Αναβλήθηκε για τις 5 Δεκεμβρίου η δίκη του Φρέντη Μπελέρη δεν εμφανίσθηκε μάρτυρας κατηγορίας

Αναβάλλεται για τις 5 Δεκεμβρίου η δίκη του φυλακισμένου δημάρχου Χειμάρρας, Φρέντη Μπελέρη, καθώς δεν εμφανίστηκε στη σημερινή διαδικασία ο τρίτος μάρτυρας κατηγορίας. Η πλευρά του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας καταγγέλλει προσχηματικές κινήσεις της αλβανικής δικαιοσύνης.

“Είναι βέβαιο ότι ο μάρτυρας αυτός θα πέσει σε αντιφάσεις. Αυτό φοβούνται. Ο αδερφός μου συνεχίζει τον αγώνα του. Πιστεύουμε κάποια στιγμή να επικρατήσει το κράτος δικαίου και στην Αλβανία” τόνισε ο αδελφός του, Λεονάρδος Μπελέρης.

“Αποδεικνύεται πλέον περίτρανα κάθε μέρα και περισσότερο πως από την πρώτη στιγμή της απαγωγής του δημάρχου Χειμάρρας και μέχρι τη σημερινή συνεδρίαση έχουμε να κάνουμε με μία απόλυτα πολιτική υπόθεση. Είναι πολιτικός κρατούμενος με υπαιτιότητα Ράμα. Πίσω από την κράτηση κρύβονται τα δόλια σχέδια του πρωθυπουργού της χώρας τόσο για το ιδιοκτησιακό στην παράκτια Χειμάρρα, όσο και για την ποδηγέτηση της ελληνικής κοινότητας και των δικαιωμάτων. Είναι άλλη μία πράξη της παρωδίας” δήλωσε ο πρόεδρος του κόμματος «Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», Βαγγέλης Ντούλες.

“Φρονώ ότι υπάρχει τάση στρεψοδικίας και ροκανίσματος του χρόνου που αποβαίνει σε βάρος των σκοπών του κ. Μπελέρη” τόνισε ο δικηγόρος, Αντώνης Νέτσος.

Την οδό του σεβασμού στις αρχές του κράτους δικαίου δείχνει, για ακόμη μία φορά, η Αθήνα στα Τίρανα. «Με κάθε σεβασμό προς την εσωτερική έννομη τάξη της Αλβανίας, η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε το αυτονόητο: Να λάβει χώρα η ορκωμοσία του εκλεγμένου δημάρχου Φρέντι Μπελέρη, ούτως ώστε η πολιτική βούληση που εκφράστηκε στις εκλογές του Μαΐου να αποτυπωθεί και στην πολιτική πράξη», δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης κατά τη χθεσινή ομιλία του στο Thessaloniki Summit.

Ο κ. Μπελέρης συμπληρώνει επτά μήνες στις φυλακές Δυρραχίου. Σε μία κίνηση υψηλού συμβολισμού  ο υπουργός Επικρατείας, Σταύρος Παπασταύρου, συνάντησε για περισσότερες από δύο ώρες τον εκλεγμένο δήμαρχο Χειμάρρας. “Δυστυχώς, στη Χειμάρρα, η αρχή της λαϊκής κυριαρχίας δεν έχει εφαρμοστεί ακόμη. Συμπαραστεκόμαστε στον Φρέντη Μπελέρη για το δικαίωμά του σε μια δίκαιη δίκη. Θέλουμε το τεκμήριο αθωότητάς του να γίνει απόλυτα σεβαστό από την αλβανική Δικαιοσύνη. Πρέπει να βρεθεί μια δίκαιη λύση, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού κεκτημένου, του κράτους δικαίου και της αρχής καλής γειτονίας, ώστε να αποκατασταθεί η δημοκρατική κανονικότητα στη Χειμάρρα” δήλωσε ο κ. Παπασταύρου.

Η τελευταία συνεδρίαση του δικαστηρίου είχε σημαδευτεί από την παραδοχή του βασικού μάρτυρα κατηγορίας ότι χρηματίστηκε από την αλβανική αστυνομία προκειμένου να καταθέσει εναντίον του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας.

Στην αποκλειστική συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στην ΕΡΤ και στον Πιέρρο Τζανετάκο, ο κ. Μπελέρης είχε κατακεραυνώσει την αλβανική δικαιοσύνη: “Οι δικαστές, οι άνθρωποι οι οποίοι υποτίθεται έχουν επανδρώσει τη “νέα δικαιοσύνη” όπως τους αρέσει να την λένε, αυτοί είναι οι παλιοί. Είναι άνθρωποι οι οποίοι έχουν “ουρές” από το παρελθόν, έχουν υποθέσεις. Άνθρωπος που έχει χάσει τις εκλογές παραμένει στην διοίκηση του δήμου και όσο παραμένει υπάρχουν κατηγορίες στον αλβανικό Τύπο αλλά και στη Δικαιοσύνη ότι παίρνει αποφάσεις, οι οποίες αποτελούν σκάνδαλα και οικονομικές ατασθαλίες. Έχουμε κάνει μηνύσεις για πλαστογραφημένα έγγραφα που υπάρχουν στη δικογραφία, που το SPAK (Δικαστήριο κατά της Διαφθοράς) κλείνει την υπόθεση και δεν δέχεται τις μηνύσεις μας“.

Στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ ο Φρέντη Μπελέρης είχε σημειώσει ότι βασικός στόχος της αλβανικής κυβέρνησης είναι η υφαρπαγή των ελληνικών περιουσιών, μέσω της υλοποίησης του σχεδίου ανάπλασης της Χειμάρρας.

Πηγή: ertnews.gr