Απόσπασμα ομιλίας του Προκόπη Παυλόπουλου για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Αθήνα.- Στην πρωϊνή εκπομπή του (29 Νοεμβρίου 2023) στον Real FM, ο Νίκος Χατζηνικολάου υπενθύμισε πως ο Προκόπης Παυλόπουλος, κατά την διάρκεια της θητείας του ως Προέδρου της Δημοκρατίας, «έφερε στο φως» -μιλώντας γι’ αυτό εντός και εκτός Ελλάδας- ένα καίριο επιχείρημα υπέρ των θέσεων της Ελλάδας για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Ήταν η «μαρτυρία» του Λόρδου Kenneth Clark, ενός από τους σπουδαιότερους ιστορικούς Τέχνης του 20ού αιώνα που μετείχε για χρόνια στην διοίκηση των σπουδαιότερων πολιτιστικών ιδρυμάτων της Μεγάλης Βρετανίας.

Ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος

Παραθέτουμε το κρίσιμο απόσπασμα της ομιλίας του Προκόπη Παυλόπουλου, όπως το διάβασε στην εκπομπή του ο Νίκος Χατζηνικολάου:

«Πάνω λοιπόν και σε αυτή τη βάση, ήδη από το 1842 η Ελλάδα άρχισε να διεκδικεί, με κάθε νόμιμο και πολιτισμικώς πρόσφορο μέσο, την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Πρώτος σταθμός, η εναντίον του Έλγιν καταγγελία του τότε Γραμματέα της «εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας», Αλεξάνδρου Ραγκαβή.

1. Μεταγενεστέρως, το αίτημα της Ελλάδας για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα είχε, ήδη από το 1943, έναν «απρόσμενο» σύμμαχο στο πρόσωπο του Λόρδου Kenneth Clark, ο οποίος συγκαταλέγεται μεταξύ των σπουδαιότερων ιστορικών Τέχνης του 20ού αιώνα. Και ο οποίος, υπό την ιδιότητά του αυτή, μετείχε στη διοίκηση των σημαντικότερων σχετικών Βρετανικών Ιδρυμάτων.

Πηγή, από την οποία προκύπτει η κατά τ’ ανωτέρω «συνηγορία» του Λόρδου Kenneth Clark, είναι η μελέτη του James Stourton, «Kenneth Clark, Life, Art and Civilisation» (έκδ. William Collins, London, 2017, σελ. 318).  Σε αυτή τη μελέτη καταγράφεται μια επιστολή του Kenneth Clark, με ημερομηνία 3 Σεπτεμβρίου 1943, προς τον Ιρλανδό ιστορικό Τέχνης Thomas Bodkin, η οποία φυλάσσεται στην Tate Gallery του Λονδίνου.

Σταχυολογώ, από την ως άνω επιστολή, το ακόλουθο απόσπασμα: «Κατά τρόπο παράλογο, είμαι υπέρ της επιστροφής των Ελγινείων στην Ελλάδα. Όχι όμως για να επανατοποθετηθούν στον Παρθενώνα, αλλά για να εκτεθούν σ’ ένα όμορφο κτίριο στην άκρη της Ακρόπολης, την κατασκευή του οποίου, νομίζω, θα έπρεπε να πληρώσει η Βρετανική Κυβέρνηση. Θα το έκανα για καθαρά συναισθηματικούς λόγους, ως έκφραση της υποχρέωσής μας στην Ελλάδα». (Tate, 8212, 1-1-17).»

Με στοιχεία από: newsbreak.gr