Βουλευτής της Ν.Ν. Ουαλίας σε εκδήλωση που εορτάστηκε η 40ή επέτειος του ψευδοκράτους προκαλεί διπλωματικό σάλο

Η Tina Ayyad σε παλαιότερη φωτογραφία με τον πρώην πρωθυπουργό της Ν.Ν. Ουαλίας, Dominic Perrottet. Φωτογραφία: AAP/Gaye Gerard

 

Μελβούρνη.-  Θύελλα αντιδράσεων προκάλεσε η απόφαση της Tina Ayyad (βουλευτής του Φιλελεύθερου Κόμματος Νέας Νότιας Ουαλίας) να παραστεί σε εκδήλωση για την 40ή επέτειο της ανακήρυξης του ψευδοκράτους της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου».

Όπως είναι γνωστό, στις 15 Νοεμβρίου 1983, ο Ραούφ Ντενκτάς κατά παράβαση κάθε έννοιας δικαίου ανακήρυξε την «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου».

Με αφορμή, λοιπόν, την 40η επέτειο παράνομης ίδρυσης του ψευδοκράτους, έγιναν εορτασμοί στα κατεχόμενα αλλά και στην Αυστραλία.

Στις 30 Νοεμβρίου, η κ. Ayyad δήλωσε στο κοινοβούλιο της Νέας Νότιας Ουαλίας τα εξής:

“Είχα το προνόμιο να παρευρεθώ στην εκδήλωση των Συνδέσμων Φιλίας Αυστραλίας-Βόρειας Κύπρου για την Ημέρα Ανεξαρτησίας της ΤΔΒΚ”.

Η ίδια ευχαρίστησε το τουρκικό προξενείο, τον επίτιμο πρόξενο της ΤΔΒΚ και τον πρόεδρο της ANCFA, Tarkan Fahri, για την “υπέροχη επιτυχία” της εκδήλωσης.

“Η 15η Νοεμβρίου σηματοδότησε την 40ή επέτειο της Ημέρας Ανεξαρτησίας της ΤΔΒΚ. Ήταν μια ημέρα εορτασμού και μνήμης, με δραστηριότητες φιλικές προς την οικογένεια για να τις απολαύσουν όλοι …” είπε.

Η παρουσία της κας Ayyad στην εκδήλωση αλλά και οι δηλώσεις της έχουν προκαλέσει διπλωματικό σάλο, με υψηλόβαθμες πηγές να δηλώνουν στην εφημερίδα The Australian ότι η κυπριακή ‘Υπατη Αρμοστεία στην Αυστραλία “προσβλήθηκε βαθύτατα” και “ανησυχεί πολύ”.

Ο Ύπατος Αρμοστής της Κυπριακής Δημοκρατίας Αντώνης Σαμούτης επρόκειτο να στείλει επιστολή στο κοινοβούλιο της Νέας Νότιας Ουαλίας, στο Υπουργείο Εξωτερικών αλλά και στην ίδια την βουλευτή

Ωστόσο, η κ. Ayyad δήλωσε στην εφημερίδα The Australian, ότι η παρουσία της και η δήλωση υποστήριξης που κατέθεσε στο κοινοβούλιο για την εκδήλωση της τουρκοκυπριακής κοινότητας δεν πρέπει να ερμηνευθεί ως “έγκριση οποιασδήποτε εξωτερικής πολιτικής”.

Η Αυστραλία, ως γνωστόν, αναγνωρίζει μόνο την Κυπριακή Δημοκρατία, ως τη “μόνη νόμιμη Αρχή στο νησί”, και δεν αναγνωρίζει την ΤΔΒΚ.

Η διπλωματική πηγή δήλωσε ότι η Ύπατη Αρμοστεία θα “απευθύνει έκκληση” σε όλα τα μέρη που έχουν δεσμευτεί για την επίλυση του Κυπριακού ζητήματος να “απέχουν από την επιδείνωση των εντάσεων με τέτοιες αδικαιολόγητες ενέργειες”.

Η πρωτεύουσα Λευκωσία χωρίζεται από μια “πράσινη γραμμή” και στρατιωτικοποιημένα σύνορα μεταξύ της Δημοκρατίας και της ΤΔΒΚ.Η πρωτεύουσα Λευκωσία χωρίζεται από μια “πράσινη γραμμή” και στρατιωτικοποιημένα σύνορα μεταξύ της Δημοκρατίας και της ΤΔΒΚ.

Η κυπριακή κοινότητα της Νέας Νότιας Ουαλίας ήταν εξίσου εξοργισμένη και σκόπευε να το τονίσει αυτό στον πρωθυπουργό, Κρις Μινς, και στον ηγέτη της αντιπολίτευσης, Μαρκ Σπέκμαν.”Η κοινότητά μας πληροφορήθηκε με τρόμο τις πρόσφατες ενέργειες της κας Ayyad, με τις οποίες αναγνώρισε και συνεχάρη το παράνομο, διεθνώς μη αναγνωρισμένο “κράτος” της λεγόμενης ΤΔΒΚ”, δήλωσε ο πρόεδρος της Κυπριακής Κοινότητας Νέας Νότιας Ουαλίας, Andrew Costa.Ο κ. Costa είπε ότι θα προτείνει στη βουλευτή να λάβει μέρος σε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την ιστορία της σύγκρουσης.

“(Η δήλωση της κας Ayyad) δεν είναι απλώς ανάρμοστη, αλλά και προσβλητική”, είπε διπλωματική πηγή.

Η ίδια πηγή δήλωσε ότι η Ύπατη Αρμοστεία θα “απευθύνει έκκληση” σε όλα τα μέρη που έχουν δεσμευτεί για την επίλυση του Κυπριακού ζητήματος να “απέχουν από την επιδείνωση των εντάσεων με τέτοιες αδικαιολόγητες ενέργειες”

Η κυπριακή κοινότητα της Ν.Ν.Ουαλίας ήταν εξίσου εξοργισμένη.

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Κοινότητας ΝΝΟ, κ. Andrew Costa, είπε ότι θα προτείνει στη βουλευτή να λάβει μέρος σε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την ιστορία της σύγκρουσης.

“Η κατοχή και η διαίρεση της Κύπρου είναι σε μεγάλο βαθμό μια ανοιχτή πληγή για όλους τους Κύπριους”, είπε.

“Δεν αποτελεί αιτία για πανηγυρισμούς. Είναι ένας συνεχής αγώνας για τους Κύπριους”.

Η κ. Ayyad, ωστόσο, διαβεβαίωσε ότι η παρουσία της και η δήλωσή της δεν αποτελούσε “έγκριση” μιας πολιτικής θέσης για την Κύπρο.

“Η πολυπολιτισμικότητα είναι η δύναμή μας και υποστηρίζω και σέβομαι κάθε κοινότητα, συμπεριλαμβανομένων των ελληνοαυστραλιανών και κυπροαυστραλιανών κοινοτήτων, και θα ήθελα πολύ να παρευρίσκομαι σε όλες τις εκδηλώσεις.

“Μου αρέσει να βρίσκομαι ανάμεσα στην κοινότητά μου και μου αρέσει να την εκπροσωπώ. Θα συνεχίσω να αναγνωρίζω και να υπερασπίζομαι τον καθένα στην εκλογική μου περιφέρεια ως πολιτειακός βουλευτής”.

“Παρακολουθώ πολλές εκδηλώσεις στο πλαίσιο του ρόλου μου ως τοπική βουλευτής ,” είπε.

Ο κ. Costa δήλωσε ότι θα προτείνει στην βουλευτή να συμμετάσχει σε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την ιστορία της σύγκρουσης.

 

Πηγή:neoskosmos.com