Ολυμπιακός-Βαλένθια 56-63

Απογοητευτική βραδιά για τον Ολυμπιακό και τέταρτη εντός έδρας ήττα σε εννέα αγώνες στο ΣΕΦ. Και οι τέσσερις από τις ισπανικές ομάδες της EuroLeague. 56 πόντοι, ελάχιστοι, οι Πειραιώτες έχουν μπροστά τους διαβολοβδομάδα σε Μπολόνια και Λιόν.

Η Βαλένθια νίκησε δίκαια τον Ολυμπιακό στο ΣΕΦ με 5663 και τον υποχρέωσε σε βαθμολογικό και ψυχολογικό πισωγύρισμα. Η απουσία του Άλεκ Πίτερς δεν καλύφτηκε από κανέναν και οι «ερυθρόλευκοι» παίζοντας κακό μπάσκετ στο μεγαλύτερο διάστημα της αναμέτρησης δεν κατάφεραν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της αναμέτρησης.

Τα πολλά χαμένα lay up, τα εύκολα λάθη και το χαμηλό ποσοστό στα σουτ τριών πόντων έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της βραδιάς με τους φιλοξενούμενους από την πλευρά τους να παίζουν συγκεντρωμένα και να εκμεταλλεύονται τα… δώρα των γηπεδούχων.

Τα λάθη των παικτών του Ολυμπιακού έδωσαν το δικαίωμα στη Βαλένθια να προηγηθεί νωρίς με 0-5, αλλά πολύ γρήγορα και μέσα από την τρομερή άμυνα, τον έλεγχο των ριμπάουντ και την άριστη κυκλοφορία της μπάλας οι γηπεδούχοι έτρεξαν σερί 12-0 με όλους τους παίκτες της αρχικής πεντάδας να συμμετέχουν (Γουόκαπ, Κάνααν, Παπανικολάου, Σίκμα, Φαλ). Το τηλεοπτικό τάιμ άουτ με το σκορ στο 12-5 (5’), δεν άλλαξε την κατάσταση ούτε ως προς τον ρυθμό του παιχνιδιού, αλλά ούτε και ως προς τη διαφορά στο σκορ. Η είσοδος των Γιόβιτς και Ντέιβις άλλαξαν τα δεδομένα όμως την ώρα που οι «ερυθρόλευκοι» αστοχούσαν σε βολές και lay up και το δεκάλεπτο ολοκληρώθηκε με 15-14.

Οι φιλοξενούμενοι δεν έμειναν εκεί και με σουτ μέσης απόστασης προηγήθηκαν με 16-20 (14’) αφού οι παίκτες του Ολυμπιακού είτε θα αστοχούσαν ανενόχλητοι σε εύκολα θεωρητικά καλάθια είτε θα έδιναν τη μπάλα στα χέρια αντιπάλου τους. Οσο κυλούσε ο χρόνος τόσο πιο βιαστικό μπάσκετ έπαιζαν οι «ερυθρόλευκοι» και τόσο περισσότερο αύξανε τη διαφορά η Βαλένθια (19-28, 17’). Στο τρίλεπτο που απέμενε για την ανάπαυλα δεν άλλαξε το παραμικρό και το ταμπλό έγραφε 26-35.

Οι παίκτες του Ολυμπιακού δεν βγήκαν από τα αποδυτήρια με την αποφασιστικότητα που έπρεπε και η Βαλένθια βρέθηκε μπροστά με διψήφια διαφορά πόντων χάρη στον Τζόουνς (26-37, 22’). Κάθε φορά που οι Πειραιώτες προσπαθούσαν να βρουν ρυθμό και να μπουν ξανά στη διεκδίκηση της νίκης ερχόταν ένα χαμένο lay up ή ένα βιαστικό τρίποντο να του στερήσει τη δυνατότητα (31-43, 26’). Ο Γουόκαπ με ένα κλέψιμο και 5 πόντους ήταν αυτός που άναψε τη… σπίθα, έβαλε την εξέδρα στην εξίσωση και κυρίως, μείωσε σε 36-43 (28’). Τα χαμένα ριμπάουντ που ακολούθησαν όμως έδωσαν το δικαίωμα στη Βαλένθια να ανακτήσει την ηρεμία της και η τρίτη περίοδος ολοκληρώθηκε με 36-47.

Ο Ολυμπιακός βρισκόταν σε απίθανα δύσκολη θέση μπαίνοντας στο τελευταίο δεκάλεπτο και χρειαζόταν να βελτιώσει πολλά πράγματα που δεν έκανε καλά στα προηγούμενα 30 λεπτά. Η βελτιωμένη αμυντική του λειτουργία ήταν ένα από αυτά, όμως η μπάλα δεν έμπαινε εύκολα στο καλάθι των φιλοξενούμενων. Μετά από ώρα Κάνααν και Γουόκαπ βρήκαν στόχο από τα 6.75 με αποτέλεσμα αμέσως να μειώσει ο Ολυμπιακός σε 48-53 (37’). Πλέον όμως η κλεψύδρα του χρόνου λιγόστευε και χρειαζόταν κάτι εκτός… σχεδίου. Αυτό δεν έγινε ποτέ και η Βαλένθια πανηγύρισε για δεύτερη σερί σεζόν νίκη στον Πειραιά.

ΝΙΚΗΣΕ ΓΙΑΤΙ: Η Βαλένθια ήταν ανώτερη στους περισσότερους τομείς του παιχνιδιού. Ο Ολυμπιακός προσπάθησε να γυρίσει την κατάσταση με ένα ξέσπασμα του Γουόκαπ φέρνοντας τη διαφορά στους 7 πόντους (36-43). Στη συνέχεια ένα ελεύθερο τρίποντο του Κάνααν που θα μπορούσε να αλλάξει για τα ακλά την κατάσταση δε βρήκε στόχο και η Βαλένθια μετά από δύο διαδοχικά επιθετικά ριμπάουντ βρήκε σκορ με την τρίτη προσπάθεια και στη συνέχεια ξέφυγε πάλι.

Στο τέλος με τη διαφορά στους 5 αρχικά ο Κλαβέρ με τρίποντο και αφετέρου ο Τζόουνς με δίποντο «καθάρισαν» το ματς.

Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΟΛΩΝ: Ο Στέφαν Γιόβιτς έκανε σπουδαίο παιχνίδι ολοκληρώνοντας με 12 πόντους (4/4διπ., 1/3τριπ., 1/1βολ.), 4 ριμπάουντ, 2 ασίστ κι ένα λάθος.

ΠΕΡΙΜΕΝΑΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Με πολύ μικρή εξαίρεση τον Τόμας Γουόκαπ κανείς παίκτης του Ολυμπιακού δεν ανταποκρίηκε.

ΣΥΜΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΣΤΗ ΝΙΚΗ: Ο Κρις Τζόουνς πρόσφερε 12 πόντους, 4 ριμπάουντ, 3 ασίστ και υπέπεσε σε 4 λάθη.

ΠΗΓΕ ΣΤΡΑΦΙ Η ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΟΥ: Ο Τόμας Γουόκαπ ήταν ο λιγότερο κακός από όλους τους παίκτες του Ολυμπιακού τελειώνοντας με 13 πόντους, 3 ριμπάουντ, 2 ασίστ, 3 κλεψίματα και 2 λάθη.

ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ: Ο Ολυμπιακός ήταν τραγικός έχοντας 41.7% στα δίποντα, 29% στα τρίποντα, 56.3% στις βολές, 15 ασίστ και 15 λάθη.

Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΤΟΥΣ: Στην Ελλάδα υπάρχει το All Star Game οπότε επόμενη υποχρέωση του Ολυμπιακού είναι η εκτός έδρας αναμέτρηση με την Βίρτους Μπολόνια (19/12). Η Βαλένθια από την πλευρά της αντιμετωπίζει εντός έδρας την Ανδόρα (17/12).

Τα δεκάλεπτα: 15-14, 26-35, 36-47, 56-63.