Τα γλυπτά του Παρθενώνα και η ΠαΔΕΕ.

Η Ματαίωση της συνάντησης του Βρετανού Πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ με τον Έλληνα επισκέπτη του Λονδίνου Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, λίγες ώρες πριν αυτή πραγματοποιηθεί πριν μερικές ημέρες ήταν αγενής πράξη εκ μέρους του Βρετανού πρωθυπουργού που σχολιάστηκε όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό.

Φίλος, πρώην μέλος του ιρλανδικού Κοινοβουλιου, με πήρε τηλεφωνο και γελώντας ειπε πως ”ο Σουνακ δεν ήθελε να μείνει στην ιστορία σαν τον Βρετανό πρωθυπουργό που άδειασε το Μουσείο του Λονδίνου”. 

Χαρακτηριστικό καυτό πολιτικό χιουμορ του συναδέλφου που μου άρεσε φυσικά.

“Είναι αλήθεια πώς για πρώτη φορά Έλληνας Πρωθυπουργός μέσα στην βρετανική πρωτεύουσα  είπε τα πράγματα με τ΄όνομά τους. Τα γλυπτά του Παρθενώνα είναι κλεμμένα από την Ακρόπολη όπου δημιουργήθηκαν, τοποθετήθηκαν, και θαυμάστηκαν για χιλιάδες χρόνια πριν  ο Ελγιν αποφασίσει να τα σώσει”.

Αυτή τη φορά ο Έλληνας Πρωθυπουργός είπε αλήθειες που φαίνεται πως ”λάβωσαν” το νησιώτικο λιοντάρι. Ο κ Μητσοτάκης δήλωσε ότι τα Γλυπτά είναι de facto Κλεμμένα από τον Λόρδο Έλγιν. Η δηλωση αυτή ήταν πέλεκυς για την εκλεπτυσμένη γεύση των Βρετανών … κλεπταποδόχων, όπως σχολίασε και ο εξαίρετος εκδότης της Panhellenic Post κ. Μαλασπίνας.

Και ενώ ”χαλάει το σύμπαν” από τις αστραπές και τις βροντές για το θέμα που ξεσήκωσε Έλληνες και ξενους σιγή ιχθύος από την ΠαΔΕΕ, Παγκόσμια Διακοινοβουλευτική Ένωση Ελληνισμού. 

Θα περίμενε φυσικά κανείς να βγει μια ανακοίνωση για το θέμα από την ΠαΔΕΕ που υποτίθεται εκπροσωπεί τους Έλληνες που διαμένουν στο εξωτερικό και ενδιαφέρονται για τα ελληνικά πράγματα- Ασφαλώς και για τα Γλυπτά του Παρθενώνα… 

Ισως εκει στην ΠαΔΕΕ να μην έχουν καιρό τώρα επειδή ασχολούνται με το καθιερωμένο ταξιδάκι στην Αθήνα τον Δεκέμβριο και τα γεύματα όταν η διοίκηση της με τον πρόεδρο κ Ραπτάκη θα συναντηθούν,  με πληρωμένα εισιτήρια από τους Έλληνες φορολογουμένους.

Αυτά προς γνώσιν της Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας επειδή η ΠαΔΕΕ χρηματοδοτείται από το ελληνικό Κοινοβούλιο και με την υπενθύμιση ότι από αυτές τις στήλες εγώ προσωπικά και αρκετά πρώην στελέχη της ΠαΔΕΕ εχουμε ζητήσει από την Πολιτεία να ξεκαθαρίσει την θέση της για το σκοπό και τους στόχους της οργάνωσης που έχει μεταβληθεί, δυστυχώς, σε γραφείο ταξιδιών και εκπρόσωπο διαφόρων εταιρειών της χώρας.

Δυστυχώς, η απόσταση μεταξύ αποστολής και δράσης στην ΠαΔΕΕ μοιάζει μέρα με την νύχτα στα μάτια αυτών που την παρακολουθούν και ενδιαφερονται για την Πατρίδα.

Σωτήρης Δελής

επ. μέλος ΠαΔΕΕ 

επ. μέλος του σουηδικού Κοινοβουλιου

Σουηδία