Κάστανα – «σύμμαχος» στην απώλεια βάρους

Τα κάστανα έχουν μία χαρακτηριστική γλυκιά γεύση και μπορούν να αξιοποιηθούν σε πληθώρα συνταγών για φαγητά, σαλάτες, σνακ και γλυκά. Τον χειμώνα έχουν την τιμητική τους και οι παρακάτω λόγοι θα σας πείσουν να τα εντάξετε στη διατροφή σας.

 

Είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά

Μία μερίδα κάστανα (84 γραμμάρια) έχει τα εξής:

  • Θερμίδες: 206 kcal
  • Πρωτεΐνες: 2,7 γραμμάρια
  • Λιπαρά: 1,9 γραμμάρια
  • Υδατάνθρακές: 44,5 γραμμάρια
  • Φυτικές ίνες: 4,3 γραμμάρια (το 15% της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας)
  • Μαγνήσιο: 43% της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας
  • Βιταμίνη C: 24% της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας
  • Βιταμίνη Β6: 25% της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας
  • Φολικό οξύ: 15% της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας

Σε αντίθεση με άλλους καρπούς, τα κάστανα έχουν λιγότερες θερμίδες και αυτό γιατί έχουν χαμηλότερη περιεκτικότητα σε λιπαρά. Επίσης, είναι πλούσια σε υδατάνθρακες και περιέχουν μία καλή ποσότητα φυτικών ινών.

Είναι καλή πηγή αντιοξειδωτικών

Τα κάστανα περιέχουν αντιοξειδωτικά τα οποία ενισχύουν τη συνολική υγεία του οργανισμού, όπως είναι η λουτεΐνη, η ζεαξανθίνη, η τανίνη κ.α.. Επιπλέον, έρευνες δείχνουν ότι τα αντιοξειδωτικά όπως είναι το γαλλικό και το ελλαγικό οξύ μειώνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και αναστέλλουν την εμφάνιση και εξάπλωση όγκων.

Η κατανάλωσή τους βοηθά στην πρόληψη και την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας

Τα κάστανα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες ενισχύουν την κινητικότητα του εντέρου, συμβάλλοντας στην πρόληψη και την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας. Επίσης, οι φυτικές ίνες λειτουργούν ως τροφή για τα υγιή βακτήρια του εντέρου.

Κάστανα και απώλεια βάρους

Πολλές από τις ιδιότητες που έχουν τα κάστανα μπορούν να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους. Πρώτα από όλα οι φυτικές ίνες παρατείνουν την αίσθηση του κορεσμού μειώνοντας την αίσθηση της πείνας.

Επιπλέον, έρευνες δείχνουν ότι η αυξημένη κατανάλωση φυτικών ινών αυξάνει τα επίπεδα των ορμονών που σχετίζονται με τον περιορισμό της όρεξης, ενώ μειώνει εκείνες που σχετίζονται με την πείνα, όπως είναι η ορμόνη γκρελίνη.

Τέλος, όπως αναφέρουμε και παραπάνω τα κάστανα περιέχουν λιγότερες θερμίδες από άλλους ξηρούς καρπούς, είναι, συνεπώς, ιδανικοί εάν ελέγχετε τον αριθμό θερμίδων που καταναλώνετε μέσα στη μέρα.

 

healthline.com/mothersblog.gr