σχόλιο, λοιπόν, επενδύουν στην αντιπολιτευτική τους παρουσία: αυτές τις μέρες, κλιμάκια του ΠΑΣΟΚ κάνουν περιοδείες στα νοσοκομεία της περιφέρειας Αττικής, στο πλαίσιο μιας μεγάλης ενημερωτικής καμπάνιας και παρουσίασης των προγραμματικών θέσεων του κόμματος για το ΕΣΥ -ένα από τα σημεία πολιτικής που το ΠΑΣΟΚ, για λόγους συμβολικούς, πολιτικούς και πρακτικούς, δίνει ιδιαίτερη σημασία.

Οι πρωτοβουλίες συνεχίζονται και εντός Βουλής, καθώς η κοινοβουλευτική ομάδα κατέθεσε νέο αίτημα για προανακριτική επιτροπή για τα Τέμπη, όπως είχε προαναγγείλει, κατηγορώντας παράλληλα και το ΚΚΕ για την πρόταση για Εξεταστική από το 1997, η οποία αναμένεται να συζητηθεί την Τετάρτη.

Σε επίπεδο ύφους, το ΠΑΣΟΚ επενδύει και στις διαφορές του με την αξιωματική αντιπολίτευση. Μια αντίστιξη της πολιτικής του προσέγγισης θα φανεί και στις συνεδριάσεις του Σαββατοκύριακου, στην Πολιτική Γραμματεία και στην Κεντρική Επιτροπή που αναμένεται να συνεδριάσει την Κυριακή.

Τι λένε, όμως, επισήμως για τον ΣΥΡΙΖΑ; Τίποτα που να αφορά την διάσπαση: «Θα περίμενα από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να μας πουν εάν συμφωνούν με τις απόψεις του κ. Κασσελάκη στον ΣΕΒ που είναι πολύ πιο κοντά στον κ. Μητσοτάκη. Δεν έχουμε ακούσει έως τώρα», ανέφερε (ΑΝΤ1) ο γραμματέας του κόμματος, Ανδρέας Σπυρόπουλος, θυμίζοντας τις διαφορές που προέκυψαν στις δύο πλευρές με αφορμή την οκταετία του Κώστα Σημίτη: «Αν διαφωνούσε με την πολιτική του Κώστα Σημίτη σε μία σειρά από ζητήματα, θα έπρεπε με τρόπο σοβαρό να ασκήσει την όποια κριτική και όχι με αυτήν την τοξικότητα, προφανώς ακούγοντας μόνο τον πολιτικό του μέντορα, τον κ. Πολάκη. Έτσι δεν γίνεται πολιτική», κατέληξε για τον Στέφανο Κασσελάκη -ο Παύλος Πολάκης είναι, σε κάθε περίπτωση, ένα βασικό «κόκκινο πανί» για την σχέση των δύο πλευρών.

Πηγή: in.gr