Ακόμη και οι ειδικοί δεν μπορούν να συμφωνήσουν στην ιδανική αναλογία εργασίας στο γραφείο και εξ αποστάσεως

Οι εργοδότες χάνουν το νόημα με τις εντολές επιστροφής στο γραφείο. Δεν είναι περίεργο που δεν μπορούν να κάνουν τους εργαζόμενους να επιστρέψουν στις θέσεις τους.

Αυτό δήλωσε ο καθηγητής της Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων του Χάρβαρντ Prithwiraj (Raj) Choudhury στο συνέδριο του Χάρβαρντ για το μέλλον των επιχειρήσεων στις αρχές του μήνα. Ο Choudhury άρχισε να μελετά τη «γεωγραφία της εργασίας» πριν από μια δεκαετία, όπως εξήγησε αργότερα, παρατηρώντας πώς προσλαμβάνονται άνθρωποι σε εργαστήρια έρευνας και ανάπτυξης. Διαπίστωσε ότι υπάρχει μεγάλη δυσκολία, τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τις οικογένειές τους, όταν οι εταιρείες τους μετακινούν σε διαφορετικές τοποθεσίες.

Μέχρι το 2018 είχε καταλήξει στην προσέγγισή του: Σκέφτηκε, «τι θα γινόταν αν οι εταιρείες οργάνωναν την εργασία τους αφήνοντας τους εργαζομένους να ζουν εκεί που θέλουν να ζουν;. Αυτή ήταν η απαρχή της ιδέας της ‘εργασίας από οπουδήποτε’».

Αυτό απέκτησε νέο νόημα λίγο αργότερα, όταν ήρθε η πανδημία και κάθε θέση εργασίας των υπαλλήλων μετατράπηκε σε απομακρυσμένη εργασία, τουλάχιστον για ένα διάστημα. Σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά, κάποια μορφή υβριδικής δομής έχει γίνει το κυρίαρχο μοντέλο, με τους εργαζομένους να επιμένουν να διατηρούν μέρος της ευελιξίας τους από την εποχή της πανδημίας, παρά τις επιθυμίες των εργοδοτών. Σήμερα, η πλήρως «εκ του σύνεγγυς» εβδομάδα εργασίας είναι σχεδόν ανύπαρκτη.

Αλλά όπως είπε ο Choudhury στους συμμετέχοντες στο πάνελ του HBR, ακόμη και οι ειδικοί δεν μπορούν να πουν με βεβαιότητα πόσες ημέρες στο γραφείο ακριβώς είναι ο καλύτερος συνδυασμός. «Δεν θα προσποιηθώ ότι ξέρω την απάντηση – πρέπει να μελετήσουμε για χρόνια», είπε, αναφέροντας ωστόσο ότι πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι τα ιδανικά υβριδικά μοντέλα είναι κάπου μεταξύ 23% και 40%. «Έχετε τον καλύτερο συνδυασμό όταν εξισορροπείτε την ευελιξία με την απομόνωση».

Με γνώμονα αυτή τη βασική πεποίθηση, ο Choudhury, ο οποίος έχει περάσει χρόνια συμβουλεύοντας εταιρείες όλων των μεγεθών σχετικά με τις ευέλικτες ρυθμίσεις εργασίας, μοιράστηκε μια γενική σύσταση προς τους ηγέτες που ξεκινούν ένα σχέδιο επιστροφής στο γραφείο: Στόχος είναι να συνδυάσουν την πολιτική «από πάνω προς τα κάτω» με τον πειραματισμό «από κάτω προς τα πάνω».

Όμως, παρά τη δημοτικότητά τους, οι «από πάνω προς τα κάτω» προσεγγίσεις δεν είναι ακριβώς αποτελεσματικές. Οι εταιρείες που έχουν δώσει γενικές εντολές έχουν δει τα γραφεία τους να μένουν μισοάδεια. Αυτό τις έχει οδηγήσει σε απειλές και δωροδοκίες για να προσπαθήσουν να ωθήσουν τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν, μόνο και μόνο για να αποφέρουν προβλέψιμα αποτελέσματα. Τα πιο πρόσφατα στοιχεία που δόθηκαν από την εταιρεία ασφάλειας κτιρίων Kastle Systems δείχνουν ότι την περασμένη εβδομάδα, τα γραφεία στις 10 μεγαλύτερες μητροπολιτικές περιοχές των ΗΠΑ ήταν γεμάτα κατά 49,8%.

Κανένα ενιαίο σχέδιο δεν θα λειτουργήσει για όλους, προειδοποίησε ο Choudhury. «Ο πειραματισμός πρέπει να είναι μέρος αυτού του σχεδιασμού», είπε. «Κανένας ειδικός ή διευθύνων σύμβουλος δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι γνωρίζει τη σωστή απάντηση. Οι εταιρείες που πειραματίζονται περισσότερο θα το καταλάβουν καλύτερα».

Ένας άλλος λόγος που ο πειραματισμός είναι απαραίτητος: Επιτυγχάνει μεγαλύτερη αποδοχή από τους εργαζόμενους. «Αν επιβάλλετε μια εντολή ‘από πάνω προς τα κάτω’ στους εργαζομένους, οι εργαζόμενοι θα διαμαρτυρηθούν», είπε. Αν όμως δώσετε στις ομάδες το περιθώριο να πειραματιστούν, θα δεσμευτούν στη διαδικασία, επειδή θα νιώσουν ότι είναι μέρος της λύσης. Είναι πολύ πιο εύκολο, επεσήμανε, να δημιουργήσετε υπευθυνότητα μέσα σε μια ομάδα 30 ατόμων από ό,τι σε έναν οργανισμό 30.000 ατόμων.

Παρόλο που οι ηγέτες μπορεί να διστάζουν επειδή οδηγούν για να πάνε στη δουλειά τους εδώ και 40 χρόνια και αγαπούν τη θέση τους και τον τρόπο διεξαγωγής των συνεδριάσεων, δεν πρέπει να αφήσουν αυτό το αίσθημα να τους καθοδηγήσει. «Πρέπει να υπάρχει κάποια ταπεινότητα εδώ, ως ηγέτης», καταλήγει ο Choudhury. «Μπορεί να είστε ηγέτης στον τραπεζικό τομέα και να γνωρίζετε τα πάντα για τον τραπεζικό τομέα – αλλά κανείς δεν είναι ειδικός στις ρυθμίσεις εργασίας».

FORTUNEGREECE