«Το Ισραήλ παραβιάζει τη συμφωνία», λέει η Χαμάς

Δείτε live στο in – Συνεχίζεται η κατάπαυση πυρός στη Γάζα καθώς η συμφωνία μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ φαίνεται να τηρείται μέχρι τώρα και όσον αφορά τις ανταλλαγές ομήρων με κρατούμενους.

Την πρώτη ήρεμη νύχτα πέρασαν οι κάτοικοι της Γάζας μετά από επτά εβδομάδες αδιάκοπων βομβαρδισμών, ενώ σύμφωνα με τον ΟΗΕ η ισραηλινή επίθεση – το τελευταίο 24ωρο πριν την εκεχειρία – ήταν από τις χειρότερες από την αρχή του πολέμου.

Οι ανταλλαγές Ισραηλινών ομήρων με Παλαιστίνιους κρατουμένους πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία και σήμερα πρόκειται να απελευθερωθούν περισσότεροι.

Αναπτερώνονται οι ελπίδες για παράταση της εκεχειρίας με το Ισραήλ να υπενθυμίζει ωστόσο σε κάθε ευκαιρία ότι ο πόλεμος δεν έχει τελειώσει.

Δείτε live

Δείτε live τις εξελίξεις στο in

13:38 Χαμάς: «Το Ισραήλ παραβιάζει τη συμφωνία – Είμαστε έτοιμοι να εξετάσουμε προτάσεις για νέα συμφωνία»

Ο σύμβουλος του επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, Taher al-Nunu, δήλωσε το Σάββατο στο Al Jazeera ότι «υπάρχουν πολλές παραβιάσεις της συμφωνίας από την πλευρά του Ισραήλ» και σημείωσε: «Είμαστε ανοιχτοί σε προτάσεις από διαμεσολαβητές και είμαστε έτοιμοι να εξετάσουμε προτάσεις για νέες συμφωνίες».

Τα λόγια του ειπώθηκαν με φόντο την άφιξη της αντιπροσωπείας του Κατάρ στο Ισραήλ, η οποία αναμένεται να συζητήσει πιθανές εξελίξεις στη συμφωνία για την απελευθέρωση των απαχθέντων.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το Ισραήλ δεν τήρησε τις συμφωνίες που αφορούσαν την απελευθέρωση των κρατουμένων και την είσοδο φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας.

«Εάν το Ισραήλ δεν δεσμευτεί να παράσχει βοήθεια στη βόρεια Γάζα, απειλεί ολόκληρη τη συμφωνία», είπε, προσθέτοντας ότι «το Ισραήλ παραβίασε επίσης τη συμφωνία βάζοντας στρατιώτες να ανοίξουν πυρ σε διάφορα σημεία, γεγονός που οδήγησε στο θάνατο δύο ανθρώπων».

13:31 Όλα είναι ρευστά για την απελευθέρωση των Παλαιστινίων κρατουμένων

Ο ανταποκριτής του Al Jazeera στη Δυτική Όχθη, Zein Basravi, μεταδίδει ότι δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο ούτε πότε ούτε πόσοι θα είναι τελικά οι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι που θα απελευθερωθούν σήμερα από τις ισραηλινές φυλακές.

«Ακούγαμε ότι θα απελευθερωθούν 42 άτομα, μεταξύ των οποίων 24 παιδιά και 18 γυναίκες, αλλά μιλώντας με παλαιστινιακές οργανώσεις, τώρα ακούμε ότι ο μπορεί πάλι σήμερα να είναι μόνο 39.

Όλα είναι πολύ ρευστά και της τελευταίας στιγμής», αναφέρει.

13:15 Οι Χούθι πίσω από την επίθεση του πλοίου ισραηλινών συμφερόντων στην Αραβική Θάλασσα;

Ένα μέλος του πολιτικού γραφείου των Χούθι στην Υεμένη, ο Χιζάμ αλ Άσαντ, δημοσίευσε στο κοινωνικό δίκτυο Χ τη φωτογραφία ενός πλοίου και άφησε να εννοηθεί ότι πρόκειται για το ισραηλινό πλοίο που φέρεται να δέχθηκε επίθεση στον Ινδικό Ωκεανό.

 

13:01 Η αντιπροσωπεία του Κατάρ επισκέπτεται το Ισραήλ για να διασφαλιστεί η συμφωνία

Αναφέραμε νωρίτερα ότι αντιπροσωπεία του Κατάρ προσγειώθηκε στο Ισραήλ. Σύμφωνα με τη Haaretz η επίσκεψη έχει σκοπό να εξασφαλίσει ότι η συμφωνία για τους ομήρους εξελίσσεται ομαλά.

Διπλωμάτης δήλωσε ότι «μέρος της ομάδας αποστολής του Κατάρ έφτασε για μια επίσκεψη που έχει σχεδιαστεί για να συντονίσει τα μέρη στο πεδίο και τους ομολόγους τους στη Ντόχα, ώστε να διασφαλιστεί ότι η συμφωνία συνεχίζει να εξελίσσεται ομαλά και να συζητηθούν περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την εν εξελίξει συμφωνία».

12:48 «Εκπέμπουμε SOS για το σύστημα υγείας στη Λωρίδα της Γάζας»

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Γάζας, Ashraf Al Qudrah εκπέμπει sos για τα νοσοκομεία της Λωρίδας της Γάζας. Περιγράφοντας την κατάσταση είπε:

  • Δεν υπάρχει χώρος στα νοσοκομεία της νότιας Γάζας και δεν μπορούν να δεχτούν περισσότερους ασθενείς.
  • Ζητάμε να βρεθούν καλύτεροι μηχανισμοί για τη διάσωση του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης στη λωρίδα.
  • Απευθύναμε έκκληση στους διεθνείς οργανισμούς να μας βοηθήσουν να σώσουμε το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης.

Σε βίντεο που δημοσιεύει το Quds News Network φαίνεται τραυματίας να κατευθύνεται με τα πόδια στη νότια Γάζα λόγω του περιορισμού των Ισραηλινών δυνάμεων στην κυκλοφορία ασθενοφόρων για τη μεταφορά ασθενών και ηλικιωμένων.

12:42 Η καταστροφή σε πόλη της Χαν Γιουνίς αποτυπώνεται σε βίντεο

Το Al Jazeera επαλήθευσε βίντεο του Παλαιστίνιου φωτογράφου Ισμαήλ Αμπού Ομάρ στο οποίο αποτυπώνεται η τεράστια καταστροφή της πόλης Abasan στην επαρχία Χαν Γιουνίς, στη νότια Λωρίδα της Γάζας.

12:42 Η καταστροφή σε πόλη της Χαν Γιουνίς αποτυπώνεται σε βίντεο

Το Al Jazeera επαλήθευσε βίντεο του Παλαιστίνιου φωτογράφου Ισμαήλ Αμπού Ομάρ στο οποίο αποτυπώνεται η τεράστια καταστροφή της πόλης Abasan στην επαρχία Χαν Γιουνίς, στη νότια Λωρίδα της Γάζας.

 

12:32 Το Ιράν ζήτησε από τη Χαμάς την απελευθέρωση των Ταϊλανδών ομήρων

Η πρεσβεία του Ιράν στην Ταϊλάνδη ανέφερε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι η Τεχεράνη παρέδωσε στη Χαμάς κατάλογο αιχμαλώτων της Ταϊλάνδης που κρατούνται από την οργάνωση και ζήτησε την απελευθέρωσή τους.

Σε ανάρτησή της στο Χ, η πρεσβεία ανέφερε ότι το έπραξε μετά από αίτημα της κυβέρνησης της Ταϊλάνδης.

«Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης των αξιωματούχων της Ισλαμικής Δημοκρατίας στη Βηρυτό, το Ιράν παρείχε στους αξιωματούχους της Χαμάς έναν κατάλογο αυτών των ομήρων και ζήτησε από τους ηγέτες της Χαμάς να απελευθερώσουν τους Ταϊλανδούς ομήρους, λαμβάνοντας υπόψη τις φιλικές σχέσεις μεταξύ του Ιράν και της Ταϊλάνδης», αναφέρεται στην ανάρτηση της πρεσβείας.

 

12:14 Η Αίγυπτος έλαβε κατάλογο με τους 14 ομήρους που πρόκειται να απελευθερώσει η Χαμάς

Πηγές ασφαλείας δήλωσαν στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι η Αίγυπτος έλαβε από την παλαιστινιακή μαχητική οργάνωση Χαμάς κατάλογο με 14 ομήρους που πρόκειται να απελευθερωθούν το Σάββατο.

Νωρίτερα, το Ισραήλ δήλωσε επίσης ότι έλαβε κατάλογο ομήρων που πρόκειται να απελευθερωθούν από τη Χαμάς στη Γάζα το Σάββατο.

12:05 Ουρές για να προμηθευτούν γκάζι

Ουρές σχηματίζουν οι Παλαιστίνιοι με μποτίλιες στα χέρια για να προμηθευτούν γκάζι μετά την είσοδο της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

Γυναίκες και παιδιά περιμένουν στην ουρά για να προμηθευτούν γκάζι για μαγείρεμα

Τα καύσιμα συνεχίζουν να εισέρχονται με το σταγονόμετρο στη Λωρίδα της Γάζας

Παιδιά περιμένουν στην ουρά

11:58  Αιφνιδιαστική κίνηση: Αξιωματούχοι του Κατάρ προσγειώνονται στο Ισραήλ

Σε μία ασυνήθιστη κίνηση που δεν είχε γίνει γνωστή προχώρησαν αξιωματούχοι του Κατάρ. Σύμφωνα με πληροφορίες της Haaretz προσγειώθηκαν στο Ισραήλ λίγες ώρες πριν από την αναμενόμενη απελευθέρωση των 14 ομήρων.

11:40 Βέλγιο: Εκεχειρία και πολιτική λύση είναι μονόδρομος

Η αναπληρώτρια πρωθυπουργός του Βελγίου, Petra De Sutter ανέφερε σε ανάρτησή της ότι ο Βέλγος πρωθυπουργός Αλεξάντερ Ντε Κρου έστειλε ένα «σαφές μήνυμα» κατά τη διάρκεια της διπλωματικής αποστολής του στην περιοχή με τον Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ.

«Οι δολοφονίες αθώων ανθρώπων πρέπει να σταματήσουν. Δεν υπάρχει στρατιωτική λύση σε αυτή τη σύγκρουση. Μια γενική κατάπαυση του πυρός και μια πολιτική λύση είναι ο μόνος δρόμος προς τα εμπρός», δήλωσε η De Sutter.

Τα σχόλιά της έρχονται μετά τη δήλωση του Ντε Κρου χθες στο συνοριακό πέρασμα της Ράφα: «Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο κατά τη διάρκεια αυτής της κατάπαυσης του πυρός. Η μόνη διέξοδος από αυτή τη σύγκρουση είναι ο διάλογος. Χωρίς αυτόν, όλες οι πλευρές είναι χαμένες».

 

11:23 Τι γνωρίζουμε για τους Παλαιστίνιους που θα απελευθερωθούν σήμερα

Η Ένωση Παλαιστινίων Κρατουμένων επιβεβαίωσε προηγούμενες αναφορές για την απελευθέρωση 42 Παλαιστινίων κρατουμένων σήμερα, λέγοντας ότι αυτός είναι ο αριθμός που της δόθηκε από τις ισραηλινές αρχές.

Στον κατάλογο περιλαμβάνονται 18 γυναίκες και 24 ανήλικοι. Όπως και χθες, η απελευθέρωση θα γίνει μέσω της φυλακής Ofer, λίγο έξω από τη Ραμάλα στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Το ακριβές χρονοδιάγραμμα δεν έχει γίνει ακόμα σαφές.

11:05 Ο γιος του κυβερνήτη της Τζενίν είναι ο 25χρονος νεκρός από σφαίρα των ισραηλινών δυνάμεων

Ο γιος του εκτελούντος χρέη κυβερνήτη της Τζενίν στη Δυτική Όχθη, ο 25χρονος γιατρός Σαμέχ Αμπί Αλ Ρομπ, σκοτώθηκε από ισραηλινά πυρά σε επιδρομή στη Δυτική Όχθη. Ειδικότερα σύμφωνα με το πρακτορείο Wafa οι ισραηλινές δυνάμεις είχαν περικυκλώσει κτίριο στο Qabatiyeh κοντά στην Τζενίν, και πυροβόλησαν στο στήθος τον 25χρονο με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του.

Στο βίντεο ο πατέρας του θρηνεί λέγοντας: «Για χάρη της Παλαιστίνης, ο γλυκός μου γιος Shamekh».