1ο Διεθνές Συνέδριο για το Θέατρο του Ελληνισμού της Διασποράς  (sic)

 Στις Βρυξέλλες διοργανώνεται το 1ο Διεθνές Συνέδριο για το Θέατρο του Ελληνισμού της Διασποράς  (sic) την Παρασκευή 24 και το Σάββατο 25 Νοεμβρίου.

Το Συνέδριο έχει ως αντικείμενο τη μελέτη της δραστηριότητας του θεάτρου του ελληνισμού της διασποράς: θίασοι, παραστάσεις, θεατρικά έργα, συγγραφείς, σκηνοθέτες, ηθοποιοί κ.ά. Χρονικά καλύπτει την περίοδο (α.) της ιστορικής διασποράς, (β.) της οικονομικής μετανάστευσης, αλλά και (γ.) του σύγχρονου brain drain. Γεωγραφικά αφορά στις κοινότητες του ελληνισμού της Διασποράς, όπως: Κωνσταντινούπολη, Σμύρνη, Αλεξάνδρεια, Βουκουρέστι, Παρίσι, Λονδίνο, Νέα Υόρκη, Βερολίνο, Βρυξέλλες κ.ά.

Γ. Πεφάνης: Αναγνώριση της πολυετούς προσφοράς των οκτώ θεατρικών ομάδων των Βρυξελλών

Ο πρόεδρος του τμήματος Θεατρικών Σπουδών, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιώργος Πεφάνης μιλώντας στο Radio Alma και τον Χάρη Ξενογιάννη σημείωσε ότι «εφόσον μιλάμε για το θέατρο στη Διασπορά θα πρέπει τα συνέδρια να γίνονται κοντά στη Διασπορά. Θέλαμε να το αφιερώσουμε στις οκτώ ελληνόφωνες θεατρικές ομάδες των Βρυξελλών και επιλέξαμε να έρθουμε εμείς ως αναγνώριση της πολυετούς και σημαντικής θεατρικής προσφοράς τους».

Επίσης, εξήγησε ότι «όπως κάθε πολιτιστική έκφανση, έτσι και το θέατρο που έχει πάρα πολύ έντονο κοινωνικό χαρακτήρα -διότι προϋποθέτει την ατομική εργασία που είναι η συγγραφή ενός θεατρικού έργου, αλλά ταυτόχρονα και τη συλλογική εργασία που είναι το στήσιμο μιας παράστασης γι’αυτό το έργο- δείχνει ότι αυτή η κοινότητα, η όποια κοινότητα της ελληνικής Διασποράς θέλει όχι απλώς να επιβιώσει στο χώρο όπου έχει μεταναστεύσει, αλλά θέλει να δημιουργήσει σε αυτόν τον χώρο. Και ένας λαός που θέλει να δημιουργήσει μέσω του πολιτισμού του, θα δημιουργήσει σίγουρα σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας στην οποία έχει ήδη μεταναστεύσει. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό και για την ίδια την κοινότητα, την ελληνική στις διάφορες χώρες, αλλά εντέλει και στις κοινωνίες στις οποίες έχει μεταναστεύσει η ελληνική Διασπορά».

Το συνέδριο διοργανώνεται από τη Faculté de Lettres, Traduction et Communication του Université Libre de Bruxelles, το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ, το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Ελληνικό και Παγκόσμιο Θέατρο: Δραματουργία, Παράσταση, Εκπαίδευση» του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ και το Ελληνικό Ινστιτούτο Πολιτιστικής Διπλωματίας Βελγίου.

Στόχος είναι να διερευνηθούν οι τάσεις της θεατρικής δραστηριότητας της Διασποράς του παρελθόντος και του παρόντος. Οι προσκεκλημένοι μελετητές του νεοελληνικού θεάτρου θα τοποθετηθούν στα παρακάτω θέματα: στοιχεία και φαινόμενα του θεάτρου του Ελληνισμού της διασποράς σε συνάρτηση με την ιστορία του νεοελληνικού θεάτρου στη μητροπολιτική Ελλάδα, θεατρική κινητικότητα, θεατρικά δίκτυα, ελληνικοί θίασοι «εν κινήσει», ελληνόφωνη και μη θεατρική δραστηριότητα, χαρτογράφηση των Ελλήνων καλλιτεχνών των παραστατικών τεχνών στη Διασπορά, η κληρονομιά της θεατρικής συγγραφής της Διασποράς.

Επιστημονική επιτροπή: Χρ. Σταματοπούλου-Βασιλάκου, Γ.Π. Πεφάνης, Κ. Γεωργακάκη, Α. Αλτουβά, Π. Μιχαλόπουλος, Κ. Διακουμοπούλου, Ν. Στόγιος, Κ. Καρρά

Οργανωτική Επιτροπή: Μ. Νεραντζάκη, Κ. Διακουμοπούλου, Α. Βασιλοπούλου.