Συνεχίζεται το “αλαλούμ” στην πολύπαθη Ομοσπονδία Νέας Υόρκης

Οι πρόεδροι των συλλόγων και τα μέλη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας στο πεζοδρόμιο του Σταθάκειου Πολιτιστικού Κέντρου στην Αστόρια. Φωτογραφία: Αρχείου Αναμνήσεων/Δημήτρης Τσάκας.

 

Νέα Υόρκη.- Συνεχίζεται το “αλαλούμ” (σ.σ. σύγχυση, ανακατωσούρα-el.wiktionary.org) στην πολύπαθη Ομοσπονδία Νέας Υόρκης! Τη φορά αυτή, η φερόμενη ως Πλειοψηφία της Επιτροπής των Πρώην Προέδρων της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης υπό την προεδρία των κ.κ. Δημητρίου Καλαμαρά και Νικολάου Διαμαντίδη, συγκάλεσε για χθες το βράδυ, Πέμπτη, 14 Δεκεμβρίου 2023 (Τοπική ώρα), Καταστατική Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας. Ο απερχόμενος πρόεδρος Κλεάνθης Μεϊμάρογλου αρνήθηκε να παραχωρήσει προς δημοσίευση την πρόσκληση και την ατζέντα της γενικής συνελεύσεως.

Προχώρησαν δε και στην σύγκληση της Καταστατικής Γενικής Συνέλευσης χωρίς να προσκαλέσουν την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, η οποία από τον Αύγουστο προσπαθεί να απαλλάξει την Ομοσπονδία από τους Συλλόγους Σφραγίδες και να κατασταλάξει στους νόμιμους αντιπροσώπων των συλλόγων στην οργάνωση…

Η Επιτροπή απέστειλε ηλεκτρονικό μήνυμα σε 180 και πλέον αντιπροσώπους μέσω του οποίου κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και συνάμα εκφράζει την απογοήτευσή της που η φερόμενη ως πλειοψηφία των πρώην προέδρων όχι μόνο δεν εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της, αλλά πρόβαλλε αλλεπάλληλα εμπόδια.

Η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, όπως αναφέρει στην ανακοίνωση της κατάφερε να ελέγξει 94 σωματεία και επικοινώνησε με 190 αντιπροσώπους.

Από τον έλεγχο και τα στοιχεία που έχει στην κατοχή της η Επιτροπή στην σημερινή Καταστατική Συνέλευση μόνον 22 σύλλογοι δικαιούνται να ψηφίσουν για το Καταστατικό.

Το πλήρες κείμενο του μηνύματος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας έχει ως εξής:

“Κυρίες και κύριοι Πρόεδροι,  Αντιπρόσωποι των Ελληνικών Σωματείων Νέας Υόρκης,

Η επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας έχει δουλέψει σκληρά εδώ και 5 μήνες  να φέρει εις πέρας το έργο που της ανατέθηκε. Δυστυχώς με πολλές δυσκολίες και δυσλειτουργίες. Ο κύριος Δημήτριος Καλαμαράς και διάφοροι άλλοι από τον Οκτώβριο ισχυριζόταν ότι η επιτροπή απαρτίζονταν από 10 μέλη ενώ από την αρχή ήταν 8 μέλη. Δυστυχώς το ένα μέλος δεν είναι πια στη ζωή οπότε η επιτροπή έμεινε με 7 μέλη. Αυτό γινόταν επίτηδες γιατί δεν έβγαιναν οι αποφάσεις που ήθελαν.

Εμείς έχουμε 3 διαφορετικά έγγραφα και οπτικοακουστικό υλικό για να υπερασπιστούμε αυτή τη θέση.

Δύο φορές ο κύριος Μεϊμάρογλου μας άφησε απ’ έξω από το κτίριο μέσα στο κρύο και μάλιστα με υπερήλικες να συλλέγουμε τα απαραίτητα έγγραφα των συλλόγων, ενώ το γνώριζε μια εβδομάδα πριν. Άλλη μια φορά που πάλι δεν είχαμε πρόσβαση στο Σταθάκειο και συνεδρίασε η επιτροπή μας σε κτίριο άλλου συλλόγου.

Τον Οκτώβριο ενώ είχαμε συνεννοηθεί να μας φέρουν και οι δύο πλευρές τα έγγραφα που έχουν στην κατοχή τους, μας τα παρέδωσε μόνο ο κύριος Γεωργόπουλος. Έως σήμερα 13 Δεκεμβρίου έχουμε μόνο από αυτή την πλευρά έγγραφα.

Τα πρώτα πρακτικά και κάποιο από το αρχείο μας παραμένουν σε ντουλάπι του κτιρίου της Ομοσπονδίας που δεν μας επιτρέπουν να έχουμε πρόσβαση.

Στην τελευταία μας συνεδρίαση καλή τη θέληση δείξαμε τα βιβλία του κυρίου Γεωργόπουλου στον κύριο Μειμάρογλου, καθώς υποσχέθηκε ότι άμα τα δει θα μας δώσει και τα δικά του. Αλλά τίποτα.

Σαν επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας δεν μας κάλεσαν την Πέμπτη στην Καταστατική Γενική Συνέλευση ετσι ώστε να παραδώσουμε την έκθεση μας και τους βεβαιωμένους συλλόγους που θα μπορούν να ψηφίσουν.

Να σημειωθεί πώς ελέγχθηκαν 94 σωματεία και επικοινωνήσαμε με 190 αντιπροσώπους. Έως σήμερα έχουμε βεβαιώσει μόνο 22 συλλόγους που μπορούν να ψηφίσουν νόμιμα στην Καταστατική Γενική Συνέλευση της Πέμπτης.

Τα συμπεράσματα δικά σας!

Το παρόν συντάχθηκε από τούς Γιώργο Κίτσιο, Τάσο Καραγκούνη και Γιώργο Μεϊντάση. Ψηφίστηκε τουλάχιστον κατά την ισχυρή πλειοψηφία, δύο μέλη της επιτροπής δεν ψήφισαν καθόλου”.

Με στοιχεία από anamniseis.net