Κινήσεις του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου γύρω από την Ακαδημία Αγ. Βασιλείου

Με στοιχεία από τον Εθνικό Κήρυκα Νέας Υόρκης

Νέα Υόρκη.- Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος με ανακοινωθέν του που εκδόθηκε αργά το εσπέρας της Παρασκευής 8 Δεκεμβρίου 2023, στην αγγλική γλώσσα ανακοίνωσε, ανάμεσα στα άλλα, ότι διόρισε Συμβουλευτική Επιτροπή «για να αξιολογήσει την αποστολή της Ακαδημίας, προκειμένου να προτείνει όραμα προς το μέλλον ώστε να συνάδει με τις ανάγκες της σύγχρονης κοινωνίας και της σύγχρονης οικογένειας».  Στο ανακοινωθέν αναγράφεται χαρακτηριστικά πως «η Συμβουλευτική Επιτροπή (Advisory Committee) θα παράσχει τις συστάσεις της (insights) στην Εθνική Φιλόπτωχο Αδελφότητα των Κυριών για την υπάρχουσα χρήση της περιουσίας και τις μελλοντικές ευκαιρίες».

Ο Αρχιεπίσκοπος διόρισε ως επικεφαλής αυτής της Συμβουλευτικής Επιτροπής τους «ειδήμονες» σε θέματα ακίνητης περιουσίας και γενικότερα των προγραμμάτων και διακονιών της Ακαδημίας, τον πρωτοσύγκελο του Αρχιμανδρίτη Νεκτάριο Παπαζαφειρόπουλο, πρώην ιερατικό προϊστάμενος της κοινότητας του Καθεδρικού ναού του Αγίου Δημητρίου Αστόριας και τον Λου Κάτσο. Ο μεν πρώτος θα είναι πρόεδρος της Επιτροπής, ο δε δεύτερος αντιπρόεδρος της.

Ωστόσο, δεν αναγράφονται τα ονόματα των υπόλοιπων μελών της Επιτροπής πάρα μόνο ότι «η Επιτροπή αποτελείται από αφοσιωμένα μέλη διορισμένα από την Ελληνική Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής, της Ακαδημίας του Αγίου Βασιλείου και της Εθνικής Φιλοπτώχου Αδελφότητας των Κυριών».

Τονίζεται ότι οι συστάσεις της Επιτροπής θα είναι εντελώς συμβουλευτικής φύσεως προς την Εφορεία της Ακαδημίας του Αγίου Βασιλείου, η οποία είναι ίδρυμα σχετιζόμενο με την Αρχιεπισκοπή, και την Εθνική Φιλόπτωχο Αδελφότητα των Κυριών που έχει την κυριότητα της περιουσίας της Ακαδημίας. Σημειώνεται ακόμα στο ανακοινωθέν του κ. Ελπιδοφόρου, πως «από τότε που αγοράσθηκε η περιουσία, η Εθνική Φιλόπτωχος Αδελφότητα υποστήριξε την αποστολή της Ακαδημίας κι έχει διαθέσει πάνω από έντεκα εκατομμύρια δολάρια για οικονομική υποστήριξη κατά τα τελευταία είκοσι και πλέον χρόνια».

Στο ανακοινωθέν σημειώνεται ακόμα, πως «η Συμβουλευτική Επιτροπή αναμένεται να περατώσει το έργο της περί τις 30 Ιουνίου 2024, οπότε και η εμπεριστατωμένη έκθεση θα παρουσιαστεί προς μελέτη στους τρεις προαναφερθέντες θεσμούς. Η ανάλυση αυτή θα υπογραμμίσει καινοτόμες στρατηγικές και συστάσεις για την αναζωογόνηση των προγραμμάτων της Ακαδημίας».

Αναγράφεται ότι «η πρώτη συνεδρίαση έγινε στην Αρχιεπισκοπή στις 5 Δεκεμβρίου 2023», ενώ παρατίθεται και γραπτή δήλωση του Αρχιεπισκόπου, στην οποία, ανάμεσα στα άλλα, ευχαριστεί την Ακαδημία του Αγίου Βασιλείου και την Εθνική Φιλόπτωχο «για τις άοκνες προσπάθειές τους όλα αυτά τα χρόνια υποστήριξης αυτού του πολύτιμου ιδρύματος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής».

Να σημειωθεί ότι με  δημοοίευμά της,  η Ομογενειακή εφημερίδα της Νέας Υόρκης, ¨Εθνικός Κήρυξ”,  το πρωί της Παρασκευής 8 Δεκεμβρίου 2023, στην ηλεκτρονική της έκδοση και το απόγευμα της ίδιας ημέρας στην έντυπη μορφή της, του Σαββατοκύριακου 9-10 Δεκεμβρίου, με τίτλο «Ο Ελπιδοφόρος ξεκίνησε την πώληση της ακίνητης περιουσίας της Ακαδημίας Αγ. Βασιλείου Γκάρισον, NY» είχε αναφερθεί στο θέμα ώρες πριν την ανακοίνωση του Αρχιεπισκόπου κ. Ελπιδοφόρου.